nabava.net

Kako kupiti skije - dužina, radijus, proizvođači, cijena

Upravo ste odlučili kako ćete ove godine po prvi puta krenuti na skijanje. Ako vam je do sada pojam skijanja bilo sanjkanje na vreći, mogli bi imati veliki problem na snježnim padinama. Zato smo za vas priredili nekoliko savjeta za kupnju skija, a za izbor vreće ćete se već snaći i sami.

Skijašica na snijegu

Dužina skija

Iako ćete sigurno čuti bezbroj savjeta o preporučenoj dužini skija, istina je kako će ona ponajviše ovisiti o razini vašeg umijeća i sposobnosti skijanja. 

Ako uzmemo u obzir da profesionalci i redoviti skijaši i nemaju problema s izborom skija te i sami već dobro znaju sve tajne kupovine skijaške opreme, onda nam ostaju početnici i oni koji na snijegu provedu jako malo vremena godišnje.

Za početnike, najbolje je izabrati skije koje su 15-ak centimetara kraće od ukupne visine skijaša. Ili točnije, izaberite skije koje od poda dosežu do vaše brade.

Kraće skije namijenjene su za početnike iz nekoliko razloga, a svakako je najvažniji da ćete njima postizati manju brzinu. Druga stvar je da ovakve skije opraštaju više pogrešaka, a sumnjamo da ćete već u prvom susretu sa skijama pokazati neviđeni talent.

Još jedan dobar razlog za izbor kraćih skija vezan je uz vašu težinu.

Ako je vaša težina manja od prosjeka za vašu visinu, svakako izaberite kraće skije, tj. skije u visinu vaše brade.

Dužina skija

Tvrdoća skije

Što se tvrdoće skija tiče, tu i nema velikih problema. Ponovno će najviše ovisiti o vašoj spretnosti i znanju na skijama.

Mekše skije opraštaju više pogrešaka i smanjuju umor kod skijaša te se preporučuju početnicima. Tvrđe skije namijenjene su profesionalcima jer bolje podnose veće brzine i pružaju bolji osjećaj na snijegu.

Skijaši s manjom tjelesnom težinom također bi trebali izabrati mekše skije, dok se težim osobama preporučuju nešto tvrđe skije. Većina proizvođača ima svoj sustav ocjenjivanja tvrdoće skija, ali bitno je da se zadržite na srednje tvrdim skijama. 

Ako se srednje tvrde skije označavaju u rangu od 7 do 9, onda bi nešto lakši skijaši početnici trebali izabrati skije tvrdoće 7, a oni teži skije tvrdoće cca 9.

Radijus

Oko preporučenog radijusa skija vode se i najveće rasprave kod skijaša, osobito onih rekreativnih. Svatko ima svoj savjet i svakome je baš njegov način i najbolji način. Mi smo odlučili dati grubi prikaz radijusa skija kako bi što lakše sami izabrali onaj koji vam je potreban.

Radijus Skija Opis skije
do 12 m Slalom
Curving
Namijenjene za izvođenje malih kratkih
slalomskih zavoja  
do 20 m All-round
Powder
Freestyle
Najbolji izbor za početnike
Najveći broj skija upravo u ovom rasponu
Nude najbolje od oba svijeta
iznad 20 m Giant slalom
Powder
Downhill
Namijenjene za izvođenje dužih, 'veleslalomskih'
zavoja, nude veću stabilnost pri većim brzinama

Kako i sami vidite za početnike je najbolje izabrati allround skije koje će se dobro ponašati na svim terenima, ali i omogućiti vam izvođenje kraćih i dužih zavoja. 

Početnici bi svoj radijus trebali izabrati u rasponu od 13 do 17 m u kojem bi trebali dobiti skiju koja ih neće iznevjeriti u njihovom prvom susretu sa snježnom podlogom.

Širina skije

Širina skije iskazuje se u tri veličine:

  • širina na vrhu skije
  • širina na sredini skije
  • širina kod repa skije

Najvažnije je da širina na sredini skije bude u rasponu od 60 do 80 mm. Uže skije bolje drže stazu i omogućuju bržu reakciju, dok su skije iznad 80mm namijenjene za vožnju izvan staza, u dubokom snijegu.

Proizvođači i cijena

Već godinama su isti proizvođači u samom vrhu izrade skija i skijaške opreme. Fischer, Salomon, Atomic, Elan samo su neki od proizvođača s kojima ne možete pogriješiti.

Svi oni nude kvalitetu i pouzdanost, ali i nešto veću cijenu. A cijena kod skija varira od 1000 pa do nekoliko tisuća kuna. Ako ste početnik, svakako se odlučite za jeftinije skije svih gore navedenih karakteristika, a tek kada usavršite svoje znanje i umijeće, možete razmišljati o kupovini kvalitetnijih i skupljih skija, kao i ostale zimske opreme.

Skije u rukama

Skije za početnike

Za kraj izdvajamo kako bi okvirno trebala izgledati skija za početnike kako bi se što lakše snašli u trgovini.

  • Dužina: cca do brade skijaša (10-15 cm manje od ukupne visine)
  • Radijus: 14-15 m
  • Tvrdoća: 7
  • Širina: 60-80 mm