nabava.net

7 stvari koje tvoj novi mobitel mora imati

Ponuda mobitela na tržištu djeluje zaista impresivno. Ali ako kupuješ novi smartphone možeš se naći u problemima. Od tolike ponude, što izabrati? Ne brini, pripremili smo ti 7 najvažnijih karakteristika koje bi tvoj novi mobitel morao imati.

Najvažnije karakteristike mobitela

1. Full HD zaslon

Bliži nam se kraj 2017. i Full HD (1080 x 1920) bi trebao biti minimum koji će tvoj smartphone zadovoljiti. Full HD, 1080p ili 1080 x 1920, sve ovo označava istu rezoluciju. 

Idealno bi bilo kada bi zaslon imao i veću rezoluciju od toga (primjerice 1440p), ali prosječni korisnik bit će zadovoljan i sa 1080p. Dakle, koju god da veličinu zaslona izabereš, pobrini se da rezolucija bude barem Full HD

2. 3 GB RAM-a

Radna memorija definitivno je jedan od ključnih dijelova smartphonea. Brzina rada OS-a, brzina rada aplikacija, općenito brzina i performanse cijelog smartphonea ovise o količini radne memorije koju on posjeduje.

A to ne bi nikako trebalo biti manje od 3 GB. Jednostavno to je standard koji moraš pratiti jer mobitel ne kupuješ na par mjeseci, već ga planiraš koristiti godinama, a programi su sve bolji i zahtjevniji te traže više od tvog uređaja. 

Možeš li si priuštiti, kreni za mobitelom s 4 GB RAM-a, ali ako su ti preskupi, ne brini. I 3 GB RAM-a bit će dovoljno da tvoj mobitel radi brzo i efikasno

3. 32 GB unutarnje memorija

Ono što smo rekli kod RAM-a, vrijedi i za unutarnju memoriju. Aplikacije su sve teže, zauzimaju više prostora i brže pune memoriju našeg mobitela. Mnoge od njih ne mogu se prebaciti na SD karticu pa je jasno kako moraš imati pozamašnu količinu unutarnje memorije.

Mi bi rekli da je minimum toga 32 GB za one uređaje koji se mogu proširiti SD karticom. U suprotnom, mobitel sa 64 GB je puno bolja opcija. Moraš uzeti u obzir i činjenicu da jedan dio te memorije zauzima operativni sustav koji koristiš pa to nikada nije čistih 32 ili 64 GB. 

Sve u svemu, ako ne misliš gubiti živce nakon godinu dana od kupovine, izaberi mobitel s barem 32 GB unutarnje memorije

4. 12 MP kamera

Kamera je definitivno jedan od najkorištenijih alata kod pametnih telefona. Već smo puno puta rekli da se kvaliteta kamere ne može ogledati samo u megapikselima, ali nekako minimum ispod kojeg nikako ne smiješ ići je 12 MP za stražnju kameru

Dobra kamera za mobitel

Možda ti se 12 čini malo u kontekstu smartphonea koji znaju imati i kameru od 20 MP, ali kvalitetna kombinacija hardvera i softvera omogućuje da uređaji s 12 MP rade odlične slike. Tu prije svega moraš obratiti pozornost još i na stabilizaciju slike, otvor blende i ostale komponente koje su i bitnije od piksela kada govorimo o kameri.

A kako znamo da svi volimo okinuti selfi s vremena na vrijeme, minimalan standard bi trebao biti 5 MP za prednju kameru. Ako bude manje MP, barem uvijek možeš okriviti lošu kameru zato što nisi ispao najbolje na slici. 

5. 3000 mAh baterija

Kada bi nam se prije mobitel ispraznio jednom tjedno bili bi ljuti. Sada, ako izdrži jedan cijeli dan, već radimo feštu i pozivamo sve prijatelje da dođu vidjeti to 8 svjetsko čudo. 

Kako bi izbjegao takve situacije, kapacitet baterije trebao bi biti barem 3000 mAh. To bi trebala biti garancija da će mobitel izdržati jedan, a možda i dva dana bez punjenja. Osim ako ne visiš na njemu 0-24. U tom slučaju, tu du du, nema ti pomoći. 

Naravno, trajanje baterije ovisi i o kvaliteti izrade cijelog smartphonea, pa ponekad niti baterija s većim kapacitetom ne mora donijeti zadivljujuće rezultate. Ali barem ćeš imati veće izglede. 

6. Brzo punjenje

Nastavno na priču o bateriji, donosimo ti još jednu značajku koju želiš da tvoj smartphone ima. Brzo punjenje. Ili Fast charging. Ili Quick Charge. Ili kako god da ljudi nazovu jednu te istu mogućnost baterije da se brže napuni

A sigurno se nisi jednom našao u situaciji da za 30 min moraš krenuti u izlazak, a baterija na 20%. U tih pola sata, mobitel se napuni još kojih 15% i onda taman oko 2 ujutro kad na šanku upoznaš predivnu plavušu i kreneš zapisati njen broj ili ju dodati na fejsu, shvatiš da te mobitel izdao i da je baterija na nuli. Pričamo hipotetski, nikad nam se nije dogodilo (zgodne plavuše nam ne daju broj pa ono).

Za svaki slučaj, puno je bolje kad u pola sata napuniš svoj smartphone za više od 50%. Brzo punjenje je cool funkcija koja će te uvijek razveseliti. 

Brzo punjenje mobitela

7. Fingerprint

OK, nije baš da tvoj smartphone mora imati fingerprint ili čitač otiska prsta, ali to je jedna od onih fora značajki koja zapravo može biti i korisna. 

Sve više privatnih podataka imamo na svojim pametnim telefonima, mobilno bankarstvo, poslovne mailove i razne druge stvari za koje ne želimo da dođu do osoba kojima nisu namijenjene. Upravo u tom pogledu fingerprint može odigrati super ulogu i vjerujemo kako će to postati standard kod svih novih mobitela koji će se pojaviti na tržištu.