Ostali članci

Usisavač s vrećicom ili bez vrećice - saznaj njihove prednosti i nedostatke te koji izabrati

Dobar usisavač nam omogućuje da provodimo manje vremena čisteći, a više baveći se aktivnostima koje nas vesele. Zato nam treba usisavač koji će savršeno odgovarati našim potrebama. U nastavku te čeka rješenje na najčešću nedoumicu pri donošenju odluke koji usisavač kupiti - je li bolji usisavač s vrećicom ili usisavač bez vrećice?

Miele usisavač

Izvor: Miele.hr

Prednosti i nedostaci usisavača s vrećicom

Usisavači s vrećicom su manje zahtjevni kada je riječ o njihovom održavanju.

Tijekom usisavanja usisavačem s vrećicom sva prašina i nečistoće ulaze direktno u vrećicu. Sve što potom trebaš napraviti jest izvaditi vrećicu iz usisavača, baciti je u smeće te u usisavač staviti novu, praznu vrećicu.

To znači da neće doći do ponovnog udisanja i širenja čestica prašine i prljavštine koje si usisao, odnosno kontakt s prašinom je sveden na minimum. Zbog toga je usisavač bez vrećice obavezan kućanski aparat za osobe koje imaju problema s alergijama, astmom i sl.

Vrećice zaprimaju po nekoliko litara prljavštine pa može proći nekoliko tjedana prije nego moraš zamijeniti vrećice. Usisavač nećeš trebati dodatno čistiti, a da ne bi trebao brinuti niti o promjeni filtera, opredijeli se za usisavač kod kojeg je filter ugrađen u vrećicu.

Ipak, vrećice predstavljaju dodatan trošak koji se godišnje može popeti do nekoliko stotina kuna, ovisno o tome kakve vrećice koristiš i za koji model usisavača. Osim cijene, u obzir uzmi i koliko je jednostavno kupiti nove vrećice. U idealnom slučaju, kupit ćeš ih u domaćem web shopu u samo nekoliko klikova ili u trgovini u obližnjem trgovačkom centru.

Osim toga, ponekad je teško reći kada je vrećica puna pa se može dogoditi da ih mijenjaš češće nego što je to zapravo potrebno. A što je vrećica punija, to je usisna snaga usisavača manja.

I na kraju, prije ili poslije će ti ponestati vrećica u trenutku kada ti najviše trebaju. Stoga bez dobre organizacije zaboravi na usisavač s vrećicom.

Prednosti i nedostaci usisavača bez vrećice

Miele Boost CX1

Izvor: Miele.hr

Postoje dvije vrste usisavača bez vrećice - usisavač s filterom i ciklonski usisavač.

Usisavač s filterom koristi filter koji pomaže pri zaustavljanju prašine. Ciklonski, s druge strane, manipulira zrakom kako bi prašinu izdvojio iz usisanog zraka i spremio je unutar kućišta. Ciklonski usisavači se smatraju učinkovitijima.

Za ovu vrstu usisavača ne trebaš kupovati vrećice, a to znači uštedu do nekoliko stotina kuna godišnje.

Također, u spremniku u kojemu se na usisavaču bez vrećica skuplja prašina jasno se vidi kada je pun, odnosno kada ga trebaš isprazniti.

Spremnik je također praktičan ako slučajno usisaš nakit, šaraf ili neku drugu sitnicu. Kada se to dogodi kod usisavača s vrećicom, trebaš otvarati vrećicu i tražiti izgubljeno, a to znači dvije stvari: bespotrebno ćeš potrošiti vrećicu i usput napraviti nered.

Najveći nedostatak usisavača bez vrećice je taj što nije preporučljiv osobama koje su alergične na prašinu. Dok kod usisavača s vrećicom kontakt s prašinom gotovo da i ne postoji, tijekom pražnjenja spremnika usisavača bez vrećice doticaj s prašinom je neizbježan.

Također, usisavač bez vrećice može imati skrivene troškove. Naime, neki modeli zahtijevaju promjenu filtera jednom godišnje, a to može ispasti skuplje nego zamjena vrećica. Zato kupi usisavač s perivim filterom jer time dugoročno štediš.

Kao i usisavači s vrećicom, i ova vrsta usisavača slabije vuče što se pretinac više puni prljavštinom. No, za razliku od usisavača s vrećicom, usisavač bez vrećice možeš bez problema isprazniti nakon svakog korištenja.

Usisavač bez vrećice zahtjeva više brige od usisavača s vrećicom. Naime, pretinac i filter redovito ćeš čistiti, a osim temeljitog pranja, važno je i da se u potpunosti osuše da se ne bi razvila plijesan.

vrećica za usisavač

Izvor: Miele.hr

Koji izabrati?

Koji usisavač kupiti ovisi o tvojim navikama i potreba. Osim očite preporuke da osjetljive osobe i alergičari odaberu usisavač s vrećicom, ostalo ovisi o tome koliko želiš uštedjeti te koliko si truda spreman uložiti u brigu o usisavaču.

Usisavač sa spremnikom je dugoročno gledajući isplativiji, ali ćeš ga redovito čistiti. Usisavač s vrećicom je jednostavan za korištenje, ali trebaš voditi računa o kupovini vrećica, koje su ujedno i dodatan trošak. Kada odlučiš koja od ovih dviju opcija ti se više sviđa, znat ćeš koji usisavač kupiti.