nabava.net

Koji SMART televizor kupiti - Android, webOS ili Tizen

Smart TV postao je neizostavan dio svakog kućanstva. Smart opcija tako više nije luksuz nego sastavni dio gotovo svakog novijeg televizora. A ako krećeš u potragu za novim pametnim televizorom, istražili smo prednosti i mane najpopularnijih Smart TV platformi: Android, webOS i Tizen.

Smart tv- android, webos ili tizen

Smart značajke na televizoru uvelike mogu doprinijeti tvojem doživljaju gledanja, ali mogu i izazvati probleme i gubljenje živaca ako operativni sustav ne podržava omiljene aplikacije, ako zastajkuje u radu ili se teško spaja s mobitelom ili nekim drugim pametnim uređajem kojeg imaš doma.

Android TV

Često vidimo pitanje, što izabrati: smart tv ili Android TV? Iako razumijemo pitanje, važno je reći kako smart televizori i Android televizori nisu dvije različite stvari. Svaki Android televizor je ujedno i smart televizor, ali svaki smart televizor nije ujedno i Android televizor. 

Android je samo operativni sustav preko kojeg televizor dobija svoje pametne značajke, isto kao što su to i webOS ili Tizen. Sada kada smo razriješili tu malu dilemu, možemo dalje vidjeti što ti zapravo nude Android televizori.

Vjerojatno već i znaš kako je Android zapravo u vlasništvu Googlea, pa se neke od prednosti naziru same po sebi. Android TV imat će najveću bazu aplikacija, a i na njegov će Play Store aplikacije dolaziti najbrže. Google je kao i mater iz TBF-ove pjesme, zna gdje radiš i di se krećeš. Samim time sigurno je kako će ti uvijek izbacivati najrelevantniji sadržaj prema tvojim interesima. A vjeruj, Google poznaje tvoje interese bolje i od tebe samog.

Sony android televizor

Druga super stvar kod Android TV-a je ta što on u sebi odmah ima ugrađeni Chromecast pa ćeš u tren oka sadržaj sa svog Android mobitela ili tableta, streamati na televizoru. Naravno, spojiti možeš i svoj laptop s televizorom, jedino što trebaš je Google Chrome u kojem pritisneš Cast to begin.

Ne treba ni reći da ćeš odmah imati pristup i najpopularnijim aplikacijama poput Netflixa, YouTubea, Amazon Primea i mnogih drugih. 

Kao i uvijek kada se radi o Androidu, problem može biti neujednačenost performansi ovisno o proizvođaču. Gotovo uvijek netko od proizvođača ubaci nešto svoje u operativni sustav kako bi se istaknuli, omogućili 'bolje' performanse ili iz bilo kojeg drugog razloga. Nažalost, ponekad upravo zbog toga Android TV bude lagano nestabilan s čestim zamrzavanjima.

Android TV pronaći ćeš na popularnim SonyPhilips, TCL televizorima, a kako nije vezan direktno uz jednog proizvođača, tako niti izgled neće biti skroz identičan na različitim modelima.

webOS

webOS je smart operativni sustav koji je razvio LG i logično, nalazi se na LG televizorima. Dugo vremena webOS se smatrao najboljim operativnim sustavom na televizorima i definitivno možemo reći kako niti danas nije daleko od toga. 

Zapravo, LG je kreirao svijet pametnih televizora kakve danas poznajemo, a od svoje prve verzije nisu pretjerano mijenjali način funkcioniranja svojih smart tv-a. Kada imaš dobitnu kombinaciju, ne postoji niti jedan razlog da radiš prevelike promjene u svim budućim verzijama.

LG smart tv

webOS je sada došao do svoje 4.0 verzije koja je krenula tek početkom rujna pa i nije moguće davati neke pretjerane zaključke i recenzije, ali s obzirom na sve dosadašnje verzije, sigurno je kako nemaš straha da će sve raditi kako treba. 

LG smart televizori u pravilu su i najstabilniji kada se radi o operativnom sustavu, a kao i svi podržavaju velik broj aplikacija (uključujući Netflix) i mogućnost streamanja sadržaja s ostalih pametnih uređaja na televizor.

Tizen - Smart Hub

Tizen je operativni sustav koji operira na Samsung televizorima, a pronaći ćeš ga ili pod tim imenom ili pod imenom SMART HUB. SMART HUB je zapravo naziv koji se koristi u svim Samsung pametnim uređajima od hladnjaka do perilica rublja.

Ali vratimo se mi Samsung pametnim televizorima. Samsung je nekako najsličniji LG-evom webOS-u i zadržava tu jednostavnost i lakoću korištenja. Međutim, u usporedbi s webOS-om i Androidom, Tizen nije toliko 'inteligentan' pa se lako može dogoditi da ti ponudi sadržaje koji te uopće ne zanimaju. Nešto što se Google nije dogodilo valjda nikada.

Naravno, i Tizen ti omogućuje korištenje bezbroj aplikacija i sigurno nećeš imati problema s instalacijom onim najomiljenijih na svoj televizor. A ako tražiš samo pametan televizor, a ne i prepametan, onda je Samsung smart tv super odabir.

Samsung tizen smart hub

Kao i kod većine proizvođača, od modela do modela televizora ovisit će i što sve točno može tvoj pametni televizor, ali za sve prosječne korisnike Samsung smart tv i Tizen ostaju veoma poželjni.

Koji smart OS na kraju izabrati?

Pametni televizori postali su naša svakodnevica i pri kupnji novog televizora definitivno više ne pripadaju u neku luksuznu kategoriju. Zato ćemo preskočiti razmišljanje treba li ti smart tv ili ne jer realno, 90% je šansi da ćeš ga na kraju svejedno kupiti.

Puno će toga i ovisiti što zapravo želiš od svog smart tv-a. Ako imaš ideju o gledanju streamova, prenošenja sadržaja s mobitela ili laptopa na tv, Android TV je svakako izbor za tebe.

webOS bi preporučili onima koji traže najstabilniji pametni televizor koji će rijetko kada zakazati. Samsung Tizen je kako smo i rekli, najsličniji upravo LG-u i njihovom webOS-u, tako da između njih i nema prevelike razlike. Recimo samo da je LG možda malko pametniji, ali niti s Tizenom nećeš požaliti. Samsung je i super odabir ukoliko u svom domu već posjeduješ neke Samsung smart uređaje. Pa tako recimo na svoj televizor možeš dobiti obavijest kada perilica rublja završi s radom. 

Treba spomenuti kako postoji još cijeli niz proizvođača koji na svoje televizore stavljaju neku svoju verziju smart značajki. Njihova je kvaliteta često upitna i u pravilu vrijedi dobra stara kolko para tolko muzike. Međutim, kao dodatan televizor ili kao smart tv s kojim ćeš ostati unutar malog budžeta i oni su dobar odabir.

Imaš pozitivnih ili negativnih iskustava s nekim od smart televizora? Slobodno ih podijeli s nama u komentarima i pomogni drugima u izboru.