nabava.net

Koji aparat za varenje kupiti - savjeti za početnike

Planiraš li kupiti svoj prvi aparat za varenje, moraš se dobro upoznati s ovim alatom. Aparati za zavarivanje veoma su korisni, ali tek kada se njima rukuje na ispravan način. Osnovne značajke za kupovinu i upotrebu aparata za zavarivanje, donosimo ti u nastavku teksta.

Aparat za varenje

Vrste aparata za varenje

Aparati za varenje dijele se na nekoliko vrsta i to prema načinu varenju. Najčešći su:

  • Aparati za elektrolučno varenje
  • Aparati za plinsko varenje (zaštitni plin)
  • Aparati za točkasto varenje

Svaki od ovih aparata za zavarivanje ima još cijeli niz svojih podvrsta ovisno o načinu varenja, ali kako smo rekli da je ovo vodič za početnike, nećemo ulaziti preduboko u materiju kako ne bi pretjerano zakomplicirali ionako kompliciranu priču oko varenja.

Aparati za elektrolučno zavarivanje

Upravo su aparati za elektrolučno varenje i najčešće korišteni aparati za varenje. Iako ima više vrsta elektrolučnog zavarivanja, u pravilu se misli na ručno elektrolučno zavarivanje pa ćemo i mi njemu posvetiti najviše prostora. Kod (ručnog) elektrolučnog zavarivanja struja se koristi da se pokrene električni luk između elektrode i osnovnog materijala (mase).

Kod ručnog elektrolučnog zavarivanja, kao i kod ostalih ručnih postupaka (npr. TIG zavarivanje), koristi se napajanje s konstantnom jačinom struje, dok se kod plinskog varenja i ostalih automatskih postupaka koristi napajanje s konstantnim naponom.

Ručno elektrolučno zavarivanje je prilično jeftin proces i može se obaviti i s prilično jeftinim aparatima za zavarivanje. Osim toga, u prednosti svakako pripadaju i lakoća rukovanja opremom, mogućnost rada na terenu i široka ponuda dodatnih materijala za zavarivanje.

Aparat za elektrolucno zavarivanje

Glavni nedostatak mu je sporo vrijeme zavarivanja jer se elektrode često moraju mijenjati, a i nakon svakog vara potrebno je počistiti trosku. Uz to, kvaliteta samog zavara u velikoj će mjeri ovisiti o iskustvu i vještini zavarivača pa bi bilo dobro da u početku ipak pitaš nekog iskusnijeg da te uputi u male tajne velikih majstora zavarivanja.

Aparati za plinsko zavarivanje (MIG i MAG varenje)

Iako MIG i MAG postupci u zavarivanju pripadaju elektrolučnom načinu zavarivanja, mi smo ih izdvojili u posebnu kategoriju jer se ipak razlikuju u samom načinu rada. MIG i MAG varenje je postupak zavarivanja zaštitnim plinom gdje se vidljivim plamenom postiže visok učinak taljenja. Zaštitni plin štiti plamen, mjesto vara i spajanja od okolnog zraka.

Zavarivanje zaštitnim plinom ima široku primjenu jer se može koristiti na izrazito tankim materijalima (od 1 mm) pa sve do debelih materijala poput cijevi ili šipka (20mm ili i više od toga). Ovakav način varenja je i brži i ima daleko veću učinkovitost, najlakše se uči, ali svejedno zahtjeva dobru vještinu pa se početnicima uvijek savjetuje da prvo svladaju ručno elektrolučno zavarivanje jer će u tom slučaju biti sigurni u svoje vještine.

Aparati za točkasto zavarivanje

Točkasto zavarivanje pripada u grupu elektrootpornog zavarivanja gdje se var ostvaruje taljenjem dvaju dijelova stegnutih između dviju elektroda kroz koje se dovodi električna struja. Nastali zavar ima oblik točke pa je prema tome i dobio svoje ime.

Aparati za točkasto zavarivanje su izrazito skupi i koriste se uglavnom u profesionalne svrhe (npr. avionskoj ili automobilskoj industriji). Kupuješ li svoj prvi aparat za varenje i tek trebaš ući u cijeli taj svijet, trebao bi se okrenuti nekom od gore navedenih aparata za zavarivanje.

Aparati za zavarivanje - koliko je ampera potrebno?

Kao i kod većine alata, što je aparat jači, brže će i efikasnije odraditi posao. Međutim, sve će ovisiti o količini i obujmu posla koji misliš raditi sa svojim aparatom za zavarivanje. Ako ga planiraš koristiti jednom godišnje za sitne zadatke, onda ti sigurno ne treba aparat za zavarivanje od 200 A i više. 

Za početnike i ne pretjerano iskusne varioce, aparat za varenje s maksimalnom strujom zavarivanja od 150 A će biti i više nego dovoljan. Naravno, uzmi u obzir i da će materijali na kojima variš odigrati veliku ulogu. Tanji materijali zahtijevaju i manju amperažu.

Aparat za varenje Einhell

Elektrode za varenje

Elektrode za varenje najlakše možemo opisati kao metalne štapiće s oblogom. Ta obloga stabilizira električni luk i sprječava oksidiranje vara. Želiš li dobiti pravilan var, moraš izabrati elektrodu odgovarajuće debljine.

Debljina elektrode ovisi o dvije stvari:

  • jačini struje
  • debljini stijenke materijala

Srećom, izabrati elektrodu ispravnog promjer i nije tako teško. Na većini aparata za varenje naći ćeš tablicu ili oznake koju debljinu elektrode trebaš koristiti ovisno o jačini struje. Niti drugi uvjet nije teško zadovoljiti. Izmjeri koja je debljina stijenke materijala kojeg mislite variti. Promjer elektrode u tom slučaju trebao bi biti jednak ili tek nešto manji u odnosu na materijal.

U slučaju da postaviš ispravnu debljinu elektrode uparenu s određenom jakošću struje, ali se elektroda svejedno lijepi za metal, morat ćeš minimalno pojačati struju pa probati ponovno. Ako se pak oko vara stvaraju grudice, znači da je jačina struje prejaka i morat ćeš ju smanjiti. Na kraju, sve je stvar prakse.

Inverterski aparati za varenje

Inverterska tehnologija postala je popularna u cijelom nizu uređaja, pa je tako koriste i aparati za zavarivanje. Aparati za varenje s inverterskom tehnologijom brže i efikasnije pretvaraju ulaznu struju na struju zavarivanja pri visokoj frekvenciji. Zbog inverterske tehnologije, aparati za varenje postaju sve manji i sve lakši čime dobivaju na portabilnosti.

Količina energije koja se troši u inverterskim aparatima za varenje je i do 40 % manja u odnosu na obične aparate za varenje. Inverter aparati za varenje dodatno utječu i na štednju elektroda, žice za zavarivanje i zaštitnog plina. Ako si u mogućnosti svakako izaberi inverterski aparat za varenje. 

Zaštitna oprema za zavarivanje

Varenje, iako naizgled jednostavan i lak proces, zahtjeva punu koncentraciju, iskustvo i pažnju. Kako bi sav posao odradio bez problema i bez ozljeda, bitno je da uz sami aparat za varenje nabaviš i dodatnu zaštitinu opremu.

Prije svega to se odnosi na zaštitnu masku za varenje koju jednostavno moraš imati. Iskre koje nastaju prilikom varenja, isto kao i UV zračenje, mogu ti ošteti oko ili kožu, pa je zaštitna maska od vitalnog značaja. Kod maske za zavarivanje možeš birati između dvije opcije:

  • Maska za zavarivanje
  • Kaciga za zavarivanje

Maska za zavarivanje je jeftinija, ali i nepraktičnija opcija s obzirom da ćeš ju cijelo vrijeme morati držati jednom rukom. Kaciga za zavarivanje je svakako praktičnija i u konačnici sigurnija opcija, ali za nju ćeš morati izdvojiti i veću količinu novca.

Kaciga za varenje

Osim zaštitne maske ili kacige, bilo bi dobro da imaš i čvrstu odjeću koja ti pokriva cijelo tijelo te obavezno zaštitne kožne rukavice. Preporuča se čak i korištenje dodatne zaštitne pregače (kožne) koja će čuvati tvoje tijelo.

Sigurni smo da su ti mnogo puta rekli da ne gledaš ravno u proces varenja bez zaštitnih naočala. To nikako nije bilo bez razloga, pa ako kreneš u taj posao, moraš obavijestiti druge da se suzdrže od direktnog pogleda u električni luk.

Iako se varenje čini kao jednostavan posao, to i nije tako. Potrebno je puno prakse, iskustva, ali i vještine da bi koristio aparate za varenje. U slučaju da si totalni početnik i svejedno krećeš u svijet varenja, savjetujemo da za početak zamoliš nekoga od iskusnijih varioca da te pobliže upozna sa svim procesima. I još jednom napominjemo, zaštitna oprema je obavezna čak i ako će posao trajati samo 2 minute.