nabava.net

7 stvari za uzeti u obzir kada kupujete soundbar

Ako vam se ne sviđa zvuk vašeg televizora, a ne želite ulagati u sustav kućnog kina, vrijeme je jednostavno rješenje.

Soundbar

Kome je soundbar namijenjen?

Jedno moramo odmah raščistiti - soundbar nije i nikada neće biti adekvatna zamjena pravim zvučnicima. Iako postoje modeli vrhunske kvalitete, većina soundbara ipak je svega nekoliko razina iznad zvučnika vašeg TV-a. 

Soundbar je namijenjen korisnicima koji žele kvalitetniji zvuk od onog s njihovog televizora, a ne treba im cijeli 5.1 ili 7.1 sustav zvučnika.

Problem sa suvremenim televizorima je taj što postaju sve tanji, a to znači da u njima ima sve manje mjesta za kvalitetne drivere. Slika je fenomenalna, a zvuk k'o na radiju u staroj peglici.

Soundbar ne može biti jednostavniji - izvadite ga iz kutije, spojite na televizor i odmah možete uživati u poboljšanom zvuku. Nema žica, nema instalacija.

Stvar se svodi na ovo: ako želite istinski doživljaj kućnog kina, tada je bolje da odaberete kompletan sustav zvučnika. Soundbar, koliko god kvalitetan bio, teško može zamijeniti zvučnike. Međutim, za nezahtjevne korisnike koji žele na jednostavan način unaprijediti svoj televizor, soundbar je fenomenalan odabir. 

Kakav soundbar želite?

Možete birati između dvije vrste soundbara -  klasičnog soundbara u obliku poluge ili takozvanog soundbase

Klasični soundbar duguljastog je oblika i obično se postavlja ispred televizora, a može se montirati i na zid. Ovaj soundbar atraktivnog je izgleda, no može se dogoditi da blokira signal od televizora ako se nalazi ispred njega. 

Soundbase je u obliku kutije, a stavlja se ispod televizora. Odlično je rješenje ako imate malo prostora na raspolaganju.

Očiti problem je veličina, odnosno težina televizora. Iako je ovakav soundbar robusniji i izdržljiv upravo zbog svoje namjene da se televizor stavlja na njega, prije kupovine obavezno provjerite do koliko kilograma može izdržati. 

Ovakvi modeli soundbara često su većih dimenzija, a to znači da u njih stanu veći driveri. A veći driveri često znače i bolji zvuk.

Međutim, u stvarnom životu nemate velikog izbora - soundbase prava je rijetkost i uglavnom ćete birati između štapićastih zvučnika.

Također postoje aktivni i pasivni soundbar.

Aktivni soundbar je onaj s početka priče - samo ga spojite na televizor i spreman je za upotrebu. Pasivni soundbar više nalikuje tradicionalnom zvučniku, odnosno potrebno je spojiti ga na poseban receiver. 

S obzirom na to da receiver zahtjeva dodatan trošak, a jedino što vam treba je malo bolji zvuk dok slušate glazbu i gledate serije, opredijelite se za aktivni soundbar.

Subwoofer - da ili ne?

Subwoofer

Mali zvučnici unutar soundbara jednostavno nisu sposobni reproducirati efekte niskih frekvencija koji zvuče kao grmljavina dok ih slušate u kinu.

Zbog toga soundbar često dolazi sa zasebnim subwooferom, koji je u pravilu bežični. Možete ga staviti bilo gdje u sobu kako bi dobili što bolji zvuk.

S obzirom na to da soundbar ne može dostići kvalitetu kao pravi set zvučnika, kombinacija sa subwooferom dobar je kompromis da se iz uređaja izvuče najbolje. Zato preporučujemo kupovinu soundbara sa subwooferom.

Surround soundbar?

U većini se slučajeva ne radi o pravom surround zvuku, već njegovoj imitaciji. Lažni surround može dati osjećaj dubine ili prostranosti, ali uspješnog toga jako varira među proizvođačima.

Neki high-end modeli mogu analizirati akustiku prostora u kojem se nalaze i prilagoditi zvučne valove kako bi vas zavarali da slušate više zvučnika postavljenih po prostoriji.

Nažalost, osim ako niste spremni izdvojiti nekoliko tisuća kuna, zaboravite na soundbar s pravim surround zvukom.

No, budući da je osnovni zadatak soundbara malo poboljšati katastrofalni zvuk vašeg TV-a, taj vas podatak ne bi trebao iznenaditi. 

Bluetooth

Ako volite često slušati glazbu na svojem pametnom telefonu, soundbar s Bluetooth opcijom omogućit će vam da ga koristite kao Bluetooth zvučnik i preko njega slušate svoju omiljenu glazbu. 

Većina modela soundbara dolaze s ovom opcijom, pa u pravilu nemate o čemu brinuti. 

Pazite na ulaze

Ako je spajanje na televizor sve što trebate, tada soundbar treba jedino HDMI ulaz.

U slučaju da na soundbar namjeravate spajati Blu-ray, DVD player, igraću konzolu ili neki drugi uređaj, tada će vam trebati više takvih ulaza. Ako imate stariji uređaj, npr. stariji televizor ili stereo receiver, soundbar treba imati analogni RCA ulaz. 

Neki modeli soundbara imaju i USB ulaz. U tom slučaju možete na USB stick staviti svoju omiljenu glazbu i reproducirati je pomoću soundbara.

Što treba od dodataka?

Osnovni dodatak je daljinski kojim ćete upravljati glasnoćom. 

Neki modeli soundbara imaju i displej s prednje strane, no u većini slučajeva radi se o čistoj površini. Možda će vam na prvu biti neobično što nećete moći vidjeti kolika je točno razina glasnoće, no dokle god vam je slušanje ugodno, to je nebitno.

Pojedini modeli soundbara uz subwoofer dolaze s još nekoliko dodatnih zvučnika. Oni se stavljaju na drugi kraj prostorije kako bi se stvorio surround zvuk. Međutim, ako ćete već imati više zvučnika, vjerujemo da je pametnije uložiti u kućno kino. 

Na kraju, postoje modeli koji imaju ugrađeni Blu-ray ili DVD player. O prednostima Blu-raya u odnosu na DVD već smo pisali, a na vama ostaje odluka je li to nešto što vam uistinu treba.

 

Povezani članci: