Ostali članci

Koji SMART televizor kupiti - Android, webOS ili Tizen

Pametni televizor postao je neizostavan dio svakog kućanstva. Smart opcija više nije luksuz nego sastavni dio velike većine novih modela televizora. Zato smo istražili prednosti i mane najpopularnijih Smart TV platformi Android, webOS i Tizen za sve one koji kreću u potragu za novim pametnim televizorom i nisu sigurni koja opcija je najbolja.

Smart tv- android, webos ili tizen

Smart značajke na televizoru uvelike mogu doprinijeti tvojem doživljaju gledanja, ali mogu i izazvati probleme i gubljenje živaca ako operativni sustav ne podržava omiljene aplikacije, ako zastajkuje u radu ili ako se teško spaja s mobitelom i drugim pametnim uređajima koje koristiš.

Android TV

Primili smo puno upita što je bolje izabrati - Smart TV ili Android TV? Iako razumijemo pitanje, važno je reći kako smart televizori i Android televizori nisu dvije različite stvari. Svaki Android televizor je ujedno i smart televizor, ali svaki smart televizor nije ujedno i Android televizor. 

Android je operativni sustav preko kojeg televizor dobiva svoje pametne značajke, slično s webOS ili Tizen sustavima. Sada kada smo razriješili tu malu dilemu, možemo dalje vidjeti što ti zapravo nude Android televizori.

Vjerojatno već znaš kako je Android u vlasništvu Googlea, pa se neke od prednosti naziru same po sebi. Android TV imat će najveću bazu aplikacija, a na njegov će Play Store aplikacije dolaziti najbrže. Google je kao mater iz TBF-ove pjesme, zna gdje radiš i di se krećeš. Samim time sigurno je kako će ti uvijek izbacivati najrelevantniji sadržaj prema tvojim interesima. A vjeruj, Google poznaje tvoje interese bolje i od tebe samog.

Moramo spomenuti da Google mijenja svoj Android TV u novi Google TV UI koji bi ti trebao nuditi još bolje sadržaje na tvojem početnom zaslonu.

Sony android televizor

Druga zgodna stvar kod Android TV-a je ta što on u sebi ima ugrađeni Chromecast pa ćeš u tren oka sadržaj sa svog Android mobitela ili tableta moći streamati na televizoru. Naravno, spojiti možeš i svoj laptop s televizorom, jedino što trebaš je Google Chrome u kojem pritisneš Cast to begin.

Ne treba ni reći da ćeš odmah imati pristup i najpopularnijim aplikacijama poput Netflixa, YouTubea, Amazon Primea i mnogih drugih.

Kao i uvijek kada se radi o Androidu, problem može biti neujednačenost performansi, što ovisno o proizvođaču. Gotovo uvijek netko od proizvođača ubaci nešto svoje u operativni sustav kako bi se istaknuli, omogućili 'bolje' performanse ili nekog trećeg razloga. Nažalost, ponekad upravo zbog toga Android TV bude lagano nestabilan s čestim zamrzavanjima.

Android TV pronaći ćeš na popularnim televizorima kao što su Sony i Philips, a kako nije vezan direktno uz jednog proizvođača, tako niti izgled neće biti skroz identičan na različitim modelima.

webOS

webOS je smart operativni sustav koji je razvio LG zato se nalazi na LG televizorima. Dugo vremena webOS se smatrao najboljim operativnim sustavom na televizorima i definitivno možemo reći kako niti danas nije daleko od toga. 

Zapravo, LG je kreirao svijet pametnih televizora kakve danas poznajemo, a od svoje prve verzije nisu pretjerano mijenjali način funkcioniranja svojih smart tv-a. Kada imaš dobitnu kombinaciju, ne postoji niti jedan razlog da radiš prevelike promjene u budućim verzijama.

LG smart tv

LG smart televizori u pravilu su i najstabilniji kada se radi o operativnom sustavu, a kao i svi podržavaju velik broj aplikacija (uključujući Netflix) i mogućnost streamanja sadržaja s ostalih pametnih uređaja na televizor.

Tizen - Smart Hub

Tizen je operativni sustav koji operira na Samsung televizorima, a pronaći ćeš ga ili pod tim imenom ili pod imenom SMART HUB. SMART HUB je zapravo naziv koji se koristi u svim Samsung pametnim uređajima od hladnjaka do perilica rublja.

Ali vratimo se mi Samsung pametnim televizorima. Samsung je najsličniji LG-evom webOS-u i zadržava tu jednostavnost i lakoću korištenja. Međutim, u usporedbi s webOS-om i Androidom, Tizen nije toliko 'inteligentan' pa se lako može dogoditi da ti ponudi sadržaje koji te uopće ne zanimaju.

Naravno, i Tizen ti omogućuje korištenje bezbroj aplikacija i sigurno nećeš imati problema s instalacijom najomiljenijih na svoj televizor.

Samsung tizen smart hub

Kao i kod većine proizvođača, od modela do modela televizora ovisit će i što sve točno može tvoj pametni televizor, ali za sve prosječne korisnike Samsung smart tv i Tizen ostaju veoma poželjni.

Koji smart OS na kraju izabrati?

Pametni televizori postali su naša svakodnevica i pri kupnji novog televizora definitivno više ne pripadaju u luksuznu kategoriju. Zato ćemo preskočiti razmišljanje treba li ti smart tv ili ne jer ćeš ga na kraju svejedno kupiti.

Puno će toga ovisiti što zapravo želiš od svog smart tv-a. Ako imaš ideju o gledanju streamova, prenošenja sadržaja s mobitela ili laptopa na tv, Android TV je svakako izbor za tebe.

webOS bi preporučili onima koji traže najstabilniji pametni televizor koji će rijetko kada zakazati. Samsung Tizen je, kako smo i rekli, najsličniji upravo LG-u i njihovom webOS-u, tako da između njih i nema prevelike razlike. Recimo samo da je LG možda malko pametniji, ali niti s Tizenom nećeš požaliti. Samsung je i super odabir ukoliko u svom domu već posjeduješ neke Samsung smart uređaje. Pa tako recimo na svoj televizor možeš dobiti obavijest kada perilica rublja završi s radom. 

Treba spomenuti kako postoji još cijeli niz proizvođača koji na svoje televizore stavljaju neku svoju verziju smart značajki. Njihova je kvaliteta često upitna i u pravilu vrijedi dobra stara kolko para tolko muzike. Međutim, kao dodatan televizor ili kao smart tv s kojim ćeš ostati unutar malog budžeta i oni su dobar odabir.

Imaš pozitivnih ili negativnih iskustava s nekim od smart televizora? Slobodno ih podijeli s nama u komentarima i pomogni drugima u izboru.