nabava.net

ADAC TEST: Najbolje ljetne gume u 2019

Došlo je i to doba godine. Ponovno ti donosimo rezultate ADAC testa ljetnih guma za 2019. godinu. Provjeri koje su to najbolje ljetne gume ove godine, a koje su postigle baš loše rezultate i ne preporučuju se za korištenje.

Najbolje ljetne gume ADAC test

Iako zakon nalaže korištenje zimskih guma sve do 15.4., vani je naglo zatoplilo pa smo sigurni da te zanima koje su to najbolje ljetne gume ove godine. Zato smo pregledali rezultate ADAC testa koji je ove godine testirao samo ljetne gume u kategoriji 185/65 R15 88H (manji gradski automobili).

Najbolje ljetne gume 185/65 R15 88H

Kako smo i rekli, ove dimenzije guma postavljaju se u pravilu na manje gradske automobile poput Citroen C3, Hyundai i20 i i30, Fiat Punto, Kia Ceed, VW Polo. Gume su testirane prema 5 kriterija: ponašanje na suhoj i mokroj cesti, potrošnja guma, utjecaj na potrošnju goriva i proizvedena buka. 

Ukupno je testirano čak 16 ljetnih guma, a super je stvar kako niti jedna od guma nije ušla u kategoriju loših. Čak 14 guma dobilo je ocjenu zadovoljavajuće, dok su samo 2 ljetne gume dobile ocjenu vrlo preporučljivo.

1. Bridgestone Turanza T005

Na prvom mjestu kao najbolja ljetna guma u 2019. godini osvanuo je Bridgestone Turanza T005. Ova je ljetna guma pomela konkurenciju pri ponašanju na suhoj cesti u kojoj je dobila ocjenu izvrstan, a najbolja od svih testiranih pokazala se i na mokroj cesti.

I u ostalim kategorijama Bridgestone Turanza T005 bila je jako dobra, a tek je nešto slabija po pitanju buke, ali vjerujemo da je to i najmanje važan kriterij u ovom testiranju.

Bridgestone Turanza T005 spada u kategoriju premium ljetnih guma pa ćeš za njeno korištenje morati izdvojiti cca 450 kuna.

Cijena za Bridgestone Turanza T005: od 446 kn

Ljetna guma Bridgestone Turanza T005

2. Vredestein Sportrac 5

Druga guma koja je dobila ocjenu vrlo preporučljivo je dobro poznata ljetna guma Vredestein Sportrac 5.Iako s ukupnom ocjenom tek nešto manjom od Bridgestone Turanze, Sportrac 5 nije pokazala mane niti po jednom ispitivanom kriteriju

Dobra na suhom, dobra na mokrom, a uz to s izvrsnom ocjenom po pitanju potrošnje samih guma. Možemo zaključiti kako je Vredestein Sportrac 5 kvalitetna ljetna guma bez mana s čijom ćeš izdržljivošću biti posebno zadovoljan.

Cijena za Vredestein Sportrac 5: od 465 kn

Ljetna guma Vredestein Sportrac 5

Najbolje ljetne gume na suhom, mokrom i prema potrošnji guma

Kako su sve ostale ljetne gume dobile ocjenu zadovoljavajuće, odlučili smo još prikazati najbolje gume prema svim testiranim kriterijima. Zanimljivo je da bi mnoge ušle u kategoriju vrlo preporučljivih, ali je gotovo svima ocjenu za jedan umanjilo ponašanje na mokroj cesti.

Najbolja ljetna guma na mokroj cesti je, kako smo već i rekli, Bridgestone Turanza T005, a sve njene karakteristike možeš pročitati par odlomaka iznad.

Firestone Roadhawk - najbolja ljetna guma na suhoj cesti

Firestone Roadhawk je na suhoj cesti dobila istu ocjenu kao i Bridgestone Turanza T005 i time podijelila titulu najbolje ljetne gume na suhom. Ako živiš u područjima gdje su ljetne kiše i pljuskovi rijetka pojava, svakako možeš razmisliti o ovoj ljetnoj gumi.

Ocjenu joj je srušilo nešto lošije ponašanje na mokroj cesti, dok je dobru ocjenu Firestone Roadhawk ljetna guma zaslužila i u kategorijama utjecaja na potrošnju goriva i habanja guma. Dodatan plus je svakako što Firestone ne pripada premium brendovima guma, pa ćeš za jednu gumu morati izdvojiti tek nešto više od 300 kn.

Cijena za Firestone Roadhawk: od 330 kn

Ljetna guma Firestone Roadhawk

Michelin Crossclimate+ - ljetna guma s najmanje habanja

Uvjerljivo najbolji rezultat po pitanju potrošnje samih guma (habanja guma), ostvarila je ljetna guma Michelin Crossclimate+. Ova je guma dobar rezultat postigla i na mokroj cesti, ali ju je od najboljih odvojilo lošije ponašanje na suhom.

Treba istaknuti kako je Michelin Crossclimate+ zapravo cjelogodišnja guma, odnosno ljetna guma s certifikatom za zimske uvjete. Michelin Crossclimate+ je i nešto skuplja guma pa ćeš za njeno korištenje u ovoj kategoriji morati izdvojiti preko 500 kuna po pneumatiku.

Cijena za Michelin Crossclimate+: od 509 kn

Michelin Crossclimate+

Maxxis Mecotra 3 - ljetna guma s najmanjom potrošnjom goriva

Cijene goriva svako malo odlete u nebesa pa je utjecaj guma na manju potrošnju goriva sigurno jedan od bitnih faktora prije kupovine. U ADAC testu na tom se polju najboljom pokazala ljetna guma Maxxis Mecotra 3.

Mecotra 3 bila je vrlo dobra i na suhoj cesti, po pitanju potrošnje je isto dobra, a ocjenu joj je srušilo slabije prianjanje na mokroj cesti. Maxxis je prilično nepoznat brend na hrvatskom tržištu, ali i za njegove usluge morat ćeš izdvojiti priličnu svotu novca. Cijena za jednu gumu kreće se blizu 400 kuna.

Ljetna guma Maxxis Mecotra 3

Najlošije ljetne gume 185/65 R15 88H

Iako niti jedna guma nije podbacila na testiranju, kao i uvijek, neke su morale dobiti neslavnu titulu najlošijih ljetnih guma. Te gume nećemo posebno predstavljati, već ćemo samo istaknuti one najlošije pa svakom od gore navedenih kriterija.

  • Linglong Green-Max HP010 - ukupno najlošija testirana guma i najlošija u potrošnji guma. Jedinu dobru ocjenu dobila po pitanju potrošnje goriva
  • Kumho Ecowing ES01 - najlošija ljetna guma na suhoj cesti
  • Hankook Kinergy Eco 2 i Pirelli Cinturato P1 Verde - najlošiji rezultati na mokroj cesti
  • Firestone Roadhawk - najveća potrošnja goriva

Ako te zanima više o auto gumama, svakako ti preporučamo da pogledaš i: