nabava.net

3 odluke prije kupovine savršenog ventilatora

Mnogo je razloga zašto u nekim domovima klima uređaj jednostavno nije opcija. Logična zamjena je ventilator. Možda ne može rashladiti zrak kao klima, ali svakako je dobrodošlo olakšanje kada se temperature popnu do teško podnošljivih vrućina.

ventilatori

Kupovina ventilatora baš i nije neka filozofija, no ipak postoji nekoliko stvari koje valja znati prije kupovine. U nastavku slijedi tih nekoliko stvari.  

Gdje ventilator namjeravate koristiti?

Mjesto na kojem ćete koristiti ventilator uvjetovat će njegovu veličinu, snagu i prenosivost.

Male prostorije

Stolni ventilatori prvenstveno su namijenjeni osobnoj upotrebi te za jako male prostorije. Stolni ventilator dimenzija između 10 i 15 cm širine ugodno će vas rashladiti dok radite za računalom ili tipkate po laptopu u krevetu. 

Ako ćete ventilator koristiti dok radite, obratite pozornost na količinu buke koju proizvodi. Također, neka ventilator bude što stabilniji kako ga ne bi odletio na pod ako ga slučajno udarite.

Manje i srednje velike prostorije

U manjim i srednje velikim prostorijama najviše će vam pomoći stojeći ventilator. Ovaj je model najpopularniji, ponuda je široka i možete dobiti više za manje novaca.

Kako biste iz samostojećeg ventilatora izvukli maksimum, neka ima mogućnost podešavanja visine stalka i glave ventilatora. Tako ćete ga moći prilagoditi različitim prostorijama i uvjetima. Također pazite na stabilnost ventilatora, pogotovo ako imate djecu ili kućne ljubimce.

Velike prostorije

Za velike prostorije preporučujemo toranj ventilator.

Toranj ventilatori su snažniji od stojećih ventilatora, a osim velike snage odlikuje ih moderan izgled. Za velike prostorije neka bude visok barem 110 cm. Ako želite toranj ventilator koristiti u različitim prostorijama, neka svakako ima ručku koja će vam omogućiti da ventilator jednostavno prenosite iz prostorije u prostoriju.

S obzirom na to da su elise ventilatora sakrivene, toranj ventilatori odličan su izbor za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima

Podni ventilatori također su dobar izbor za velike prostorije.

Ako želite ići korak više, razmislite o instalaciji stropnih ventilatora. Osim što omogućuju učinkovito cirkuliranje zraka i rashlađuju stvaranje osjećaja ugodnog povjetarca na koži, stropni ventilatori mogu se koristiti i u hladnije doba godine kako bi se topli zrak bolje rasporedio po prostoriji. 

Vrste ventilatora

Sitnice koje čine razliku

Nakon što odaberete vrstu ventilatora koja odgovara vašim potrebama, a prije nego krenete razmišljati o dodatnim funkcijama, postoji nekoliko sitnica koje trebate uzeti u obzir.

Prva je svakako sigurnost, pogotovo u domovima s malom djecom i razigranim kućnim ljubimcima. U tom slučaju trebat će vam ventilator s gustom zaštitnom mrežom kroz koju se ne mogu gurati prstići ili šapice. Isto tako, neka ventilator bude čvrst i stabilan, po mogućnosti s protukliznim dodacima na nožicama. 

Važna je i dužina kabla - koliko je utičnica za struju udaljena od mjesta na kojem namjeravate držati ventilator? Možda će vam trebati produžni kabel.

Nemojte zaboraviti na glasnoću. Buka koju ventilator proizvodi može vas ometati dok radite ili pokušavate gledati televiziju. 

Sigurno vam je važna i potrošnja električne energije. U prosjeku ventilatori troše oko 50-60W, iako to ovisi o veličini ventilatora i stupnju brzine na kojem ga koristite. Za dodatnu uštedu tražite ventilator s potrošnjom manjom od ovih brojki.

Isplati li se platiti više za dodatne funkcije?

Osnovne funkcije ventilatora su oscilacija i brzina okretanja elisa, najčešće u 3 razine. Ventilator koji nema ove mogućnosti ne isplati se kupovati. 

Sve više od toga ovisi isključivo o vašim potrebama, željama i financijskim mogućnostima.

Među najpraktičnijim dodacima je daljinski upravljač. Omogućuje da upravljate ventilatorom iz fotelje s drugog kraja prostorije bez potrebe za ustajanjem. 

Također razmislite o ventilatoru s timerom. Pomoću njega možete namjestiti vrijeme kada želite da se ventilator sam ugasi. Recimo da želite da vas ventilator hladi kada idete spavati, ali ne želite da puše po vama cijelu noć. Umjesto da se budite kako biste ga ručno ugasili, timer će omogućite da namjestite željeno vrijeme - pola sata, sat, dva ili više - kada da se ventilator isključi.

Ako vas obični ventilatori ne zanimaju, postoje i oni s "naprednim" mogućnostima poput filtracije zraka, spremnika za aromatična ulja, ovlaživača zraka, hlađenjem zraka, mjeračem temperature zraka itd.

Što je izbor funkcija veći i bolji, to raste i cijena ventilatora. Ako vam 700 kuna za ventilator ne zvuči puno, navalite. Ako vam je osnovni model i više nego dovoljan, za njega ćete izdvojiti stotinjak kuna.