nabava.net

5 savjeta za kupnju električne gitare

Kupuješ svoju prvu električnu gitaru? Zanima te na što trebaš obratiti pozornost i kako da izabereš najbolju? Na pravom si mjestu. Pripremili smo ti 5 brzih savjeta za kupovinu električne gitare.

Koju električnu gitaru kupiti

1. Modeli električnih gitara prema vrsti glazbe

Uzmimo u obzir da vjerojatno imaš ideju koju vrstu glazbe želiš svirati na svojoj električnoj gitari. U tom slučaju postoje određeni modeli koji će ti olakšati izbor najbolje gitare za tebe, a mi donosimo one najpopularnije. 

  • ST modeli - kada pomisliš na električnu gitaru, upravo je ST model taj na koji si pomislio. Čista klasika u svijetu električne glazbe, a idealna je za više vrsta glazbe, posebno za rock, hard rock, blues ili metal. Odabrali Jimi Hendrix, Eric Clapton i mnogi drugi
  • Super ST modeli - podsjećaju na ST modele i klasiku, ali ove električne gitare pripadaju naprednijoj skupini. Brzi ritmovi i snažan zvuk ipak će više oduševiti gitariste koji se već dobro snalaze u svijetu električnih gitara
  • LP modeli - govorimo li o klasici, LP modeli staju odmah uz bok ST modelima. Odlučiš li se za ovu gitaru, sigurno nećeš pogriješiti. To najbolje znaju gitarske veličine poput Jimmy Pagea ili Bob Marleya
  • SG modeli - zanima te samo hard rock? U tom slučaju, SG modeli su must-have izbor. Ikona grupe AC/DC, Angus Young vjerojatno je jedan od najpopularnijih ljubitelja električnih gitara SG modela

Naravno, na tržištu možeš pronaći širok spektar električnih gitara različitih modela. Međutim, svi gore navedeni modeli pripadaju klasici i najrasprostranjeniji su među korisnicima. 

Kupuješ li svoju prvu gitaru i želiš nešto s čime ćeš sigurno biti zadovoljan, nemoj tražiti dalje od ST ili LP modela. Klasika, kvaliteta i pouzdanost su zagarantirani.

2. Tijelo električne gitare

Postoje tri osnovna tipa tijela električnih gitara prema kojima možeš izabrati svoju električnu gitaru. Izbor tijela gitare utjecat će na lakoću sviranja, potrebu za pojačalom (iako uz svaku trebaš jedno), snagu zvuka, ali i na vrstu glazbe koju ćeš svirati.

Solid body

Najpopularniji i najučestaliji tip električne gitare je upravo ovaj sa solid body (čvrstim tijelom). Takve su gitare izrađene od jednog komada drveta i uz njih morate koristiti pojačalo. 

Gore spomenuti modeli, Stratocaster (ST) i Les Paul (LP) pripadaju ovoj grupi električnih gitara i velika je vjerojatnost da ćeš izabrati jednu od tih gitara. 

Električna gitara stratocaster

Hollow body

Električne gitare s ovakvim tijelom imaju 'šuplju' unutrašnjost, nešto slično kao i akustične gitare. Međutim, razlika je u tome što akustična gitara ima rezonantnu rupu koja stvara zvuk.

Za razliku od solid body električnih gitara, hollow body gitare stvaraju veću rezonancu i bogatiji zvuk i zato su primaran izbor jazz glazbenika. Ove gitare bolje funkcioniraju s low-volume pojačivačima pa to svakako uzmite u obzir. 

Električna gitara sa šupljim tijelom

Semi-hollow body

Ovo su hibridni modeli, kombinacija solid body i hollow body električnih gitara. Nisu u potpunosti šuplje, već su po sredini ispunjene punim drvetom.   

Semi-hollow električne gitare dobar su izbor za country i folk (folk, ne turbo-folk) glazbenike. Dodatna prednost je prirodna rezonanca koju stvara šupljina, pa na semi-hollow gitarama možete vježbati i unplugged. 

3. Izbor drveta

Kao što su neka drva bolja od drugih za grijanje, roštiljanje ili izradu namještaja, tako su i neka bolja od drugih za izradu električnih gitara. Iako, odmah napominjemo, ako si tek početnik, razliku u izradi i kvaliteti nećeš ni primjećivati pa nemoj nasjedati na fore u kojima jednostavno moraš kupiti gitaru od najboljeg drveta. 

Većina današnjih električnih gitara izrađena su od javora, topole ili mahagonija. Kako se gitare izrađuju u većim serijama, tako proizvođači često biraju jeftinija drva za izradu, a tu je posebno popularna topola. 

Od johe su većinom izrađene solid body električne gitare (Stratocaster) modeli, dok se mahagonij koristi za izradu LP električnih gitara. Ali opet ponavljamo, izbor drveta definitivno nije nešto s čime bi se kao početnik trebao pretjerano zamarati.

4. Pickups

Ako izuzmemo umijeće sviranja, pickupi pripadaju samom vrhu čimbenika koji utječu na kvalitetu zvuka i svirke. Iako mali i sitni, ove dijelove električne gitare možemo staviti uz bok tijelu gitare kao ključnom faktoru izbora i proizvodnje zvuka. 

Iako ti se čini da bi se i ovdje situacija mogla zakomplicirati i dodatno ti otežati izbor prve gitare, to zapravo i nije tako. Postoje dvije osnovne opcije između kojih možeš birati.

Single coil pickup

Ovo je najosnovniji, najčešći i najrasprostranjeniji pickup dizajn. Želiš li klasiku, ne moraš tražiti dalje. Sastavljen je od jednog magneta i žice koja ide oko njega. Time se stvara magnetno polje koje vibraciju žica pretvara u električni signal. 

Single coil električna gitara

Single coil posebno preferiraju ljubitelji rocka, countrya i bluesa zbog čistine zvuka koji proizvode ovakve električne gitare. To su većinom stratocaster i telecaster gitare, a posebno se od gitarista izdvajaju Clapton, Hendrix i Vaughan. 

Humbucker pickups

Humbucker sadrži dva magneta sa suprotnim polaritetom kako bi se dodatno uklonio šum. Gitare s humbucker pickupsima proizvode nešto tanji, ali snažniji i glasniji zvuk u odnosu na single coil električne gitare. 

S obzirom na zvuk koji proizvodi, ovakve su gitare bolji izbor za ljubitelje heavy metala, jazza ili hard rocka. Od glazbenika koji koriste humbucker pickupse izdvajamo Jimmy Pagea i Slasha.

Humbucker pickup

5. Ništa bez pojačala

I nakon što izabereš električnu gitaru, još uvijek nisi gotov s poslom. Bez pojačala, zvuk iz električne gitare neće biti zvuk. To smo već i spominjali tijekom ovog članka, ali nije naodmet još jednom istaknuti. 

Upravo zbog pojačala, električne gitare su u startu skuplje od klasičnih ili akustičnih i zbog toga mnogi ih izbjegavaju. Posebno to uzmi u obzir ako nemaš neko mjesto gdje u miru možeš vježbati svoje solo dionice. Sumnjamo da će ti susjedi u stanu biti oduševljeni kada raspališ zvuk preko pojačala. 

Pojačalo za električnu gitaru

Kada kupiš pojačalo, pobrini se da imaš kabel s kojim ćeš spojiti gitaru i pojačalo. Bila bi prava šteta da napraviš cijeli posao, a kiksaš na tako banalnoj stvari. 

Sada nam ne preostaje ništa drugo nego reći: rock on.