nabava.net

Krećeš na planinarenje? Evo kako odabrati planinarske cipele!

Planinarske cipele najvažniji su dio planinarske opreme. Da bi se s planinarenja vratio siguran, zdrav i bez žuljeva, posveti puno pozornosti njihovoj kupovini.

Cipele za planinarenje

Vrste planinarskih cipela

Najvažnije kod kupovine planinarskih cipela je teren na kojem ćeš ih koristiti. Lagana uzbrdica je jedno, a strmi teren prekriven kamenjem nešto sasvim drugo.

Osnovno pravilo: što je teren kompliciraniji, a tvoj ruksak teži, to cipele trebaju biti teže i izdržljivije.

1. Niske planinarske cipele

Ovakva vrsta planinarskih cipela namijenjena je manje zahtjevnim stazama. Takve su staze u pravilu kraće, jednostavnije i uređene.

Niske cipele za planinarenje su lagane, prozračne i udobne, ali ne pružaju potporu gležnju i daju manju zaštitu od udaraca.

Niske planinarske cipele namijenjene su manje zahtjevnim i kraćim stazama na kojima nećeš nositi veliki teret. Nije preporučljivo nositi veće planinarske cipele na ovakve staze jer će te njihova težina i krutost bespotrebno umoriti, osim ako nisi iskusni planinar.

2. Srednje visoke cipele

Srednje visoke planinarske cipele malo su zahtjevnije i pružaju određenu potporu gležnju, no ipak su fleksibilnije, laganije i udobnije od visokih planinarskih cipela. Pružaju dobar kontakt s podlogom, no ako nsiš težak ruksak, neće biti stabilne kao visoke planinarske cipele.

3. Visoke planinarske cipele

Visoke cipele za planinarenje ili gojzerice namijenjene su "pravom" planinarenju po kompliciranom terenu i s velikim teretom na leđima. Teške su i krute, a to ih čini stabilnima za uspon po neravnom terenu. Ova vrsta planinarskih cipela je izdržljivija i imaju dulji životni vijek.

Također pružaju izvrsnu potporu za gležanj. Istraživanje planinskih predjela i vrhova bez ovakvih cipela je nemoguće - stoga nemoj ni isprobavati.

Ovu vrstu cipela dobro je malo razgaziti prije prvog velikog planinarenja. Prvih nekoliko puta slobodno se odluči za kraće rute, iako zbog svoje glomaznosti i težine inače nisu adekvatne za redovito istraživanje jednostavnijih staza. Nemoj ih probati ugaziti šetnjom po asfaltu ili betonu jer ti materijali uništavaju cipelu.

Vrste cipela za planinarenje

Materijal

Gojzerice su uglavnom izrađene od punozrnate kože. To je najsnažnija i najizdržljivija vrsta kože, a također je dobro otporna na vodu. Gojzerice od punozrnate kože idealne su za mokre i hladne uvjete.

Međutim, otporno na vodu nije uvijek najbolje.

Vodonepropusne planinarske cipele obavezne su na mokrom terenu, no njihove prednosti lako postanu nedostaci pri visokim temperaturama.

Naime, iako vodonepropusne membrane kao što je Gore-Tex omogućuju stopalu da diše, one ipak povećavaju temperaturu u cipeli. Na vrućim stopalima prije će se razviti žuljevi. Stoga izbjegavaj cipele s vodonepropusnim membranama ako doista nisu potrebne.

Vodonepropusnost cipele moguće je povećati sredstvima za impregnaciju.

Vanjski dio potplata planinarskih cipela trebao bi biti gumeni da spriječi klizanje. Među najcjenjenijim proizvođačima potplata je talijanski Vibram.

Kvalitetne potplate djeluju kao amortizeri, odnosno apsorbiraju udarce. To nogu čini stabilnijom i hodanje je sigurnije. Međutim, i drugi proizvođači rade kvalitetne potplate, pogotovo u high-end kategoriji planinarskih cipela.

I na kraju, što manje šavova na cipeli, to bolje. Em će duže trajati, em su manje šanse da će propustiti vodu.

Vibram

Za vrijeme kupovine

Sa sobom obavezno ponesi čarape koje namjeravaš nositi s cipelama. Cipelu trebaš isprobati u uvjetima u kakvima ćeš biti za vrijeme planinarenja, a to sigurno ne uključuje pamučne stopalice. U slučaju da inače nosiš ortopedske uloške, svakako i njih ponesi.

U kupovinu kreni u kasnim poslijepodnevnim satima. Tada su stopala više natečena i osjetljivija no što su ujutro, a to je sličnije uvjetima u kakvima ćeš biti na stazi. To smanjuje šanse da ćeš kupiti cipele koje su ti premale.

Cipele trebaju biti čvrste, ali udobne. Prije nego zavežeš cipelu, trebao bi moći staviti prst između pete i stražnje strane cipele. Kada cipelu zavežeš, prsti ne smiju dodirivati prednji dio cipele, no istovremeno se stopalo ne smije micati.

Obavezno u cipelama hodaj po trgovini. Ako si u mogućnosti, probaj hodati po stepenicama ili kosini. Nigdje na stopalu ne smiješ osjetiti pritisak.

Ako pak naručuješ cipele preko interneta, provjeri kako trgovina stoji s vraćanjem i zamjenom proizvoda.