Ostali članci

Kineski mobiteli bolji od iPhonea

Ulazite u trgovinu, ugledate made in China i samo nastavljate dalje? Što bi tek rekli na kineske mobitele? Vjerojatno imate dojam kako su to oni plastični voki-tokiji, a ne pravi mobiteli. Kako bi se ijedan kineski mobitel mogao uspoređivati s toliko razvikanim Samsungom i iPhoneom?

Kineski mobiteli

Dobro, sada kada ste još jednom ponovili sve svoje predrasude, vrijeme je da se objektivno pozabavimo pitanjem kvalitete kineskih smartphonea. I gledaj vraga, većina tih uređaja zaista ne zaostaje za svojim zapadnim kolegama.

Visoka kvaliteta po razumnoj cijeni

Razlog zbog kojeg se ljudi sve više okreću kineskim mobitelima su približno iste specifikacije kao i kod najboljih uređaja današnjice, ali po cijeni ponekad i 50% manjoj nego kod popularnijih proizvođača.

Naravno, odmah treba spomenuti kako nisu svi kineski mobiteli sami vrh moderne tehnologije i kako neće svi biti najbolje što ste ikad imali. Postoji nekoliko proizvođača koji garantiraju kvalitetu svojih uređaja. Prije svih to su:

  • Xiaomi
  • Huawei
  • OnePlus

Xiaomi mobiteli

Vjerujemo kako barem polovica vas (a vjerojatno i više) nikada nije čula za Xiaomi. A kompletno iznenađenje dolazi kada kažemo kako je Xiaomi jedan od najkorištenijih brendova na kineskom tržištu. Tržištu od milijardu i sedamsto milijuna korisnika. Okvirno to je gotovo 400 puta više nego što Hrvatska ima stanovnika.

Kineski Apple kako ga od milja vole zvati, oduševio je Kineze, a sada je spreman i za napad na zapadno tržište. U svijetu u kojem je copy-paste jedna od najpopularnijih naredbi, Kinezi su stisnuli copy u Appleovoj radionici te paste u svojim Xiaomi modelima. 

Trenutni superstar je model Mi6 koji svojim specifikacijama pripada visokoj klasi high-end mobitela. U Hrvatskoj ćete ga pronaći po cijeni od 3000 kuna, dok se na inozemnim online trgovinama cijena kreće oko 330 dolara (2500 kuna)

U većini slučajeva Xiaomi uređaje nećete pronaći kod naših mobilnih operatera, no sigurni smo kako će se kroz neko vrijeme pojaviti i u njihovoj ponudi. 

Osim Mi5, Xiaomi se ponosi i svojom RedMi Note serijom, kao i nešto starijim modelima Mi3 i Mi4. Naše iskustvo govori kako s izborom Xiaomia teško možete pogriješiti, a performanse koje pruža sigurno će oduševiti i najveće skeptike prema kineskim mobitelima.

Huawei mobiteli

Huawei definitivno pripada najpoznatijim kineskim brendovima. Ali za razliku od Xiaomia, njihovi najbolji i najpopularniji mobiteli drže i dosta visoku cijenu. Huawei P9 i Mate 8, kao predvodnici Huawei smartphonea, dostupni su po cijeni višoj od 4000 kuna. Na taj se način maksimalno približavaju najpopularnijim mobitelima današnjice, iPhoneu ili Samsung Galaxyu.

Naravno da specifikacije uređaja dostojno prate cijenu. To su brzi i moćni uređaji namijenjeni zahtjevnim korisnicima. Naravno da je i Huawei predstavio svoje budget-friendly verzije koje bi po prihvatljivoj cijeni trebale pružati ipak nešto naprednije performanse u odnosu na druge uređaje istog cjenovnog ranga.

Najpopularniji modeli tako imaju i svoje Lite inačice. To su dizajnom isti modeli kao i njihovi jači rođaci, ali imaju nešto manje snage u odnosu na njih. Ali i cijena je gotovo dvostruko manja pa ćete tako Huawei P9 Lite pronaći za 1000 kuna, a performansama ćete biti i više nego zadovoljni. 

Huawei p9 Lite zlatni

Još jedna serija cijenom pristupačna većini je serija Huawei Honor smartphonea. Honor je zapravo podmarka Huaweia specijalizirana za proizvodnju cjenovno prihvatljivih uređaja naprednih performansi. U Hrvatskoj je posebnu pažnju dobio Honor 7 Lite koji će na tržištu biti dostupan od rujna. Iza cijene od 2000 kuna krije se moćan uređaj, premium specifikacija koje su, grubo gledano, bolje i od iPhonea 6. 

OnePlus mobiteli

Ponovno se vraćamo u nepoznati svijet kineskih smartphonea. Prosječni korisnici vjerojatno nisu čuli za OnePlus, ali već nekoliko godina One Plus svojim modelima opasno ugrožava najpoznatije brendove.

