nabava.net

Koji instrument naučiti svirati - ovo uzmite u obzir prije kupovine

Vaše dijete želi naučiti svirati neki instrument? Želite svoju ljubav prema glazbi utočiti u nešto konkretno? Pravi instrument teško je odabrati, pa da ne biste zapeli s nečim što vam se ne sviđa zbog tvrdoglavosti ili osjećaja dužnosti što ste u instrument uložili puno novaca, prvo dobro razmislite što želite i možete svirati.

Koja je vaša najdraža vrsta glazbe?

Vrsta glazbe koju inače slušate sigurno će utjecati na odabir instrumenta. Neki instrumenti poput gitare i klavira su relativno svestrani, dok neki drugi poput mandoline možda malo manje.

Naravno, to ne mora nužno biti tako. Čak i klasični instrumenti poput violončela ili violine mogu biti dio različitih vrsta glazbe i pridodati joj poseban štih. Postoji razlog zašto su 2Cellos toliko popularni.

No, kada tek krenete učiti, vjerojatno ćete se držati klasičnih djela tipičnih za određeni instrument. Pa budite sigurni da se radi o glazbi koja vas zanima, inače će učenje više nalikovati mučenju.

Razmišljajte izvan okvira

Kada pričamo o glazbenim instrumentima, uglavnom nam prvo na pamet padnu klavir, gitara, violina i slični "konvencionalni" instrumenti.

Međutim, ponuda je puno veća. Jeste li ikad razmišljali o gajdama? Ukulele? Bendžo, kastanjete ili bongo? Zašto, pitate se? A zašto ne?

Kako želite svirati instrument?

Želite li svirati solistička dijela ili se vidite kao dio skupine / benda? Želite li instrument uz koji možete pjevati ili isključivo želite uživati u notama instrumenta?

Ako biste htjeli neki instrument za jamming s ekipom, provjerite prvo ako imate s kim, pogotovo ako je riječ o ne tako čestom instrumentu.

Neki instrumenti najbolje dolaze do izražaja kada su sami, neki u paru, a neki kao dio cjeline. YouTube je pun snimaka, pa istražite različite zvukove.

Bendžo

Imate li vremena i mjesto za vježbu?

Neke instrumente lakše je naučiti. Drugi zahtijevaju malo više truda i vremena, pogotovo ako želite postati izvrstan glazbenik.

Treba puno vježbati da biste svladali instrument. Ako nećete vježbati barem svaki drugi dan, nema smisla da se mučite s kompliciranim instrumentima.

Neki instrumenti zahtijevaju dobro razvijenu motoriku i koordinaciju, zbog čega nekim odraslima pojedini instrumenti mogu biti malo problematični.

Violina je prekrasan instrument, ali potrebno je puno vremena da ga se svlada. Ako živite u stanu s tankim zidovima, velike su šanse da ćete naići na nerazumijevanje susjeda. Bubnjeve da ne spominjemo.

Osim mjesta za vježbu, trebat će vam i osoba za instrukcije. Ako je riječ o osnovnoškolcu, glazbena škola najbolja je opcija ako želi naučiti neki od standardnih instrumenata poput klavira ili gitare.

Međutim, ako želite instrukcije, prvo dobro istražite kako se kreću cijene, gdje se instruktor nalazi i, naravno, koliko je dobar. Što je instrument koji vas zanima manje popularan, to će biti teže pronaći instruktora. Suzdržite se prije kupovine kastanjeta da se ne bi ispostavilo da je najbliži instruktor u Španjolskoj.

Slijedite svoje srce

Malo smo patetični, ali svi savjeti na stranu, najbolji je onaj instrument koji doista želite svirati.

Recimo ako vas baš zanima oboa i to je jedino što ste oduvijek željeli svirati, pronaći ćete i vrijeme i mjesto za vježbanje, i bend i novac, i apsolutno sve što vam treba.

Talent je bitan, ali rezultata nema bez uloženog truda. Motivacija je najvažniji sastojak.

 

Povezano: