nabava.net

5 načina kako smanjiti temperaturu PC-ja

Zimi ne trebaš grijanje u sobi jer tvoj PC grije kao 3 radijatora? Ljeti nema klime koje bi rashladila prostoriju dok je tvoj PC upaljen? Pogledaj ovih 5 brzih savjeta kako smanjiti temperaturu računala.

PC

1. Očisti prašinu

Prašina je jedan od najvećih neprijatelja bilo kojeg računala, pogotovo na ventilatorima.

Osim što smanjuje mjesto za protok zraka, prašina također onemogućuje da ventilatori rade optimalno i hlade komponente kako bi trebali.

Čišćenje prašine vrlo je jednostavno i zahtjeva svega 3 koraka: isključi računalo iz struje, otvori kućište i komprimiranim zrakom ispuši prašinu s kritičnih dijelova. Ventilatore možeš i prebrisati alkoholom i krpom.

Ako si u mogućnosti, preporučujemo da čišćenje obaviš u nekoj drugoj prostoriji. Prašina koju ispušeš iz PC-ja samo će se nakupiti u prostoriji i ponovno pronaći put do tvojeg računala.

2. Promijeni termalnu pastu

Zamjena termalne paste spada među osnove održavanja računala.

Koliko često je potrebno mijenjati pastu ovisi o njezinoj kvaliteti, no nikako rjeđe od 2-3 godine. S vremenom termalna pasta otvrdne i neučinkovito provodi toplinu između procesora i hladnjaka.

S obzirom na to da termalna pasta nije skupa, nema razloga da je redovito ne mijenjaš. Prije nego staviš novu pastu, u potpunosti ukloni sve ostatke stare. U tome će ti pomoći vata natopljena alkoholom.

 

3. Osiguraj dobar protok zraka

Mjesto u prostoriji može imati veliki utjecaj na temperaturu PC-ja. Na primjer, ako ga držiš zatvorenog u stolu, protok zraka bit će puno slabiji.

Odmakni PC od zida i drugih prepreka barem 10-ak centimetara. Obrati pozornost i na kablove - oni bi trebali biti dobro organizirani unutar kućišta da ne ometaju protok zraka.

Ako sastavljaš svoje računalo, pametno bi bilo uzeti dovoljno veliko kućište kako bi komponente komotno stajale, umjesto da su nagurane jedna na drugu.

4. Kupi dodatni ventilator

Ako tvoje računalo proizvodi previše temperature čak i kada je čisto i optimalno namješteno, razmisli o kupovini dodatnog ventilatora za kućište.

Dodatni ventilator možeš staviti s prednje ili stražnje unutarnje strane računala te značajno povećati protok zraka i smanjenje temperature. 

Ako ti najveći problem kod zagrijavanja radi procesor, moguće je zamijeniti i hladnjak za procesor. Postoje ventilatori koji će hladiti procesor bolje nego što bi njegov ventilator to ikada mogao. Radi se o relativno jeftinom rješenju koje brzo može ukloniti potencijalno opasan problem. 

5. Povećaj snagu ventilatora

Ponekad su ventilatori namješteni tako da se aktiviraju tek kada komponente dosegnu određeni stupanj temperature koji bi mogao biti previsok, na primjer kod grafičkih kartica.

Postoji nekoliko alata pomoću kojih možeš provjeriti kolika je brzina ventilatora te kako je povećati, npr. Open Hardware Monitor.

Vrijedi i obrnuto - ako tvoji ventilatori rade jače nego što je to potrebno, tada sigurno proizvode preveliku buku. S ovim alatom lako ih možeš smanjiti.

 

Nastavi s čitanjem: