nabava.net

Blender, mikser, sjeckalica ili multipraktik - koji kuhinjski aparat ti ustvari treba?

Mali kuhinjski pomagači iskaču sa svih strana, a kupiti ih možeš svugdje - od supermarketa, do trgovina specijaliziranih za prodaju potrošačke elektronike. Nema puno nejasnoća oko toga u kojim situacijama ćeš koristiti mikrovalnu ili kuhalo za vodu, ali kada se radi o malim aparatima za pripremanje hrane, stvari postaju kompliciranije.

Blender, mikser, sjeckalica ili multipraktik - čak i ako ti je jasna namjena svakog od ovih aparata, možda nisi sto posto siguran trebaš li se upustiti u trošak. Nadamo se da će ti objašnjenja u nastavku razjasniti situaciju. Pa krenimo.

Blender

blender

Izvort: Freepik 

Blenderi su među najpopularnijim malim kuhinjskim aparatima i odlično rješenje za ljubitelje smoothieja i shakeova. Veći blenderi dobar su izbor za veće obitelji i pripremu više obroka, dok su za osobnu upotrebu idealni mini blenderi čija se posudica s odgovarajućim nastavkom odmah pretvara u bočicu za smoothie.

Postoje napredne verzije blendera izuzetne snage koji mogu zamijeniti sjeckalice. Takvi će blenderi sjeckati orašaste plodove glatko kao papir. Primjerice, ako, osim smoothieja i ostalih tekućih kreacija, želiš raditi svoj maslac od kikirikija, brašno od badema, humus i ostale domaće gastro specijalitete, tvojoj kuhinji treba upravo takav blender. Međutim, znaj da takvi uređaji traže bitno veće financijsko ulaganje.

Za znatiželjne imamo vodič za kupovinu blendera pa ako odlučiš da će te upravo blender podići u napredne kuharske vještine kojima težiš, znat ćeš kako izabrati najbolji.

Mikser

Mikser

Izvor: Freepik 

Kolači, torte, muffins, cupcakes, brownies, palačinke - toliko ih pečeš, kao da si u prošlom životu bio slastičar. Mnogo je kuhinjskih aparata s ovog popisa koji će ti dobro doći, ali niti jedan ne toliko kao mikser.

Više je vrsta miksera između kojih možeš birati. Sve smo već objasnili u našem vodiču za kupovinu miksera, a ovo je brzinski sažetak:

  • štapni mikser namijenjen je manjim svakodnevnim poslovima i bolje služi kao zamjena za blender, a ne mikser
  • ručni mikseri su za lagane zadatke u prosjeku 1-2 puta mjesečno
  • stolni mikser ili mikser s posudom je za ozbiljnije slastičare koji često peku i treba im pouzdan i snažan uređaj koji ujedno može mijesiti tijesto.

Sjeckalica

sjeckalica

Izvor: Your best digs

Sjeckalica (eng. food processor) je svestran aparat, primarno namijenjen usitnjavanju hrane. S osnovnim modelom sjeckalice ćeš usitniti bademe i orahe, raditi paste od slanutka, majonezu i razne guste umake, usitnjavati luk i češnjak, rezati voće i povrće, raditi krušne mrvice, ribati sir i sl.

Ako sve što jedeš, voliš spravljati sam umjesto kupovine gotovih proizvoda, pogotovo ako se radi o raznim maslacima i tijestima, sjeckalica je idealan kućanski aparat za tebe. Drastično ćeš uštedjeti na vremenu i obaviti kvalitetniji posao nego da sve radiš ručno.

S obzirom na položaj i oblik noževa, sjeckalice u pravilu nisu dobre za izradu smoothieja, juha niti koktela, osim ako ne dolaze s posebnim nastavkom za izradu tih i drugih sličnih napitaka.

Postoje različite vrste sjeckalica - od malenih sa zapremninom od pola litre, pa čak i manje, a koje rade na pritisak ruke, do velikih i moćnih aparata koji pritiskom na gumb u svega desetak minuta naprave cijelu staklenku maslaca od kikirikija. Veličinu prilagodi svojim kuhinjskim potrebama.

Multipraktik

Ovo je ultimativni kuhinjski pomagač koji objedinjuje sve prethodno spomenute uređaje u jedan.

Ako provodiš puno vremena u kuhinji, radiš razna slatka i slana jela, često za više ljudi, multipraktik je najbolje rješenje. Neki modeli dolaze sa svim nastavcima, dok za druge dobiješ samo osnovne nastavke, a ostale kupuješ po želji. Multipraktici, pogotovo kvalitetne marke, zahtijevaju malo veća ulaganja, ali budući da spajaju više aparata u jedan, uštedjet ćeš na prostoru i pojednostaviti proces pripreme jela.

Ponekad se multiprakticima nazivaju veliki, napredni modeli sjeckalica, pa svakako pripazi kod kupovine dolaze li s nastavcima koji tu trebaju.

I za kraj, brzi pregled čemu je koji uređaj namijenjen.

  blender mikser (ručni ili stolni) sjeckalica
kaše ✓*
smoothies    
umaci
maslaci od orašastih plodova    
sjeckanje povrća    
tijesto (kruh, kolači, keksi...)