nabava.net

5 načina kako smanjiti temperaturu laptopa

Otkrij 5 načina kako smanjiti temperaturu laptopa.

Vrući laptop

To što je laptop vruć dok radi, ne mora nužno značiti da je previše vruć.

Laptop će se zagrijati tijekom korištenja - to je slučaj sa svakim elektroničkim uređajem. Međutim, ako se laptop počinje gasiti, zamrzavati i usporeno raditi, moguće je da previsoke temperature negativno utječu na njegove komponente. 

U tom je slučaju vrijeme da smanjiš temperaturu laptopa.

Razmisli o kupovini hladnjaka za laptop

Očiti prijedlog bio bi uložiti u hladnjak za laptop. Radi se o podlozi koja ima svoj ventilator, stavlja se ispod laptopa i uključuje pomoću USB kabla.

Radi se o povoljnom rješenju gdje strateški postavljeni hladnjak može sniziti temperaturu prijenosnog računala za nekoliko stupnjeva.

Koliko će postolje biti učinkovito, i hoće li uopće, ovisi o više stvari. Osim izgleda postolja te jačine i broja njegovih ventilatora, važan je i materijal i izgled laptopa.

Ako će ventilator iz postolja za hlađenje puhati na tvrdu plastiku laptopa, teško da će se laptop uspjeti rashladiti.

Stoga prije kupovine provjeri gdje se nalaze otvori za zrak na tvojem laptopu te im prilagodi kupovinu postolja za hlađenje kako bi hlađenje bilo optimalno.

Osim hlađenja pomoću ventilatora, postolja za laptop spriječit će da uređaj stoji na neprikladnim površinama - što nas dovodi do idućeg prijedloga.

Hladnjak za laptop

Pazi gdje koristiš laptop

Koristiš li laptop često u krevetu na pokrivaču ili jastuku? Ili ga držiš u krilu dok sjediš na trosjedu? Ako je odgovor potvrdan, to je vjerojatno jedan od razloga zašto je tvoj laptop topliji nego što bi trebao biti. 

Površine poput pokrivača ili jastuka prekrivaju otvore za zrak na laptopu, zbog čega se zaustavlja protok zraka te lako može doći do pregrijavanja.

Iako su ravne površine poput stola idealne za korištenje prijenosnog računala, ponekad je ljepše pustiti omiljenu seriju i ušuškati se u krevet. U tom slučaju, hladnjak ili postolje za laptop najbolje su rješenje. Ne koštaju puno, a omogućuju da laptop normalno regulira zrak.

Redovito čisti ventilator i mijenjaj termalnu pastu

Ako tvoj laptop doseže paklene temperature čak i kada ništa ne blokira njegove otvore za zrak, razmisli kada si ga zadnji put čistio?

Ventilator na laptopu potrebno je redovito čistiti od prašine i prljavštine koja se s vremenom na njemu nakuplja. Ventilator treba izvaditi i dobro ispuhati, a koliko je to jednostavno ovisi o modelu laptopa i tvojem iskustvu.

Preporučujemo da provjeriš na internetu kako izvaditi i očistiti ventilator na tvojem modelu laptopa. Ako ti se čini previše komplicirano i tvoje tehničke sposobnosti nalikuju dvojcu iz "A je to", laptop uvijek možeš odnijeti u servis na čišćenje. U većini slučajeva bit će gotovo unutar nekoliko sati, a u prosjeku ne bi trebao izdvojiti više od 200 kuna. 

Termalnu pastu potrebno je mijenjati kada temperature postanu toliko visoke da ometaju rad procesora. Ako se radi o kvalitetnoj termalnoj pasti, mogu proći godine prije nego što ju je potrebno zamijeniti.

Postoji nekoliko načina pomoću kojih možeš pratiti temperaturu komponenti svojeg prijenosnog računala, a Core Temp jedan je od najboljih alata za korisnike Windows OS-a.

Termalna pasta u prosjeku košta 20-ak kuna. Ne radi se o velikom izdatku, a može spasiti tvoj laptop od prerane smrti. 

U slučaju da ne želiš termalnu pastu mijenjati sam, i to će ti napraviti u servisu na čišćenju.

Termalna pasta

Pojačaj ventilatore

Kod većine laptopa, ventilator će se upaliti tek nakon što temperatura laptopa dosegne određeni stupanj. Ventilatori bi trebali optimalno trošiti bateriju, no zbog toga se ponekad žrtvuje hlađenje.

Posebno u slučajevima kada prijenosno računalo koristiš spojeno u struju, ručno možeš postaviti da je ventilator uvijek uključen kako bi stalno hladio laptop. Nemoj da te iznenadi njihova glasnoća - bolje i to nego pregrijani laptop.

Ako koristiš Windows operativni sustav, ventilator na laptopu možeš pojačati u Control Panelu u postavkama za Hardware and Sound.

Ne pretjeruj s korištenjem laptopa

Nisu sva prijenosna računala stvorena za iste radnje.

Previše otvorenih tabova, korištenje naprednog Photoshopa na notebooku namijenjenom uredskim poslovima ili previsoka rezolucija mogu biti preveliki zalogaj za procesor.

Ako se procesor mora baviti naprednim taskovima koji nisu za njega namijenjeni, preveliki napor povećat će temperaturu laptopa iznad prihvatljivih granica.

Ne pretjeruj. Bolje je potrošiti nekoliko stotina kuna više za uređaj koji bolje odgovara tvojim potrebama, nego imati laptop koji se svako malo gasi jer ne može normalno raditi.

Kakvu korist imaš od ultra tankog notebooka ako ga ne možeš koristiti bez postolja za hlađenje?

 

Nastavi s čitanjem: