nabava.net

3 pokazatelja da je vrijeme za kupnju novih ljetnih guma

Kupnja novih auto guma velik je trošak za svako kućanstvo. Međutim, gume su naša jedina poveznica s cestom i ako želimo biti sigurni u automobilu, moramo obratiti pozornost na njih. Zato ti donosimo 3 ključna pokazatelja da je vrijeme za kupnju novih guma.

Nove auto gume

1. Iste gume imaš već 5-6 godina

Očito nisi neki učestali vozač i auto koristiš samo za kraće destinacije. U tom slučaju ljetne gume ti traju duže, ali svejedno postoji granica koliko bi ih dugo trebao upotrebljavati. Preporuča se da nakon 5-6 godina korištenja svakako potražiš nove auto gume jer su postojeće gotovo sigurno izgubile dobar dio svoje kvalitete. 

Maksimalni životni vijek koji bi guma smjela imati iznosi 10 godina od dana proizvodnje. Dakle, ne od trenutka kada kupiš gumu, nego od trenutka kada je ona proizvedena. Tu ćeš informaciju pronaći na samoj gumi kod oznake DOT. 

Kraj oznake DOT stoje 4 brojke, od kojih prve dvije označavaju tjedan proizvodnje, a druge dvije godinu proizvodnje. Auto guma s oznakom 2216 DOT, proizvedena je u 22. tjednu 2016. godine. 

2. Dubina profila ljetne gume manja od 1,6 mm

Ako je ovo slučaj, vrijeme je da odmah kreneš u kupnju novih ljetnih guma. 1,6 mm kod ljetnih guma zakonski je propisani standard u većini zemalja, i sve ljetne gume s dubinom profila manjom od 1,6 mm, smatraju se neispravnima. Kod zimskih guma dubina profila mora biti barem 4 mm. 

Međutim, ovdje govorimo o zakonski propisanom minimumu. Ljetne gume trebalo bi zamijeniti već kada dubina profila dođe do 3 mm

Jednostavan način za provjeru dubine profila je popularni test kovanicom. Kovanicu od 10 lipa postaviš u kanal gdje je guma najdublja i provjeriš prekriva li kanal rub kovanice. Ako da, sve je u redu. Ako ne, vrijeme je za kupnju novih guma. 

3. Fizička oštećenja

Ne treba biti pretjerano pametan da zaključiš kako su fizička oštećenja loša za auto gume. Ponekad će ta oštećenja značiti da je odmah potrebno kupiti novu gumu, dok će u drugom slučaju značiti da se njena kvaliteta smanjuje. 

Jedno od najčešćih oštećenja je ono od čavla ili sličnog predmeta koji ostaje zabijen u gumi. Iako takvo oštećenje na prvu nećemo niti primijetiti, ono može biti prilično opasno zbog postepenog gubitka tlaka. 

Zato je poželjno svako toliko dobro pregledati vanjsku stranu gume. Uočiš li problem, vrijeme je za promjenu gume. Ovu možeš i zakrpati, ali ima li većih oštećenja ili je ionako njen životni vijek pri kraju, uvijek je bolje odlučiti se za novu.

Oštećena guma s čavlom

Ako je došlo vrijeme za kupovinu, usporedi cijene ljetnih guma, istraži ponudu i pronađi trgovinu koja ima najbolju cijenu.