nabava.net

12 načina kako ubrzati svoje računalo

Čini vam se da bi od sporog računala imali više koristi da ga bacite kroz prozor? Isprobajte prvo neke od ovih ideja, pogotovo ako koristite Windows OS.

Kako ubrzati računalo

1. Smanjite broj programa koji se pokreću s OS-om

Vjerojatno niste ni svjesni koliko programi koji se pokreću s operacijskim sustavom usporavaju vaše računalo.  

Da biste to spriječiti, posjetite Task Manager. Do njega ćete doći Ctrl+Shift+Esc tipkama na novijim verzijama Windowsa, odnosno tako da upišete msconfig na Start meniju na starijim verzijama. Klik na Start-up tab odvest će vas na popis programa koji se pokreću s OS-om.

Ugasite sve programe koji vam nisu važni, pogotovo one koji imaju High Start-up impact. To ćete napraviti tako da kliknete na ime programa desnim klikom i potom odaberete Disable.

To neće izbrisati program iz vašeg računala i moći ćete ga i dalje normalno koristiti, ali će spriječiti da nepotrebno usporava računalo pri svakom pokretanju.

2. Smanjite broj programa koji rade u pozadini

Task Manager ujedno pokazuje i sve programe koji rade dok je računalo uključeno. Njihov popis pronaći ćete u Processes tabu.

Pozornost obratite na CPU, Memory i Disk kolumne. Ispod njih piše koji ih programi najviše koriste. Ako bilo koji od njih radi s više od 50%, u popisu programa potražite krivca koji tjera vaše računalo na prekomjerni rad te ga ili ugasite ili obrišite ako vam ne treba.

3. Troubleshooter

Windowsi imaju jako koristan alat koji umjesto vas može pronaći i riješiti problem. 

Troubleshooter ćete pronaći na Control Panelu pod System and Security, odnosno tako da pretražite troubleshooting na novijim verzijama te se na kraju odlučite za Run maintenance tasks.

Windows će analizirati sustav i napraviti listu potencijalnih problema te prijedloge kako ih riješiti. A što je manje problema, to je računalo brže.

4. Redovito ažuriranje

Windows ažuriranja

Jasno nam je da vam se ne da svako malo ponovo pokretati računalo zbog instalacije ažuriranja. 

Ali ažuriranja donose puno toga dobroga. Popravljaju potencijalne greške i osiguravaju da sustav glatko radi. Kada je vaš operativni sustav u najnovijoj verziji, vaše računalo ne samo da bolje radi, već je i sigurnije od vanjskih napada. 

5. Očistite računalo od virusa

Ako je vaše računalo zaraženo virusom ili nekim drugim malwareom, to može utjecati na njegovu brzinu.

Iako vaš antivirus stalno u pozadini prati što se događa s vašim računalom i traži znakove bilo kakve štetne aktivnosti, ipak je preporučljivo ručno skenirati uređaj barem jednom mjesečno u slučaju da je nepoznati malware zarazio vaše računalo prije nego je antivirus za njega dobio update.

6. Defragmentirajte disk

Ako koristite starije računalo sa starijom verzijom Windowsa te klasični tvrdi disk (HDD), njega je povremeno potrebno defragmentirati. 

Prilikom pohrane velike datoteke, računalo ju razbije u manje komade i spremi na više lokacija. Kako broj spremljenih datoteka raste, tvrdom disku duže treba da ih sve dohvati. Defragmentacija diska optimalno organizira te podatke kako bi ih računalo brže prikazivalo i brže radilo. 

Opciju ćete pronaći na All Programs > Accessories > System Tools > Disk Defragmenter. Razmislite i o spajanju HDD i SSD diska

Ako koristite SSD, defragmentacija nije potrebna. Također, zadnje dvije verzije Windowsa defragmentaciju će obaviti umjesto vas.  

7. Ispraznite memoriju

Ako vam je popunjeno više od 80% memorije računala, vjerojatno nikada niste čuli za eksterni disk.

Što je memorija računala više popunjena, to će ono sporije raditi. Umjesto da napunite laptop gigabajtima serija i filmova, razmislite o kupovini vanjskog diska za pohranu podataka ili proširite memoriju računala. Dobra opcija je i Cloud

Velik dio memorije zauzimaju programi koji vam ne trebaju i koje možda nikada niste ni koristili. Sigurno ste bili u situaciji da ste na tek kupljenom laptopu dobili instalirane programe koji obećavaju povećanje vaše produktivnosti ili žele zamijeniti neki drugi program koji ste navikli koristiti.

Nema smisla da vam nepotrebni programi, tzv. bloatware, usporavaju računalo. Posjetite Control Panel i izbrišite sve što vam ne treba.

8. Koji browser koristite?

Ulica Sezam spor kompjuter meme

Chrome je možda među najpopularnijim browserima, no zato zauzima puno RAM-a. Možete ga ili zamijeniti s nekim lakšim preglednikom ili očistiti. 

  • izbrišite ekstenzije koje vam ne trebaju. Svima se dogodi da instaliramo par ekstenzija za koje smo uvjereni da ćemo ih koristiti, samo da bi potpuno zaboravili na njih. A one rade i bez našeg znanja i usporavaju preglednik. 
  • smanjite broj otvorenih tabova dok surfate jer svaki otvoreni tab crpi dušu računalu.
  • povremeno obrišite cache i cookies koji se gomilaju svaki puta kada pretražujete internet. Iako imaju svoju svrhu, s vremenom će početi usporavati browser i poželjno je ukloniti ih. To možete napraviti u Postavkama, odnosno pod Settings. 

9. Programi čistači

Ako vam se ne da ručno obavljati većinu stvari poput čišćenja beskorisnih datoteka, razmislite o instalaciji posebnih programa čistača kao što je CCleaner.

Oni će izvršiti analizu vašeg računala i dati popis privremenih datoteka, povijest surfanja i svih suvišnih datoteka koje vam usporavaju računalo. Ako ga koristite na svojem mobitelu, zašto ne biste i na računalu. 

10. Čistite ventilator

Ponekad problem može biti tehničke naravi. Ne održavanje ventilatora može smanjiti njegovu učinkovitost jer računalo koje se pregrijava sporije radi.

Ako niste sigurni kako rastaviti računalo ili laptop, preporučljivo je da ga povremeno odnesete u servis na čišćenje ili pronađete iskusnu dobru dušu koja je voljna izdvojiti pola sata da vrati stari sjaj vašem računalu. 

11. Reinstalirajte Windows

 Ovo je nekada bilo isključivo krajnje rješenje, no reinstalacija Windowsa danas je toliko jednostavna da je skoro bilo tko može napraviti.

Umjesto mučenja s instalacijskim paketima i trošenjem sati vremena, na zadnje dvije verzije Windowsa postoji nešto slično vračanju tvorničkim postavkama na mobitelu.

Postoje dvije opcije: ili reinstalacijom izbrišete sve programe i datoteke koje imate na računalu ili se odlučite za verziju koja će sačuvati spremljene datoteke. U oba slučaja očekujte brže računalo.

12. Prebacite se na drugi OS

Malo jest drastično, ali ako vam se ne da zamarati s Windowsima, neki lakši operacijski sustav može učiniti čuda i za vaš kompjuter i za vaše živce. 

Ako koristite računalo za najjednostavnije radnje poput pretraživanja interneta, slušanja glazbe i korištenje MS paketa, tada je alternativni operacijski sustav nešto o čemu biste mogli razmisliti.