nabava.net

Max tv, Iskon ili B.net - koji TV odabrati

Ponuda programa, dostupnost, kvaliteta slike i cijena samo su neki od glavnih kriterija izbora televizijskog operatera za svoj dom. Zato smo odlučili istražiti što nude oni najpoznatiji: Max TV, Iskon i B.net. 

Max tv ili iskon ili bnet

Ponuda programa - Max TV, Iskon i Bnet

Već bi popis kanala i ekskluzivnost pojedinih događaja mogao biti ključan izbor prilikom odabira televizijskog operatera za vaš dom. Međutim, prvo trebate znati kako svaki operater nudi osnovni paket u koji je uključen određen broj programa, dok se više programa dodatno naplaćuje. 

Osnovni paketi u pravilu su ponudom programa vrlo slični, a najveće su razlike zapravo vidljive u sportskim kanalima. I bez imalo pretjerivanja, baš bi oni mogli bi biti prevaga u izboru jednih, drugih ili trećih. 

Sportski kanali

Pa tako ako želite gledati hrvatsku nogometnu ligu (koja se ujedno i zove Max TV Prva liga), morat ćete se odlučiti za Max TV jer kanali Arena Sport imaju ekskluzivno pravo prijenosa utakmica. Na Areni ćete pronaći i ekskluzivno utakmice Europske lige (uključujući i dinamovo proljeće), utrke Formule 1, a tu su i francuska i talijanska nogometna liga. Treba istaknuti da Arenu Sport ne možete pronaći niti u jednom dodatnom paketu bilo kojeg drugog operatera.

Međutim, Max TV u osnovnom paketu nema Sport Klub programe na kojima možete gledati englesku i španjolsku nogometnu ligu, kao i NBA ili košarkašku Euroligu. SK 1, 2 i 3 će se naći u Iskonovom osnovnom paketu, dok B.net u osnovnom paketu ima SK 1 i 3, a od ove godine nema niti jednog Eurosporta (kao niti ostali operateri).

Liga prvaka od ove se godine emitira na programu Planet Sporta, a čiji su vlasnici A1, odnosno Bnet. Planet Sport nećeš moći gledati u osnovnom paketu, ali ćeš u posebnom paketu (koji ćeš platiti 45 kuna mjesečno) dobiti sve utakmice ovogodišnje Lige prvaka. Naravno, to će moći samo korisnici A1 ili Bnet televizije.

Filmovi i serije

Ovdje je situacija prilično identična. Kod svih operatera ćete pronaći barem jedan Cinestar program s nešto novijim filmovima kao i Fox kanale sa serijama i filmovima. 

Iskon nudi najviše, čak 4 Cinestar programa i 3 Foxa. Max TV ima 3 Foxa i samo jedan Cinestar, dok B.net ima po 2 Cinestara i 2 Foxa. Ima tu još kanala, ali njih ćete sve moći vidjeti u nastavku teksta. 

Dokumentarni program

National Geographic, History Channel, Discovery, Animal planet sastavni su dio osnovnih paketa Iskona i Max TV-a. B.net ima National Geographic, a uz njih Viasat History i Explore. Od ove godine na Vipu i Bnetu više ne možete pratiti Discovery i Animal planet. 

Dokumentarni program tako ipak pobjeđuje kod Iskona i Max TV-a, a Bnetu dajemo palac dolje za gubitak prava na emitiranje Discoverya. 

Popis svih kanala u Max TV osnovnom paketu

Max TV u svom osnovnom paketu ima ukupno 118 kanala od čega su dva promo (Max TV i Pickbox). Razlika u odnosu na ostale operatere je to što Max TV u osnovnom paketu nudi i 19 regionalnih (lokalnih) programa.

Max tv osnovni paket
Max tv osnovni paket popis programa

Popis svih kanala u Iskon TV osnovnom paketu

Iskon TV u osnovnom paketu ima 55 programa, od čega su dva promo kanala (Iskon TV.info i Promo kanal). Iskon primjerice nema niti jedan regionalan (lokalan) program u svojem osnovnom paketu. 

Iskon popis programa
Iskon TV osnovni paket

Popis svih kanala u Bnet osnovnom paketu

Bnet ima malo drugačiji način funkcioniranja i svoj popis kanala prilagođava lokaciji korisnika. Razlika se odnosi samo na lokalne programe i programe iz regije, dok su ovi 'glavni' programi na svim mjestima isti. Zato ih je nemoguće prikazati u jednoj slici kao prethodne operatere, ali svakako ćemo izdvojiti one najvažnije.

Filmski Sportski Dokumentarni Glazbeni Crtići
Cinestar TV Sport Klub 1 National Geographic MTV Disney Channel
Cinestar Action &
Thriller
Sport Klub 3 DokuTV VH1 Cartoon 
Network
FOX ESports TV Epic Drama   Nickelodeon
FOX Life   Viasat Explore   Mini TV
TV1000   Viasat History    

Naravno, u tablicu nismo postavljali domaće programe za koje se podrazumijeva da su tu, ali ukupno B.net ima 40 programa u svome osnovnom paketu. 

Dostupnost

Uvjerljivu pobjedu što se dostupnosti tiče odnosi Max TV. HT je ionako najrasprostranjeniji na našem tržištu, a i u njegovom je vlasništvu većina centrala i mreža. Ako ne živite u velikom gradu ili u centru nekog manjeg mjesta, velika je vjerojatnost da će vam Max TV biti i jedini izbor

Iako je Iskon u vlasništvu HT-a, on u nekim dijelovima posjeduje svoju infrastrukturu i tu su u pravilu dostupne veće brzine interneta kao i televizija. Dobra je stvar što na njihovim stranicama možete automatski provjeriti dostupnost na vašoj adresi. Slabiji su od Max TV-a, jači od B.neta.

