nabava.net

Auti za djecu - kako ih izabrati

Želiš li svom djetetu izmamiti najveći osmijeh na lice, razmisli o kupovini autića koje može sam voziti. Auti za djecu svakako su jedan od najboljih poklona, ali prije nego ih kupiš važno se dobro informirati kao i poznavati svoje dijete. Kako bi ti olakšali, pripremili smo ti najvažnije stvari koje moraš znati.

Auti za djecu - kako ih izabrati

Godine i snaga motora

Izbor električnog auta za djecu najviše će ovisiti o dobi i motornim sposobnostima tvog djeteta. Kupiš li auto koji je prenabrijan tvoje bi se dijete moglo osjećati nelagodno, a to svakako nije cilj. S druge strane, kupiš li auto koje je dijete preraslo, dosadit će mu nakon dvije vožnje. A to isto nije cilj.

Iako se dječjih autića može naći za gotovo sve uzraste, mi smo nekako mišljenja da do 3 godine ipak postoje i drugačiji oblici zabave od samostalne vožnje u autu. Tako nekako razmišljaju i proizvođači pa ćeš najčešće naići na oznaku za djecu od 3 i više godina.

U tom uzrastu dijete je u pravilu razvilo svoje motorne sposobnosti i reflekse te je sposobno upravljati ovakvim autićem. Auti za djecu dobi 3-4 godine najčešće dolaze s 6V baterijom koja omogućuje brzine oko 3 kmh. Taman dovoljno da djetetu bude zabavno, a da sigurnosni aspekt bude u potpunosti zadovoljen.

Ako je tvoje dijete fizički ipak malo naprednije od svojeg uzrasta, onda razmisli o autićima s motorom od 12V. Oni će ići do maksimalno 5,5 kmh i sigurno će biti izazov za dijete. 

Za djecu od 5 i više godina, svakako preporučamo autiće sa snagom motora 24V koji postižu brzine do 10 kmh. To su već stvarno velike brzine za djecu i zato je potrebno da dijete bude dovoljno razvijeno za uživanje u njima. Za nešto plašljiviju djecu i auto od 12V će biti i više nego dobar. Jednostavno, sve će ovisiti o željama djeteta. A tko ga poznaje bolje od tebe?

Sigurnost i roditeljsko upravljanje

Sigurnost je sve. Uvijek. I uvijek mora biti na prvom mjestu. U autima za djecu pogotovo. Zato je važno da poštuješ sve upute proizvođača. Ali i da pratiš svoj osjećaj. Već smo rekli da ti najbolje poznaješ svoje dijete i možeš pretpostaviti na kojoj brzini će mu biti ugodno, a od koje će imati noćne more.

Također je važno da pripaziš na kakvim terenima se vozi. Neki auti namijenjeni su samo za unutarnju vožnju, po parketima, tepisima i slično, a to su prvenstveno vozila za one najmlađe do 2 godine starosti. 

Roditeljsko upravljanje je također jedan važan sigurnosni detalj. Činjenica da se u bilo kojem trenutku možeš spojiti i preuzeti kontrolu nad autićem bitna je koliko god dijete bilo napredno ili samostalno. 

Prije nego bezbrižno prepustiš upravljanje vozilom svom djetetu, pobrini se da shvati kako se upravlja ovim autićima. Iako su u pravilu laki za svladati nije na odmet biti na dodatnom oprezu i 'pripremiti teren'. A želiš li još dodatno zaštititi svoje dijete, možeš mu staviti standardnu zaštitnu opremu za bicikl, romobil i slično. Dakle, kaciga i štitnici za laktove, ako se baš kojim slučajem dogodi da se autić prevrne.

Izgled i dizajn

Kada govorimo o izgledu i dizajnu, tu je situacija prilično jednostavna. Auti za djecu mogu imati samo jedno sjedalo, a neki imaju i dva, pa dijete u svoj bolid može ubaciti i najboljeg prijatelja. Često su takvi auti vjerna replika stvarnih automobila pa ako ti je dijete ovisno o autima i zna sve marke napamet, sigurno će podivljati od sreće dobije li službenu verziju Mercedesa ili drugog omiljenog proizvođača.

Auti za djecu - mercedes

Ovdje stvarno sve ovisi o tebi. Auti za djecu dolaze s puno dodatnih značajki i mogućnosti koje nisu povezane direktno sa samom vožnjom, ali vjernije dočaravaju užitak na četiri kotača. 

Quad, motocikl, SUV, kabrio, jednosjed, dvosjed. Električni auti za djecu mogu biti svih vrsta i oblika kao i prava vozila tako da je izbor samo na tebi i tvom djetetu.

Održavanje

Nakon što doneseš odluku o kupovini i zaista kupiš autić svom djetetu, preostalo ti je jedino redovito ga održavati. Naravno, ne moraš ga voziti na servis, provjeravati ulje i vodu, točiti benzin i ostale zabavne stvari koje radiš sa svojim pravim automobilom. Ali ipak bi bilo dobro s vremena na vrijeme baciti pogled na njega.

Prva stvar na koju moraš paziti je baterija. Kako govorimo o akumulatorskim autima, tako će bateriju povremeno trebati napuniti. U uputama koje dobiješ s autićem sigurno će pisati koliko vremena možeš voziti na jednom punjenju pa ćeš lako izračunati kada je vrijeme za punjenje.

I na motor možeš tu i tamo baciti pogled. Ako se nakupilo prašine ili prljavštine oko i po njemu, samo ju lagano prebriši sa suhom krpom. Usput provjeri jesu li sve žice i dalje dobro spojene, jesu li se olabavile i slično. Tako ćeš uvijek znati da je auto 100% siguran za tvoje dijete.

Sada još jednom pogledaj što sve možeš pronaći u kategoriji auti za djecu, izaberi najbolje i uživaj zajedno sa svojim djetetom.