nabava.net

Što je BCAA i kako će unaprijediti tvoj trening

Proteini su ključni za izgradnju mišića. To već znaju i ptice na grani. Ali često ćeš naići na BCAA dodatak prehrani koji se preporučuje kao dodatak uz standardne proteinske shakeove. O čemu se zapravo radi?

BCAA

BCAA su aminokiseline razgranatog lanca - leucin, izoleucin i valin. Riječ je o esencijalnim aminokiselinama koje tvoj organizam ne može sam sintetizirati, nego ih je potrebno unositi prehranom. 

BCAA utječe na tvoje tijelo, njegove zalihe energije i oporavak na nekoliko načina.

One se metaboliziraju unutar mišića i tako im omogućuju da ih mišići koriste kao energiju za vrijeme treninga. Osim toga, BCAA smanjuje potrošnju glikogena do 25%, a to ti omogućuje brži oporavak nakon treninga. BCAA također regulira visinu testosterona, inzulina i hormona rasta nakon treninga.

Sve to skupa znači veću izdržljivost, brži rast i brži oporavak mišića.

Kada ćeš uzimati BCAA

BCAA dodaci prehrani namijenjeni su sportašima i rekreativcima koji aktivnostima pristupaju vrlo ozbiljno. Ako se spremaš na intenzivan HIIT trening ili ozbiljno radiš s utezima na povećanju mase i snage, tek ćeš tada vidjeti korist u dodavanju BCAA suplemenata u svoju prehranu.

Ako ujutro ili navečer par puta tjedno obaviš kratak jogging ili vožnju biciklom, na aerobiku skakućeš po steperu ili se baviš nekom drugom umjerenom aktivnosti, kroz normalnu prehranu unijet ćeš sve što tvojem tijelu treba za energiju i obnovu.

BCAA se posebno preporučuje u slučajevima kada pokušavaš izgubiti masno tkivo, a istovremeno povećati mišićnu masu. Naime, nepravilne dijete, osim gubljenja masnoća, ponekad rezultiraju time da tijelo razgrađuje mišićna vlakna u potrazi za energijom. 

Ako ne znaš otkuda krenuti, posjeti PROTEONE.hr i provjeri njihovu fenomenalnu ponudu BCAA, ali i drugih sportskih dodataka prehrani te pročitaj mnoštvo zanimljivih i korisnih savjeta o sportskoj prehrani i treninzima.