nabava.net

Koji browser koristiti - Firefox, Chrome ili Edge?

Budući da na internetu provodimo puno vremena, izbor najboljeg browsera koji će savršeno odgovarati našim potrebama jedna je od najvažnijih odluka. Iako se izbor najčešće svodi na Chrome ili Firefox, postoji jako puno različitih internet preglednika. Zato smo provjerili prednosti i nedostatke najpopularnijih browsera, ali i nekih za koje možda niste čuli.

Internet preglednici

Iako smo se usmjerili na browsere na Windowsima, većinu njih možete instalirati i koristiti i na drugim operativnim sustavima poput Linuxa ili Maca.

Chrome

Google Chrome je daleko najpopularniji i najkorišteniji web preglednik - oko polovice internet prometa ostvareno je na Chromeu.

Ako imate Google račun (gmail adresu), Chrome će automatski sinkronizirati sve spremljene stranice, povijest pretraživanja i aplikacije na kojem god uređaju se ulogirali. Primjerice, ako ste kupili novi laptop, sve stranice koje ste pretraživali i spremili na prethodnom računalu, bit će vam dostupne i na novom.

Chrome ima bogat sustav ekstenzija koje omogućuju da proširite Chromove dostupne funkcije - blokirajte reklame, upravljajte svojim lozinkama, povećajte svoju produktivnost, prilagoditi izgled teksta na stranici itd.

Međutim, Chrome je zloglasan po tome što jako voli papati RAM računala, pa ako pretjerate s instaliranim ekstenzijama i otvorenim karticama, inače odlična brzina Chroma drastično će se smanjiti. Osim toga, Google je poznat po skupljanju informacija o navikama svojih korisnika koje potom koristi za prodaju oglasa.

Chrome je s razlogom prvi izbor za većinu korisnika interneta. Ima čist i jednostavan dizajn, pretražuje stranice brzo i učinkovito, sinkronizira podatke na svim uređajima na kojima ga koristite i omogućuje da ga ekstenzijama prilagodite svojim potrebama. Ako niste sigurni otkuda krenuti, Google Chrome je odličan izbor za početak.

Međutim, ako vas brine privatnost, možda bi vam bolje sjeo idući browser na ovoj listi.

Chrome

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox se na internetskoj sceni nalazi više od 10 godina, a u prosincu 2017. doživjela je kompletan remont. Nova verzija nosi ime Firefox Quantum, a predstavljena je kao najbrži internetski preglednik. Firefox Quantum je dizajniran tako da maksimalno iskoristi prednosti višejezgrenih procesora, zbog čega prema nekim istraživanjima koristi do 30% manje RAM-a od Chromea. Iako neka druga istraživanja na prvo mjesto po brzini stavljaju Chrome, ne može se poreći da je Firefox Quantum drastično brži i uglađeniji od prethodnih verzija.

Jedna od prednosti nove Mozille je incognito način pretraživanja koji onemogućuje da ad trackeri različitih stranica prate vašu aktivnost dok surfate. Na Chromeu će vas stranice pratiti čak i kada koristite incognito način pretraživanja.

Ne postoji drastična razlika između Firefoxa i Chromea, ali ako ste raspoloženi za nešto malo drugačije te pogotovo ako stavljate velik naglasak na privatnost, dajte priliku Firefox Quantum browseru.

Mozilla Firefox

Edge

Microsoft Edge je zadani preglednik na Windows 10 operativnom sustavu i nasljednik Internet Explorera. Zaboravite na negativnu reputaciju IE-a, jer se Edge nalazi na puno višoj razini kvalitete.

Osim što je dizajnom prilagođen da se bolje uklopi u vizuale Windowsa 10, Edge je dobio nekoliko korisnih mogućnosti - pisanje bilješki po PDF dokumentima i e-knjigama i pregledavanje stranica preko cijelog ekrana, a također možete prikvačiti omiljene web stranice na programsku traku ili grupirati i spremite tabove koje trenutno ne koristite kako biste raščistili web preglednik i trošili manje RAM-a.

Iako se u nedostatke Edgea svrstavaju nemogućnost kastomizacije i slaba ponuda ekstenzija, prosječnim korisnicima to je manje važno.

Želite jednostavan browser za pretraživanje interneta bez kompliciranih dodataka i sinkronizacije računa na više uređaja? Brzina i učinkovitost Microsoft Edgea će vas iznenaditi. S obzirom na to da je već integriran u Windowse, nećete trebati skidati i instalirati drugi browser niti mijenjati u postavkama koji browser ćete koristiti kao zadani.

Edge

Opera

Puno recenzija browsera reći će vam da je Opera jedan od najpodcjenjenijih internet preglednika. Brzo radi, ima intuitivno korisničko sučelje i ne samo da radi sve što i konkurencija, već dolazi i s nekoliko zanimljivih funkcija.

Imate problema sa slabom internetskom vezom? Turbo opcija skratit će vrijeme učitavanja stranica i omogućiti vam da surfate internetom normalnom brzinom. Opera također ima i ugrađeni ad-blocker pa nema potrebe za skidanjem ekstenzija kako biste izbjegli naporne reklame, a korisnike laptopa veselit će opcija za čuvanje energije kako bi baterija trajala što duže.

Zanimljiva je mogućnost pristupa web verzijama popularnih mobilnih aplikacija kao što su WhatsApp ili Facebook Messenger. Umjesto u novoj kartici, otvaraju se u posebnom panelu s lijeve strane browsera, što znači da istovremeno možete surfati internetom i dopisivati se.

Opera podržava Chrome ekstenzije. Ako u browser nije ugrađena funkcija koja vas zanima, lako je možete skinuti iz Chrome trgovine ekstenzijama.

Osim što sadrži sve što bi klasični browser trebao imati, Opera je ubacila još nekoliko praktičnih funkcija, a uza sve to zahtjeva manje memorije od nekih drugih browsera. Nama to zvuči kao dobitna kombinacija.

Opera

Vivaldi

Vivaldi je zamišljen tako da svakom korisniku pruži jedinstveno iskustvo pomoću detaljne kastomizacije. Namijenjen je naprednim korisnicima koji maksimalno žele prilagoditi browser svojim navikama.

Nakon što instalirate Vivaldi browser i pokrene te ga po prvi put, proći ćete kroz postupak postavljanja njegovog izgleda. Sami izaberite hoće li tabovi stajati na vrhu ili na dnu browsera, gdje ćete postaviti traku za pretraživanje, kakvu pozadinu želite itd. Vivaldi također podržava geste mišem i tipkovničke prečace, grupiranje i spremanje tabova te još hrpu stvari koje će oduševiti one koji ne žele klasični browser.

Dok na Chromeu morate instalirati ekstenzije da biste browser prilagodili svojim željama i navikama, u Vivaldiju su sve postavke integrirane u browser. Zbog toga je pregledniji i jednostavniji za korištenje. Ako imate instaliranu malu vojsku ekstenzija, ponekad je teško snaći se među njima.

Ako želite isprobati nešto novo i drugačije, preporučujemo Vivaldi web preglednik.

Vivaldi

 

Povezani članci: