Ostali članci

Šetnja psa po visokim temperaturama - koliko je sigurna i kako brinuti o psu

Većina pasa obožava aktivnosti u prirodi, ali visoke temperature mogu mu naškoditi i prije nego vlasnik primijeti znakove da se njegov ljubimac ne osjeća dobro.

Izvor: Freepik

Opasnosti visokih temperatura

Obrati posebnu pozornost na podlogu po kojoj šećeš, poput asflata ili šljunka - ako je toliko vruća da na njoj ne možeš držati svoj dlan duže od 10 sekundi, nemoj da nježne pseće šapice hodaju po njoj. Na temperaturi od 25°C asfalt se može zagrijati do čak 50°C!

Jako sunce također treba izbjegavati jer čak i psi mogu zadobiti opekotine, pogotovo ako imaju svijetlu dlaku. Najosjetljivije su uši, njuške i dijelovi s manjom gustoćom dlake.

Kada je psu previše vruće, često će leći i odbijati ponovo ustati. Nemoj ga tjerati da nastavi hodati - pusti ga da se ohladi i potom ga što prije odvedi na mjesto gdje će mu biti ugodno. Psi ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu nego im za to služi dahtanje - ako je u zraku velika vlaga, odnosno ako je sparno, neće se moći dovoljno ohladiti.

Neki od ozbiljnijih simptoma uključuju jako brzo i glasno disanje, rušenje i konvulzije, jako crveno ili plavo zubno meso, povraćanje i proljev. U tom slučaju hitno odvedi psa veterinaru.

Kako u šetnju kada je vruće

Pravila za šetnju psa slična su onima koja vrijede i za ljude. Drugim riječima, ne tjeraj psa ni na što što sam teško podnosiš.

Temperature su najniže ujutro i predvečer, stoga je to idealno vrijeme za laganu šetnju. Obavezno sa sobom ponesi vodu jer će tvoj dlakavi ljubimac sigurno ožedniti. Tu će ti od velike koristi biti silikonske prenosive zdjelice koje možeš sklopiti kada ih ne koristiš.

Pri održavanju temperature od velike pomoći mogu biti i rashladne ogrlice punjene posebnim gelom koji drži temperaturu nekoliko stupnjeva nižu od tjelesne temperature psa i tako mu omogućuje da lakše podnese visoke temperature.

Trava je drastično bolji odabir za šetnju od asfalta, pa je ponekad bolje da odmah preskočiš šetnju i kreneš ravno u park ili na druge slične travnate površine na kojima tvoj pas može provoditi vrijeme.

Naši dlakavi ljubimci puno su osjetljiviji nego što mislimo, stoga im trebamo pružiti ljubav i brigu koju zaslužuju. Zato te u web shopu Tobylex čeka pregršt hrane, dodataka prehrani i opreme za sve kućne ljubimce da ih razmaziš i zaštitiš.