nabava.net

Znaš li što se smije, a što ne smije sa srebrom? Nauči brinuti o srebrnom nakitu!

Srebrni nakit treba samo malo brige i pažnje da bi zadržao svoj prekrasni sjaj, a kako zadržati njegovu prirodnu ljepotu, donosimo ti u nastavku.

srebrni nakit

Preventivne mjere

"Bolje spriječiti, nego liječiti" kaže stara narodna, a možemo je primijeniti i u ovome slučaju. Naime, puno je jednostavnije paziti kako koristimo srebrni nakit, nego kasnije uklanjati teže mrlje.

Srebro je prirodni materijal, stoga korištenje raznih kemikalija može imati vrlo negativan utjecaj na njega. Nakit skini sa sebe prije svakog tuširanja, nanošenja krema, losiona i parfema, pranja suđa i ostalih kućanskih čišćenja, kupanja u moru, fizičkih aktivnosti i ostalih aktivnosti koje uključuju kontakt srebra s bilo čime osim običnom vodom.

Srebrni nakit treba skloniti od direktnog sunca. Bilo bi poželjno da navečer prije spavanja skineš nakit sa sebe, obrišeš ga krpom od mikrovlakana ili posebnom krpom za nakit od znoja i nečistoća te ponovo staviš na sebe iduće jutro.

Spremi ga na adekvatno mjesto u odgovarajuću kutijicu ili vrećicu kako bi se smanjio kontakt sa zrakom jer to inače dovodi do oksidacije.

srebro

Čišćenje

Idealno bi bilo da svako čišćenje srebrnog nakita ostaviš profesionalcima. Ne traje dugo i ne košta puno, a možeš biti siguran da će tvoj srebrni nakit dobiti najbolju i najsigurniju moguću mjeru.

Ako se ipak odlučiš za kućne metode čišćenja, najbolja je ona sa sodom bikarbonom.

Staklenu posudu obloži aluminijskom folijom i u nju dodaj 2 žlice sode bikarbone i 2 žlice soli te dobro promiješaj. Na smjesu stavi srebrni nakit koji želiš očistiti i zalij kipućom vodom da nakit bude u potpunosti uronjen. Ostavi 10-ak minuta da smjesa sode bikarbone i soli odradi svoj posao. Nakon toga uzmi nježnu četkicu i blago iščetkaj nakit - nježno i blago su od izuzetne važnosti!

Na kraju ga samo trebaš isprati u mlakoj vodi i voilà - srebru su vraćeni njegovi izvorni sjaj i ljepota!

Srebrni nakit uvijek je u modi, bilo da se radilo o jednostavnim naušnicama, elegantnim lančićima ili zgodnim narukvicama. Uvijek se opredijeli za kvalitetno srebrno s oznakom 925, kakve ćeš pronaći u web shopu Decoris.