nabava.net

5 stvari na koje trebaš obratiti pozornost pri kupovini novih ljetnih guma

Kupnja novih ljetnih guma predstavlja značajan udarac na kućni budžet i nije jednostavan proces kao što se može činiti. Kako bi ti olakšali, spremili smo 5 stvari na koje svakako trebaš obratiti pozornost i koje će ti u konačnici pomoći pronaći najbolju ljetnu gumu. 

Savjeti za kupnju ljetnih guma

1. Ispravna veličina

Za početak važno je da izabereš ispravnu veličinu guma za svoj automobil. Pod time smatramo i dimenzije i promjer guma. Automobili najčešće imaju propisane 2 ili 3 veličine guma koje odgovaraju tom modelu.

Propisane veličine trebao bi pronaći u knjižici vozila, a svakako ih možeš dobiti i od ovlaštenog uvoznika vozila te u stanicama za tehnički pregled. Staviš li na svoj automobil gume koje nisu atestirane, smatra se da imaš tehnički neispravno vozilo. 

Iako smo sigurni da znaš što znači koja brojka u dimenzijama gume, još ćemo to jednom ponoviti na primjeru ljetne gume dimenzija 205/55 R16 91H

  • 205 - širina gume u milimetrima
  • 55 - visina gume
  • R 16 - promjer gume izražen u colima
  • 91 - maksimalna nosivost po gumi (91 je ekvivalent 615 kg)
  • H - oznaka maksimalne dozvoljene brzine (H je ekvivalent 210 km/h)

2. Datum proizvodnje gume

Kada kupuješ nove gume, uvijek je dobro baciti pogled na datum proizvodnje. Na taj način možeš se osigurati da kupuješ zaista novu gumu kao i da te trgovac neće 'preveslati'. 

Datum proizvodnje otisnut je na samoj gumi uz oznaku DOT. Pored oznake DOT ispisane su četiri brojke koje su zapravo ključne. Prve dvije brojke prikazuju tjedan proizvodnje, a druge dvije godinu proizvodnje gume. 

Što bi značilo, ako vidiš gumu na kojoj piše 3417 DOT, ona je proizvedena u 34. tjednu 2017. godine. Ljetne gume mogu i nekoliko godina stajati i ne izgubiti svoja svojstva ako su dobro skladištene, ali ovo je svakako dobar način da provjeriš iskrenost trgovca kod kojeg kupuješ. 

3. EU oznake

Na svakoj gumi pronaći ćeš i EU oznake koje su dobar pokazatelj ponašanja guma u određenim situacijama. Na njima su prikazane tri stavke:

  • Ponašanje gume na mokrom
  • Potrošnja goriva
  • Vanjska razina buke

Prve dvije kategorije gledaju se u rasponu od A do G, pri čemu je G najlošije, a A najbolje. Razlika između najlošijeg i najboljeg razreda je značajna pa ako govorimo o potrošnji goriva, gume razreda A mogu imati gotovo 10% veću uštedu goriva u odnosu na G razred. 

EU označavanje auto guma

Razina buke mjeri se decibelima, a prikazuje u obliku valova pri čemu je jedan val najtiša guma, dok tri vala označavaju visoku razinu buke koju proizvodi guma. 

4. Rezultati testiranja

Jedan od boljih pokazatelja kvalitete određene gume su njezini rezultati na testiranjima. Iako postoje različite testovi upitne kvalitete i ispravnosti, kod nas se uvriježilo pravilo poslušati rezultati ADAC testa kojeg preporuča i sam HAK. 

Na taj ćeš način najbolje vidjeti sve prednosti i mane određene gume, provjeriti kako se ponaša pri određenim uvjetima na cesti, ali i koliko se brzo troši i kakav utjecaj ima na potrošnju gorivu. 

ADAC test ljetnih guma za 2019. pokazao je koji su proizvođači ove godine napravili najbolji posao i čije se gume mogu označiti best buy ljetnim gumama u 2019

5. Usporedi cijene ljetnih guma

Već smo rekli kako kupnja novih ljetnih guma može predstavljati priličan trošak. Znamo da svi pokušavaju platiti što manje, a dobiti odličnu gumu. Nažalost, u pravilu auto gume djeluju na principu kol'ko para tol'ko muzike. Premium brendovi u pravilu rade bolje gume, ali za njih ćeš morati i izdvojiti više novca. 

Zna biti i izuzetaka, pa ćeš prema rezultatima testiranja za 2019. vidjeti i da su neki niskobudžetni proizvođači postigli zapravo najbolje rezultate. 

A nakon što si odradio sve prethodne korake, usporedi cijene ljetnih guma u trgovinama. Cijena se može razlikovati od trgovine do trgovine pa ako uštediš i samo 50 kuna po gumi već si napravio veliku stvar.