nabava.net

3 odluke prije kupovine savršenog ventilatora

Mnogo je razloga zašto u nekim domovima klima uređaj jednostavno nije opcija. Logična zamjena je ventilator. Možda ne može rashladiti zrak kao klima, ali svakako je dobrodošlo olakšanje kada se temperature popnu do teško podnošljivih vrućina.

ventilatori

Kupovina ventilatora baš i nije neka filozofija, no ipak postoji nekoliko stvari koje valja znati prije kupovine. U nastavku slijedi tih nekoliko stvari.  

Gdje planiraš koristiti ventilator?

Mjesto na kojem ćeš koristiti ventilator uvjetovat će njegovu veličinu, snagu i prenosivost.

Male prostorije

Stolni ventilatori prvenstveno su namijenjeni osobnoj upotrebi te za jako male prostorije. Stolni ventilator dimenzija između 10 i 15 cm širine ugodno će te rashladiti dok radiš za računalom ili tipkaš po laptopu u krevetu. 

Ako ćeš ventilator koristiti dok radiš, obrati pozornost na količinu buke koju proizvodi. Također, neka ventilator bude što stabilniji kako ne bi odletio na pod ako ga slučajno udariš.

Manje i srednje velike prostorije

U manjim i srednje velikim prostorijama najviše će ti pomoći stojeći ventilator. Ovaj je model najpopularniji, ponuda je široka i možeš dobiti više za manje novaca.

Kako bis iz samostojećeg ventilatora izvukao maksimum, neka ima mogućnost podešavanja visine stalka i glave ventilatora. Tako ćeš ga moći prilagoditi različitim prostorijama i uvjetima. Također pazi na stabilnost ventilatora, pogotovo ako imaš djecu ili kućne ljubimce.

Velike prostorije

Za velike prostorije preporučujemo toranj ventilator.

Toranj ventilatori su snažniji od stojećih ventilatora, a osim velike snage odlikuje ih moderan izgled. Za velike prostorije neka bude visok barem 110 cm. Ako želiš toranj ventilator koristiti u različitim prostorijama, neka svakako ima ručku koja će ti omogućiti da ventilator jednostavno prenosiš iz prostorije u prostoriju.

S obzirom na to da su elise ventilatora sakrivene, toranj ventilatori odličan su izbor za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima

Podni ventilatori također su dobar izbor za velike prostorije.

Ako želiš ići korak više, razmisli o instalaciji stropnih ventilatora. Osim što omogućuju učinkovito cirkuliranje zraka i rashlađuju stvaranjem osjećaja ugodnog povjetarca na koži, stropni ventilatori mogu se koristiti i u hladnije doba godine kako bi se topli zrak bolje rasporedio po prostoriji. 

Vrste ventilatora

Sitnice koje čine razliku

Nakon što odabereš vrstu ventilatora koja odgovara tvojim potrebama, a prije nego kreneš razmišljati o dodatnim funkcijama, postoji nekoliko sitnica koje trebaš uzeti u obzir.

Prva je svakako sigurnost, pogotovo u domovima s malom djecom i razigranim kućnim ljubimcima. U tom slučaju trebat će ti ventilator s gustom zaštitnom mrežom kroz koju se ne mogu gurati prstići ili šapice. Isto tako, neka ventilator bude čvrst i stabilan, po mogućnosti s protukliznim dodacima na nožicama. 

Važna je i dužina kabla - koliko je utičnica za struju udaljena od mjesta na kojem namjeravaš držati ventilator? Možda će ti trebati produžni kabel.

Nemoj zaboraviti na glasnoću. Buka koju ventilator proizvodi može te ometati dok radiš ili gledaš televiziju.

Sigurno ti je važna i potrošnja električne energije. U prosjeku ventilatori troše oko 50-60W, iako to ovisi o veličini ventilatora i stupnju brzine. Za dodatnu uštedu traži ventilator s potrošnjom manjom od ovih brojki.

Isplati li se platiti više za dodatne funkcije?

Osnovne funkcije ventilatora su oscilacija i brzina okretanja elisa, najčešće u 3 razine. Ventilator koji nema ove mogućnosti ne isplati se kupovati. 

Sve više od toga ovisi isključivo o tvojim potrebama, željama i financijskim mogućnostima.

Među najpraktičnijim dodacima je daljinski upravljač. Omogućuje da upravljaš ventilatorom iz fotelje s drugog kraja prostorije bez potrebe za ustajanjem. 

Također razmisli o ventilatoru s timerom. Pomoću njega možeš namjestiti vrijeme kada želiš da se ventilator sam ugasi. Recimo da želiš da te ventilator hladi kada ideš spavati, ali ne želiš da puše po tebi cijelu noć. Umjesto da se budiš kako bi ga ručno ugasio, timer će omogućiti da namjestiš željeno vrijeme - pola sata, sat, dva ili više - kada da se ventilator isključi.

Ako te obični ventilatori ne zanimaju, postoje i oni s "naprednim" mogućnostima poput filtracije zraka, spremnika za aromatična ulja, ovlaživača zraka, hlađenjem zraka, mjeračem temperature zraka itd.

Što je izbor funkcija veći i bolji, to raste i cijena ventilatora. Ako ti 700 kuna za ventilator ne zvuči puno, navali. Ako ti je osnovni model i više nego dovoljan, za njega ćeš izdvojiti stotinjak kuna.