nabava.net

ADAC TEST: Najbolje ljetne gume u 2017

Prvi u Hrvatskoj donosimo ADAC test ljetnih guma i proglašavamo najbolje ljetne gume u 2017. Iako na ljetne gume možemo prijeći tek 15. travnja, svakako na vrijeme provjerite koje ljetne gume su ove godine slavile na testiranjima, a koje su bile najlošije.

najbolje ljetne gume u 2017 prema testiranju ADAC-a

Testirane gume provjeravalo se u mokrim i suhim uvjetima, a dodatno se mjerila potrošnja guma, potrošnja goriva i buka koju proizvode i sve to u dvije popularne kategorije: 

  • 195/65 R15
  • 215/65 R16

Najbolje ljetne gume 195/65 R15

U ovoj je kategoriji testirano 16 guma, od čega njih čak 5 nemaju niti jednu manu i vrlo su preporučljive za kupovinu. Među testiranim gumama našla se i na našem tržištu osobito popularna Sava Intensa HP pa ćemo i njene rezultate ubaciti na našu listu.

1. Pirelli Cinturato P1 Verde

Najbolja guma u ovoj kategoriji, odnosno guma koja je postigla najbolje rezultate i nije pokazala niti jednu manu je ljetna guma Pirelli Cinturato P1 Verde. Želite li imati najbolju ljetnu gumu ove godine, morat ćete izdvojiti 400-injak kuna.

Pirelli Cinturato P1 Verde pokazala se odličnom u suhim uvjetima, a dodatan plus je i relativno niska potrošnja kao i niska razina buke. U globalu, ovo je odlično izbalansirana ljetna guma koja nema mane. 

2. Bridgestone Turanza T001

Na drugom se mjestu smjestila ljetna guma Bridgestone Turanza T001. Popularni japanski proizvođač guma još jednom nije podbacio i napravio je gumu koja na testiranjima nije pokazala niti jednu manu.

Osim dobrog balansa, Bridgestone Turanza T001 osobito se dobrom pokazala i po mokrim i po suhim uvjetima na cesti. A uz sve to, pokazala je dobar utjecaj na smanjenu potrošnju goriva

Želite li imati jednu od najboljih ljetnih guma u ovoj konkurenciji, morat ćete izdvojiti cca 400 kuna po gumi. 

3. Continental Premium Contact 5

Naravno da bi popis najboljih ljetnih guma bez Continentala bio gotovo nemoguć. Njemački proizvođač i ove se godine nalazi pri samom vrhu i to zahvaljujući svojoj gumi Premium Contact 5

Continental Premium Contact 5 ljetna guma pokazala se najboljom od svih testiranih na mokrim uvjetima na cesti, a svi znamo koliko često naiđemo na ljetne pljuskove i prolome oblaka. Ali osim na mokroj, Premium Contact 5 pokazala se odličnom i na suhoj cesti tako da njenim izborom sigurno ne možete pogriješiti.

Želite li na svog limenog ljubimca staviti gumu koja je pobjednik pri mokrim uvjetima na cesti, i za nju ćete morati izdvojiti cca 400 kuna.

4. Goodyear EfficientGrip Performance

Američki div Goodyear našao se na četvrtom mjestu zahvaljujući svome modelu Efficient Grip Performance. Ova ljetna guma ostvarila je drugi najbolji rezultat na suhoj cesti (tek je Dunlop Sport BlueResponse bio bolji, ali je podbacio na mokroj cesti i zato nije u top 5), a kao i sve iz naše liste može se pohvaliti odličnim balansom.

Osim na suhoj cesti, Goodyear Efficient Grip Performance je dobra i na mokroj cesti, a dodatan plus je mala potrošnja goriva. Sve u svemu, svakako jedna od najboljih ljetnih guma koje možete nabaviti u ovoj kategoriji.

Želite li ju postaviti na svoj automobil, morat ćete izdvojiti ponovno oko 400 kuna

5. Esa-Tecar Spirit 5 HP

I peto mjesto i zadnje u kategoriji preporučljivo na ADAC testiranju, pomalo je iznenađujuće osvojila ljetna guma Esa-Tecar Spirit 5 HP. Ovaj njemački proizvođač osobito se ističe cijenom, koja je i više nego budget friendly. Nažalost, u svim našim oglašenim trgovinama nismo uspjeli pronaći ovu gumu, ali njena cijena na tržištu kreće se oko 50 eura ili kojih 100 kuna manje nego od svih gore navedenih.

Esa-Tecar Spirit 5 HP pokazala se dobrom na suhom, dobrom na mokrom kao i dobrom po pitanju potrošnje goriva. Niti u jednoj kategoriji nije ostvarila vrhunski rezultat, ali je u svima bila pri vrhu i zahvaljujući odličnom balansu i neprikazanoj niti jednoj slabosti, zasluženo dobila oznaku preporučljivo.

