Ostali članci

Što su progresivne leće i kome trebaju

Kako godine prolaze, to ti vid postaje sve slabiji? Brže se umaraš, češće te boli glava, a čitanje novina postaje ti sve veći izazov? Moguće je da te muči prezbiopija, poznata još i kao staračka dalekovidnost. Prezbiopija se najčešće javlja nakon četrdesete godine života i vrlo je česta pojava - čak milijardu ljudi na svijetu suočava se s time.

progresivne naočale

Izvor: Freepik 

Rješenje je vrlo jednostavno, a dolazi u obliku progresivnih naočala.

Progresivne naočale sastoje se od multifokalnih naočalnih leća koje omogućuju da vidiš jasno na različitim udaljenostima. Bilo da čitaš knjigu, gledaš televiziju ili uživaš u lijepoj prirodi, sve ćeš vidjeti dobro bez obzira na to koliko su od tebe udaljeni.

Progresivne naočale bolja su opcija od bifokalnih koje su prevladavale do kraja prošlog stoljeća zato što progresivne naočale nemaju očitu liniju koja odvaja leće jednu od druge, kao što je to nekada bio slučaj s bifokalnim naočalama.

Kod bifokalnih leća druga je leća obično smještena u donji kut naočala, bliže nosu, i između dviju leća jasno je moguće vidjeti razgraničenje. Osobama koje nikada nisu nosile naočale ispočetka je izazov priviknuti se na bifokalne naočale. Progresivne naočale nemaju linija na leći zbog čega je prebacivanje s bližih na udaljene objekte vrlo intuitivno i jednostavno.

Ponekad je dodatni par naočala za čitanje ili rad na računalu adekvatan izbor. Međutim, ako te muči zamagljeni vid kada gledaš objekte i blizu i daleko, tada su progresivne naočale odličan izbor.

Izrada naočalnih leća zna predstavljati trošak, a ne zaboravimo i na vrijeme potrebno za privikavanje na nošenje progresivnih naočala, pogotovo ako ih nikada nisi nosio. Bit će ti lakše ako pritom izabereš atraktivan okvir zbog kojeg će ti biti gušt nositi svoje nove naočale. Stotine okvira za naočale pronaći ćeš u web shopu Cvikeri, uključujući i one za progresivne naočale.