nabava.net

Kupujete pištolj za vruće lijepljenje? Evo što trebate znati!

Od papira i tkanine do drva i stakla, ljepilo je vezivo koje kreativno stvaralaštvo drži na okupu. Pištolji za vruće lijepljenje glavno su oružje spretnih ruku i želje da se nešto izradi. Sakupili smo nekoliko savjeta kako biste kupili točno onaj pištolj za vruće lijepljenje koji vam treba.

Pištolj za vruće lijepljenje

Pazite na temperaturu!

Pištolj za vruće lijepljenje je ručni alat u koji stavljamo štapiće ljepila koje pištolj potom otopi na visokoj temperaturi.

Koliko ta temperatura treba biti visoka, ovisi o materijalima s kojima radite. Naime, ne radi svaki pištolj za vruće lijepljenje na istoj temperaturi niti je ista temperatura pogodna za sve materijale.

Pištolji koji rade na nižim temperaturama zagrijavaju lijepilo na između 80°C i 120°C. S njima je ljepilo manje tekuće i treba mu duže da se zagrije, a dobri su samo za lijepljenje lakših materijala. Također su sigurniji za rad, iako je i dalje riječ o visokim temperaturama koje traže pažljivo rukovanje.

Pištolji viših temperatura popularniji su, a zagrijavaju ljepilo do 200°C. Dobri su za čvrste i otporne materijale kao što su drvo, tvrda plastika, deblje tkanine i slično. Zbog izuzetno visokih temperatura nije preporučljivo da ih koriste djeca.

Ako radite s finim materijalima ili ako će pištolj koristiti i djeca, neka temperatura pištolja za vruće lijepljenje ne prelazi 120°C. Za čvršće i otpornije materijale, poput drveta i tvrde plastike, trebat će vam pištolj temperature od 190°C.

Najpraktičniji su pištolji za vruće lijepljenje na kojima možete namjestiti temperaturu kako vam najviše paše. No, takvi pištolji ujedno su i malo skuplji.

Sa žicom ili bez, patrone ljepila i dodaci

Pištolj za vruće lijepljenje

Možete birati između pištolja sa žicom i bežičnih pištolja.

Bežični pištolji jednostavniji su za korištenje, no trebate ih redovito puniti. Može se dogoditi da se baterija potroši usred vašeg projekta, a tada morate stati s radom i pričekati da se baterija napuni. Bežični pištolji za vruće lijepljenje odlični su za manje i jednostavne projekte.

Pištolji na struju su pouzdaniji i bolje zagrijavaju ljepilo, no žica vas može ometati ovisno o tome što radite. Možda će vam trebati i produžni kabel, pa prije kupovine obavezno provjerite duljinu žice pištolja.

Također ćete pronaći i pištolje za vruće lijepljenje različitih veličina.

Ako pištolj za vruće lijepljenje koristite samo povremeno, tada je pištolj manjih dimenzija bolji izbor. Jeftiniji je, u njega ide manje ljepila, idealan je za manje zahtjevne projekte i lakše materijale. Ako ćete pištolj pak koristiti redovito, isplati se uložiti u kvalitetniji pištolj većih dimenzija.

Pištolj za vruće lijepljenje treba i patrone ljepila koje će rastopiti i vama omogućiti da lijepite. Kada kupujete pištolj, prvo provjerite kakve patrone koristi, koliko koštaju i koliko ih je jednostavno za kupiti. Također, nije svako ljepilo pogodno za sve materijale.

Veći pištolji za vruće lijepljenje dolaze s postoljem na koji ih možete odložiti kako ljepilo ne bi okolo kapalo.

Neki pištolji također imaju promjenjive nastavke kroz koje izlazi ljepilo. Npr. ponekad vam treba ljepilo u jako tankom sloju za precizno ljepilo, a ponekad je na većim površinama praktičnije više ljepila. Nastavci će vam olakšati posao.

 

Kakva su vaša iskustva s pištoljima za vruće lijepljenje?