Kao i Xiaomi, OnePlus ima samo jedan zadatak. Ponuditi premium specifikacije koje nude i 'veliki igrači', ali po cijenama koje su prihvatljive široj grupi ljudi. Najnoviji model koji upravo dolazi na tržište je OnePlus 3 i gledajući specifikacije možemo samo reći: "O moj Bože". FHD zaslon, 6 GB RAM, Qualcomm Snapdragon 820, 16 MP kamera i još mnogo toga uguralo se u cijenu od 400 eura (kod nas još uvijek nije dostupan). 

OnePlus 3, najnoviji OnePlus smartphone

Kod nas možete pronaći OnePlus 2 i 1 modele. Ipak za OnePlus 2, izdvojit ćete 4000 kuna prilikom kupnje u hrvatskim trgovinama. Ako se odlučite na kupovinu iz stranih web shopova, OnePlus 2 stajat će vas dvostruko manje, a čak će i OnePlus 3 biti znatno jeftiniji nego 'dvojka' u Hrvatskoj.

Ostali proizvođači

Gore navedeni proizvođači ističu se svojim karakteristikama, cijenom ili upravo onim najvažnijim, omjerom cijene i kvalitete. Naravno, kao i svuda, postoji još cijeli niz kineskih brendova koji se trude pronaći svoje mjesto pod suncem.

Neki od njih također su jamci kvalitete i pouzdanosti. U tu ćemo grupu svrstati Lenovo, ZTE, Zopo i Meizu. Najbolji modeli iz njihove proizvodnje također su sasvim dobar izbor s kojim nećete pogriješiti. 

U tom krugu, tražite svoj kineski smartphone. Ostale marke kao što su Noa, Doogee, Cubot, iOcean i slične mogu ponekad pogoditi s modelom, ali u globalu, mi bi ih preskočili. Ako već imate određenu dozu skepse prema kineskim mobitelima, zadržite se na onima koji ipak nude provjerenu kvalitetu.

Mane kineskih mobitela

Kupnja kineskih mobitela ima nekoliko mana koje svakako uzmite u obzir prije kupovine.

  • Garancija
  • Isporuka
  • Viša cijena u Hrvatskoj

Sve tri gore navedene mane zapravo su isprepletene. Prvi izbor koji imate je kupiti 'Kineza' u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Ako kupujete u Hrvatskoj, riješit ćete problem duge isporuke, garancije, ali i (vrlo vjerojatno) dobiti mogućnost platiti na rate.

Međutim, kao što ste mogli vidjeti u tekstu, cijena kineskih uređaja u Hrvatskoj je znatno veća nego cijena istog uređaja u inozemnim trgovinama.

Ako vam je prvi kriterij cijena, pa naručujete putem interneta, prvenstveno zaboravite na: 

  • plaćanje na rate
  • brzu isporuku

S obzirom na prolazak carine i cijeli put dostave, velika je vjerojatnost da će od narudžbe do držanja novog mobitela u rukama proći oko 20 dana. Ako vam se ne žuri, riješili ste jedan problem.

Četiri kineska mobitela

Preuzeto: businesskorea.co.kr

Najveći problem koji se javlja je garancija za kupljeni uređaj. Svaka trgovina dat će vam garanciju, ali kako bi ju ostvarili morat ćete proći kompliciran put slanja uređaja u Kinu na servis, pa ponovnog čekanja na popravljeni uređaj. Kao što možete pretpostaviti, bit će to dugotrajan proces.

Ili servis možete odraditi u Hrvatskoj o svemu trošku i zaboraviti na garanciju. Na sve ove opcije morate biti spremni ako se odlučite na kupnju kineskih mobitela po nešto jeftinijim cijenama.

Zaključak

Kako je i naš naslov "Kineski mobiteli bolji od iPhonea", onda ćemo se i zadržati na modelima koji svojim karakteristikama zaista bacaju rukavicu iPhoneu. Xiaomi i OnePlus glavni su predstavnici kineskih proizvođača koji u pola cijene daju vrhunske performanse. Ako se odlučite za njih dobit ćete najmoderniji smartphone po cijeni koju si možete priuštiti.

Jedna stvar je sigurna. Kineskih mobitela ne trebate se bojati. Provjereni proizvođači nude vam sigurnost i kvalitetu koju želite. Huawei, Xiaomi, OnePlus, Lenovo, izrazito su popularni u Kini, a sve brže osvajaju i svjetska tržišta. Brendovi su to zbog kojih nećete požaliti.

Premium dizajn. Premium specifikacije. Mala cijena.

Nastavi čitati:

Povezani proizvodi
Apple iPhone XR, 64GB, 6.1"
74 ponude
Stavi u listu želja
Samsung Galaxy A52, 128GB, 6.5"
63 ponude
Stavi u listu želja
Xiaomi Poco F3, 256GB, 6.67"
37 ponuda
Stavi u listu želja