Esa Tecar Spirit 5 HP ljetna guma

6. Sava Intensa HP

Za Savu već znamo kako je sigurno najpopularnija guma na hrvatskom tržištu. Upravo zato ubacili smo ju na ovaj popis kako bi vidjeli njene rezultate koji su ju u konačnici svrstali u grupu: Zadovoljavajuće!

Sava Intensa HP pokazala se odličnom po pitanju potrošnje samih guma i tu se našla u samom vrhu među svim testiranim ljetnim gumama, tako da ste sigurni kako ćete s njome imati gumu koja će trajati.

Nažalost, podbacila je po pitanju ponašanja na mokroj cesti i samo zbog toga nije mogla pronaći svoje mjestu u kategoriji Preporučljivo. Sava također pripada cijenom nešto jeftinijim gumama, pa tako Intensa HP možete dobiti za cca 300 kuna

Najbolje ljetne gume 215/65 R16

U ovu kategoriju spadaju malo veći automobili, terenci, a testirano je 15 guma, od čega su samo dvije zaslužile oznaku preporučljivo, dok su dvije totalno podbacile.

1. Goodyear EfficientGrip SUV 

Uvjerljivo prvo mjesto u ovoj je kategoriji osvojila ljetna guma Goodyear Efficient Grip SUV. Efficient Grip SUV pokazala se najboljom od svih testiranih guma na mokroj podlozi, ali je istovremeno dobre rezultate ostvarila i na suhoj cesti. 

Za Goodyear Efficient Grip SUV ljetnu gumu morat ćete izdvojiti oko 700 kuna, ali možete biti sigurni kako ćete u takvoj situaciji imati trenutno najbolju ljetnu gumu koja se nalazi na tržištu. Potvrdio ADAC.

2. Cooper Zeon 4XS Sport

Još je samo jedna guma u ovoj kategoriji dobila oznaku preporučljivo, a to je Cooper Zeon 4XS Sport. Ova dobro izbalansirana ljetna guma pokazala se podjednako dobrom i na suhom i na mokrom. Jedini minus zaradila je po pitanju trajnosti, tako da bi izborom ove gume mogli prije od očekivanog u kupovinu novih guma.

Prednost je svakako što Cooper ljetne gume pripadaju nešto jeftinijim auto gumama, pa ćete ovaj model moći kupiti za 20-ak eura manje nego najbolju gumu u ovoj kategoriji. 

Cooper Zeon 4XS Sport

Najgore ljetne gume 215/65 R16

Naravno, u svakom testiranju imamo najbolje i najgore rezultate. I dok u onoj manjoj kategoriji niti jedna guma nije skroz podbacila, u ovoj većoj jedna je guma osigurala ocjenu nedovoljan.

1. Yokohama Geolandar SUV

Nezavidnu poziciju najgore testirane gume u obje konkurencije i jedine gume koja je 'osvojila' ocjenu nedovoljan, zauzela je ljetna guma Yokohama Geolandar SUV. Svoju ocjenu zaslužila je zbog užasno loših rezultata na mokroj cesti zbog kojih niti nije mogla ostvariti prolaznu ocjenu. 

Geolandar SUV lošom se pokazala i na suhim uvjetima, a jedine prednosti su vrlo dobri pokazatelji po pitanju potrošnje guma i utjecaja na potrošnju goriva. Pa ako vam je taj aspekt važniji od svih drugih, možete razmisliti o Yokohama gumama, ali svakako uzmite u obzir da je za ADAC to najgora ljetna guma u 2017. 

2. Michelin Latitude Tour HP

Iako nije svrstana u kategoriju nedovoljno, odlučili smo izdvojiti još jednu gumu koja nije briljirala na testiranjima, a to je Michelin Latitude Tour HP. Iako najskuplja od svih testiranih, ova se ljetna guma pokazala drugom najlošijom na mokroj cesti, pa ako živite u krajevima gdje i ljeti često iznenadi kiša, trebali bi zaobići Michelin.

Paradoksalno, Michelin Latitude Tour HP ljetna guma bila je uvjerljivo najbolja po pitanju potrošnje samih guma. Eto možda će vam biti teško voziti na mokroj cesti, ali zato ćete dugo moći koristiti svoje gume. Također ćete i uštjediti nešto goriva jer se ove Michelin gume pokazale kao dobar štediša goriva. 

Najbolje ljetne gume 2017

Bio je to popis najboljih i najgorih ljetnih guma za 2017. godinu koje je potvrdio ADAC na svome testiranju. Želite li saznati više o auto gumama, kada je potrebno kupiti nove i kako ih spremiti, svakako pogledajte i naše ostale članke: