nabava.net

Kako i zašto izabrati bežične slušalice

Ako su te barem jednom naživcirale žice od slušalica i natjerale te da pomisliš kako bi život bio lijep bez njih, dobro došao u klub. Kako više nikada ne bi morao prolaziti kroz tu torturu, vrijeme je da razmisliš o kupovini bežičnih slušalica.

Bežične slušalice

Kako rade bežične slušalice?

Bežične slušalice najčešće rade na principu bluetootha čime ti omogućuju spajanje s cijeli nizom uređaja poput mobitela, laptopa, tableta, ali postoji i još nekoliko tehnologija povezivanja o kojima više možeš saznati u našem ultimativnom vodiču za kupovinu slušalica. Povezivanje je zaista lako, a nakon prvog puta većina će uređaja automatski prepoznati slušalice.

Mnogi su izbjegavali bežične slušalice jer je prijenos bluetoothom smanjivao kvalitetu samog zvuka, ali kako tehnologija napreduje tako se i kvaliteta tako prenesenog zvuka gotovo pa izjednačila s onim kojeg dobijemo žičanim prijenosom.

Većina slušalica odmah na sebi ima gumbe kojima možeš regulirati jačinu zvuka, prebacivati pjesme ili se javljati na pozive. Time ćeš dobiti na jednostavnosti korištenja i moći gotovo u potpunosti zaboraviti na svoj pametni telefon.

Zašto kupiti bežične slušalice?

Prvi smo razlog naveli već na početku ovog teksta, a to je da se riješiš svih nepotrebnih žica i problema koji dolaze s njima. Osim toga, bežične slušalice najčešće biramo u još dvije situacije:

  • Sportske aktivnosti
  • Nedostatak 3.5 mmutora na novim pametnim telefonima

U sportskim aktivnostima bežične slušalice stvarno pokazuju sve svoje prednosti. Bilo da samo rekreativno trčite ili idete u teretanu, žice mogu prouzročiti cijeli niz problema prilikom vježbanja. Zato su mnogi odlučili odbaciti žice i fokusirati se samo i jedino na kvalitetu treninga.

Još logičniji i potrebniji razlog za kupovinu bežičnih slušalica je nepostojanje 3,5mm utora za slušalice čime su pribjegli neki novi pametni telefoni. Ako izabereš neki noviji model iPhonea jednostavno ćeš morati posegnuti i za bežičnim slušalicama. Naravno, Apple se pobrinuo i za to pa su na tržište odmah izbacili i AirPods bežične slušalice. O samoj kvaliteti povezivanja među Apple uređajima ne treba trošiti previše vremena, pa ako si i ti dio Apple obitelji, AirPods su pravi izbor za tebe.

Apple Airpods bežične slušalice

3.5mm utor nećeš pronaći niti na flagshipima poput Google Pixel 3 ili OnePlus 6 što znači da njihovim izborom automatski krećeš u potragu i za bežičnim slušalicama. 

In-ear ili naglavne bluetooth slušalice?

Ovaj će izbor prije svega ovisiti o tvojim osobnim preferencijama, ali i razlogu zbog kojeg želiš bežične slušalice. Ako su ti bežične slušalice potrebne za sportske aktivnosti, naravno da ćeš izabrati in-ear slušalice. Jednostavno ćeš htjeti da budu što manje i što lakše kako ti ne bi smetale tijekom treninga.

Naglavne bežične slušalice najbolji su odabir za kućnu upotrebu ili za sve one koji baš uživaju u zvuku i zvučnim efektima. Ako planiraš bežične slušalice uparivati s laptopom i tako slušati omiljenu seriju ili film, onda svakako izaberi naglavne slušalice. 

Želiš li bežične slušalice s kojima ćeš slušati glazbu na putu do posla ili na putovanju, tu će odluka biti samo na tebi. Morat ćeš uzeti u obzir količinu prostora koju zauzimaju jedne ili druge, ali i njihovu uočljivost prilikom nošenja. 

A ako tražiš bežične slušalice za sve po malo, onda naš izbor pada na in-ear slušalice. U svakom su slučaju praktičnije, zauzimaju manje prostora i pogodne su za sportske aktivnosti. 

Obrati pažnju na bateriju

Bežične slušalice su super praktične, ali imaju i jedan manji problemčić. Onog trenutka kada ostanu bez baterije i ti ostaješ bez zvuka. Zato prije kupovine svakako provjeri koliko je predviđeni broj sati rada na jednom punjenju. Gotovo svi proizvođači istaknut će ti onaj maksimalan broj sati, ali i to će ti dati neku okvirnu sliku.

Sigurni smo kako ne želiš ostati bez baterije u najnapetijom trenutku filmu ili u najtežem dijelu treninga. Zato prije svakog dugotrajnijeg korištenja provjeri kakva je situacija s baterijom i napuni ju kako bi bio siguran da će biti uz tebe u ključnim trenucima.

Sportske slušalice Plantronics

Koliko potrošiti na bežične slušalice?

Na ovo pitanje ne možemo ti dati baš neki točan odgovor. Naravno sve će ovisiti o tome koliko si zapravo spreman izdvojiti za njih. Najbolji modeli, poput Sony WH1000XM koji na svim testiranjima bežičnih slušalica bude u samom vrhu, koštaju i nekoliko tisuća kuna

Najjeftinije bežične slušalice pak možeš pronaći i za malo više od 100 kuna, poput Anker Sounds Buds Slim ili Trust Cantus slušalica. Dobre bežične slušalice srednjeg ranga su svakako Sennheiser HD 4.40 za koje ćeš morati izdvojiti nešto više od 600 kuna.

Na kraju, sve ovisi o tvojim prioritetima. Ako nisi toliki ekspert za kvalitetu zvuka i jedino se želiš riješiti kablova, i nešto jeftinije bežične slušalice će odraditi posao. Ako pak želiš kristalno čisti zvuk i uživati u svakom basu ili zvučnom efektu, za to ćeš ipak morati izdvojiti malo više novca.

Definiraj prioritete, definiraj budžet i način korištenja i spreman si za kupovinu novih bežičnih slušalica.