nabava.net

Kako se pripremiti za prijelaz na DVB-T2 signal

Najavljeno je prije godinu dana, a sada je konačno tu - 27. listopada kreće konačni prelazak na DVB-T2 signal. Znaš li podržavaju li tvoji uređaji novi signal i što napraviti u slučaju da ti treba nova oprema?

antena

Što je DVB-T2?

DVB-T2 je TV signal koji se koristi za emitiranje nacionalnih, regionalnih i lokalnih televizijskih programa u zemaljskom odašiljanju, i to u poboljšanoj HD rezoluciji. Iako je signal probno dostupan zadnjih godinu dana, 27.10. kreće se službeni prijelaz koji će se odvijati do 12.11. po digitalnim regijama.

Nakon prelaska, u mreži multipleksa M1 odašiljat će se HRT 1 HD, HRT 2 HD, RTL HD, Nova TV HD, HRT 3 HD, HRT 4 HD, RTL 2 HD i Doma TV HD dok će se u multipleksu M2 odašiljati RTL kockica HD, CMC HD, Sportska televizija HD te postojeći regionalni programi.

Da bi mogao primiti DVB-T2 signal, potrebno je posjedovati standardnu antenu koja se i do sada koristila za prijem signala, kao i televizor ili digitalni prijemnik koji podržavaju DVB-T2 s HEVC/H.265 sažimanjem. U slučaju da tvoj televizor nema mogućnost primanja ovog signala, a nemaš niti odgovarajući digitalni prijemnik, više nećeš moći gledati niti jedan zemaljski TV program.

DVB-T2 i televizori

Većina novijih televizora podržava ovaj standard. U slučaju da si nedavno kupio novi TV prijemnik, sve što trebaš napraviti jest pokrenuti pretraživanje TV programa pri čemu će se aktivirati primanje DVB-T2 signala. Kako se to radi, piše u uputama koje si dobio uz televizor.

U slučaju da nakon pretraživanja dobiješ popis programa s HD kanalima, a možda čak i dobiješ ton, ali nema slike, to znači da tvoj televizor ne podržava novi standard. U tom slučaju treba ti novi televizor ili, ako si zadovoljan s trenutnim TV-om, digitalni prijemnik.

Jedna od jasnih naznaka da televizor podržava novi standard je OIV certifikat. OIV (Odašiljači i veze d.o.o.) je državna tvrtka koja upravlja nacionalnom infrastrukturom za emitiranje zemaljskog TV i radio signala. U slučaju da tvojeg modela televizora nema na tom popisu, to ne znači da ne podržava novi standard - provjeri to kod svojeg proizvođača televizora.

Ako živiš u zgradi i televizijski signal dobivate preko zajedničke antene kroz utičnicu u zidu, obrati se predstavniku stanara. Možda je potrebno podesiti zajedničku antenu.

Tko treba digitalni prijemnik?

Digitalni prijemnik je dodatak starijim televizorima koji ne podržavaju novi standard. Digitalni prijemnik pomaže da TV "razumije" novi DVB-T2 HEVC/H.265 signal kako bi ti mogao normalno pratiti televiziju na svojem TV uređaju.

Prilikom kupovine važno je da DVB-T2 digitalni prijemnici imaju podršku za HEVC (ili H.264) kodek. U suprotnome od njega nećeš imati koristi.

Koristiš kabelske ili IPTV usluge?

U tom slučaju nemaš brige - operator od kojeg uzimaš svoje TV pakete će se pobrinuti da možeš gledati zemaljske TV programe u sklopu usluge koju plaćaš. Međutim, u slučaju da odlučiš otkazati svoju pretplatu i prebaciti se na "običnu televiziju", tada trebaš poduzeti prethodno navedene korake kako bi mogao gledati TV programe.