Ostali članci

5 stvari na koje trebaš pripaziti prilikom kupovine preko interneta

Kupovina preko interneta je brža, a često i jeftinija od klasičnog odlaska u trgovinu. No, nisu sva online prodajna mjesta pouzdana - nastavi čitati i saznaj kako to na vrijeme uočiti.

1. Pazi od koga kupuješ

Osnovna preporuka bi bila da kupuješ od ponuđača usluga kojima možeš vjerovati.

Ako su dostupne, svakako provjeri recenzije i ocjene. One puno govore o pouzdanosti prodavača. Logično je kako nećeš kupovati od onih ponuđača usluga koji imaju loše recenzije u kojima se prijašnji kupci žale na kupljene proizvode.

Nikada ne naručuj proizvod sa stranice koja nema SSL enkripciju, odnosno secure sockets layer. On osigurava da se razmjena podataka odvija zaštićeno, a prepoznat ćeš ga tako da URL stranice počinje sa https:// (ne http://), a ispred URL-a se također nalazi ikona lokota.

HTTPS je standard na svim internet trgovinama, a stranice koje nemaju HTTPS Google označava da nisu sigurne.

Stranice od povjerenja također će uvijek imati navedenu adresu, broj telefona ili email  na koji ih se može kontaktirati ako imaš pitanja ili nejasnoća. 

2. Ostavi samo osnovne podatke

Prije kupovine neke internetske trgovine tražit će od tebe da se registrirate. Obavezno pripazi kakve informacije ostavljaš, a posebnu pozornost posveti sitnim slovima.

Nema razloga da trgovine traže tvoj OIB ili lozinke, pa čak ni datum rođenja ne bi trebao biti bitan.

3. Vrši isplate samo preko sigurnog uređaja i mreže

šoping

Kada kupuješ online, to obavezno radi s vlastitog uređaja (laptopa, mobitela, tableta) i sa sigurne mreže kojoj možeš vjerovati

Kada koristiš tuđi ili javni uređaj, tada druge osobe lako mogu doći do tvojih podataka. Isto se odnosi na WiFi hotspotove i druge otvorene mreže koje nisu dovoljno dobro zaštićene za dijeljenje povjerljivih informacija.

4. Provjeri uvjete i načine dostave i povrata novca

Ponekad se na prvu čini da je proizvod koji naručuješ preko interneta izuzetno povoljan. No odjednom je cijena koju si platio puno veća nego što je to isprva bilo navedeno.

Razlog tome je to što ponekad web shopovi ne navedu jasno troškove dostave te ih samo na kraju priračunaju završnoj cijeni narudžbe.

Kupuj samo s onih stranica na kojima su jasno navedene informacije o načinima i troškovima dostave.

Prije kupovine moraš biti dovoljno informirani o tome kolika će biti završna cijena narudžbe. Ako ne piše u kojem roku će proizvod biti dostavljen, tada po zakonu web shop ima 30 dana da isporuči narudžbu.

Isto tako, provjeri i mogućnosti povrata novca ili zamjene robe ako nisi zadovoljan s proizvodom. Svaki web shop ima pravila o povratku robe i novca. Ako nigdje ne možeš pronaći jasne informacije o tome, tada to nije web shop kojem bi trebao vjerovati.

5. Pazi na koji način plaćaš

Plaćanje kreditnim karticama jedan je od najsigurnijih načina plaćanja online. Ako se ispostavi da si prevaren, banka bi ti trebala vratiti ukradeni novac. A ako netko ukrade tvoju kreditnu karticu, tvoj bankovni račun ostat će nedirnut - za razliku od debitne kartice koja tijekom plaćanja skida sredstva direktno s tvojeg bankovnog računa.

Servisi za online plaćanje, kao što je PayPal, jedan su od korisnih načina na koji možeš zaštititi svoje podatke.

Oni funkcioniraju tako da na svoj račun uplatiš određenu količinu sredstava, a potom tijekom kupovine na drugim stranicama koristiš taj račun. To znači da web shopovi, umjesto da dobivaju podatke o tvojim karticama, sve transakcije rješavaju s PayPalom ili servisom koji koristiš. 

Kao i u svakoj drugoj životnoj situaciji, kupovina preko interneta traži samo malo logičkog razmišljanja. Zato pamet u glavu i ugodan šoping!