nabava.net

10 Firefox ekstenzija koje vrijedi isprobati

U studenom 2017. izašla je najnovija verzija Firefoxa - i s njom je većina ekstenzija koje smo koristili prestala raditi. Zato smo sastavili popis 10 Firefox add-ona koji su izuzetno korisni, a možete ih koristiti na najnovijem Firefoxu.

Firefox Quantum

1. Grammarly

Grammarly

Ako redovito ili povremeno pišete i pretražujete na engleskom, Grammarly je izvrstan način da budete sigurni kako je sve što pišete gramatički ispravno. Osim što će vas Grammarly upozoriti na svaku grešku, ima i mogućnost predlaganja sinonima kako bi tekst koji pišete bio što bolji. 

Grammarly radi svugdje, bilo da pišete mail u Gmailu, ostavljate komentare na Facebooku ili tweetate na Twitteru. Ovaj Add-on koristi pola milijuna korisna, što znači da se radi o doista korisnom alatu. 

2. Ghostery

Ghostery

Želite pretraživati internet sigurno i brzo sa zajamčenom privatnošću? Instalirajte Ghostery.

Kada pretražujete internet, ostavljate digitalni trag koje razne tvrtke prate kako bi izgradile profil o vama. Taj se profil potom koristi da bi vam se prikazivali ciljani oglasi i povezali vas s proizvodima i uslugama koje bi vas mogle zanimati. 

Ghostery omogućuje da sami odlučujete što će stranice koje posjećujete pratiti o vama. Imate potpunu kontrolu u odlučivanju kojim stranicama ćete dati koja dopuštenja te zašto i na koji način određene stranice prate kako surfate internetom i što pretražujete.

3. OneTab

OneTab

Ako vam je browser uvijek pun otvorenih tabova, pomoću OneTab add-ona možete ih sve skupiti u jednu listu. Kada vam ponovo zatreba neki od tih tabova, vratite ili samo taj jedan tab ili sve tabove odjednom. 

Osim preglednosti, OneTab će pomoći da trošite manje procesorske snage i štedite bateriju kada ste na laptopu.

4. Undo Closed Tab

Undo

Ako surfate s puno otvorenih browsera, sigurno vam se događa da slučajno zatvorite pogrešan tab. Kao što možete zaključiti iz imena ove ekstenzije, Undo Closed Tab u jednom će kliku vratiti jedan tab kojeg ste slučajno zatvorili.

Uvijek ga možete potražiti u svojoj povijesti pretraživanja, ali ovo je mnogo jednostavnije. 

5. Imagus

Imagus

Imagus uvećava ikone i slike kada preko njih pređete mišem.

Ovo je posebno korisno ako često kupujete online i želite bolje pogledati kako proizvodi izgledaju bez da svaki od njih otvarate u novom tabu. Pretraživanje je brže i učinkovitije.

6. Rescue time 

Rescue Time Firefox ekstenzija

Konačno možete znati koliko točno vremena visite na fejsu.

Rescue time mjeri koliko vremena provodite na pojedinim web stranicama. U slučaju da napustite računalo na neko vrijeme, ekstenzija će prepoznati da ste neaktivni te će prestati mjeriti dok se ne vratite. 

Ako vam je cilj povećati produktivnost, predlažemo da je koristite u kombinaciji sa sljedećom ekstenzijom.

7. Leechblock

Leechblock Firefox ekstenzija

Teško je biti produktivan kada je Facebook prepun članaka na koje trebate kliknuti. A tek YouTube! Netko treba gledati sve one smiješne filmiće s mačkama.

Recite stop otezanju s poslom i instalirajte Leechblock. Zadate koje stranice vam najviše odvlače pozornost kada biste trebali raditi i ekstenzija će ih blokirati na vrijeme koje joj zadate.

Više ništa ne stoji između vas i onog izvještaja koji morate napisati

8. Web of trust

Web of trust Firefox ekstenzija

Kada biste unaprijed znali možete li vjerovati pojedinim web stranicama ili ne, smanjili biste šanse da računalo zarazite virusom.

Web of trust ekstenzija ocjenjuje razinu sigurnosti web stranica jednostavnim setom boja gdje zelena označuje stranicu kojoj možete vjerovati, žuta se odnosi na stranice s kojima trebate biti pažljivi, a crvena upozorava na stranicu kojoj ne možete vjerovati. Ekstenzija će vam reći i je li stranica sigurna za djecu.

Naravno da Web of trust ne može zamijeniti kvalitetan antivirusni program, ali svakako čini surfanje webom sigurnijim.

9. Message Seen Disable for Facebook

Message Seen

Nekada je bilo tako jednostavno ne odgovarati na Facebook poruke kada to niste htjeli. Mogli ste izmisliti neku izliku i nitko ne bi znao istinu. No, onda je Facebook uveo "Message seen" ili "Pročitano" opciju koja osobi koja vam šalje poruke jasno daje do znanja jeste li pročitali njezinu poruku.

Srećom, tu je Message Seen Disable for Facebook add-on koji radi upravo to što njegovo ime predlaže - onemogućit će da drugi znaju jeste li pročitali njihove poruke ili ne. S druge strane, vi ćete i dalje moći vidjeti jesu li oni pročitali vaše poruke.

Ako volite Facebook drame, ovo je prava stvar za vas.

10. YouTube High Definition

YouTube High Definition

Ovo je jedna od najpopularnijih ekstenzija na Firefoxu. Ako volite provoditi vrijeme na YouTubeu, predlažemo da je isprobate.

YouTube High Definition omogućuje da se svi video zapisi na YouTubeu automatski reproduciraju u HD-u ili kojoj god rezoluciji želite, te bez anotacija koje vas nagovaraju da negdje kliknete. Možete odlučiti kakve će biti zadana veličina videa, mogu li se zapisi automatski reproducirati ili ne te još mnogo drugih korisnih opcija. 

 

Pogledajte i ovo: 10 Google Chrome ekstenzija koje vrijedi instalirati