B.net koji je u vlasništvu Vipa je najslabiji od ova tri igrača po pitanju pokrivenosti Hrvatske. Na mnogim mjestima uopće nije moguće uzeti B.net paket i to ga u globalu svrstava u najgori mogući odabir. Međutim, u mjestima kojima postoji infrastruktura, Bnet stoji bok uz bok Iskonu i Max TV-u. Na njihovim stranicama također možete provjeriti dostupnost usluge na vašem području. 

Kvaliteta

Nažalost, kvalitetu određenog operatera ne može biti jednoznačno predstavljena. Ona će ovisiti o nizu faktora poput brzine interneta, udaljenosti od centrale, mjestu stanovanja, pokrivenosti signalom. Ovisit će i o broju uređaja koji su također spojeni na vašu internetsku mrežu. 

Kako smo i rekli, previše je faktora da bi se dalo konkretan odgovor. No ono što vi možete napraviti je prvo provjeriti dostupnost na svome području. Potom provjeriti koja je najveća moguća brzina na tom području, a na kraju se i raspitati kod operatera koliko ste daleko od centrale i hoće li to donijeti kakve probleme u radu televizije. 

Kako bi ipak barem donekle odgovorili na ovo kompleksno pitanje, poslušali smo i mišljenja samih korisnika ovih operatera. Prevladava mišljenje kako B.net ima najbolju kvalitetu same slike, iza njega je Max TV, dok je Iskon najlošiji po tom pitanju.

Međutim, ako ste zadovoljni s postojećim operaterom i nemate nikakvih problema, najbolja je opcija da ostanete kod njega. U suprotnom moglo bi vam se dogoditi da nećete biti zadovoljni isporučenim, iako vam je netko rekao da mu je bolje kod drugoga. Savjeti su korisni, ali tek ako se nalazite na približno istoj lokaciji. 

Cijena

Prilično je teško usporediti osnovnu cijenu svakog od operatera, osobito jer su izrazito popularni postali Duo (televizija + internet) i Trio (televizija + internet + telefon) paketi. Osim tih paketa, cijena će ovisiti i o brzini interneta, ugovornoj obavezi na koju pristanete i još nekim faktorima.

Međutim, mi smo se potrudili barem približno vam predstaviti tablicu s mjesečnim cijenama koja se odnosi na osnovni paket televizije kod sva tri operatera. 

Operater Max TV Iskon B.net
Samo TV 176 kn - 129 kn
TV + internet* 299 kn 260 kn 209 kn
TV + internet + telefon 319 kn 270 kn 219 kn

*brzine od 50 Mbps

Ono što dodatno otežava razgovor o cijeni određenih paketa su učestale akcije, ostvareni popusti za visinu ugovora i slično. Mi smo vam u tablici prikazali pune cijene, ali operateri u vremenu pisanja ovog teksta svakako imaju i dodatne popuste od kojih se najviše izdvajaju oni u Bnetu.

Televizija u pokretu

Svaki od ovih operatera nudi i mogućnost korištenja 'televizije u pokretu'. Na taj način najdraži programski sadržaj (ne sve programe kao i u paketu) možete gledati i na svome laptopu, mobitelu ili tabletu

Max TV ima svoju inačicu, Max TV To Go koja također dolazi u nekoliko paketa. U osnovnom paketu, Max TV To Go stoji 25 kuna mjesečno za sve korisnike HT fiksnih usluga, a 5 kn za korisnike HT mobilnih usluga. Korisnici drugih mreža također mogu koristiti Max TV To Go, ali će za njega morati izdvajati 50 kuna mjesečno (bez ugovorne obaveze).

Iskon.TV Player je Iskonova verzija televizije u pokretu i dolazi u osnovnom i proširenom paketu. U osnovnom paketu na raspolaganju vam je 20 kanala i za njih ćete platiti 20 kuna mjesečno. Za razliku od Max TV-a, Iskon.TV Player mogu koristiti samo korisnici Iskon TV paketa. 

Iskon TV u pokretu

B.net TV za van je B.net-ova verzija mobilne televizije, a u osnovnom paketu nalazi se 20 programa. Osnovni paket za sve korisnike B.net TV usluge stoji 45 kuna (bez ugovorne obaveze), dok ćete potpisom ugovora na 2 godine, B.net TV za van plaćati 25 kuna mjesečno. Ostali korisnici B.net usluga (internet, telefon), B.net TV za van mogu dobiti za 70 kuna (mjesečno) bez ugovora ili za 50 kuna mjesečno s ugovorom na dvije godine. 

Dodatni prijemnici

Jedno od najučestalijih pitanja kod ovih operatera je upravo mogućnost gledanja slike na više televizora. I odgovor je možete, ali ćete to morati dodatno platiti. 

Max TV vam omogućuje dodatni prijemnik koji ćete plaćati 40,66 kuna mjesečno, a uz ugovornu obavezu na dvije godine, sami prijemnik će vas koštati 1 kunu. Međutim, prvih 12 mjeseci ugovora dodatni prijemnik ćete plaćati 20,33 kn, pa vas onda dodatni prijemnik u prosjeku ispada 30,50 kn mjesečno. Uzmete li ugovor na godinu dana, platit ćete ga 485,58 kuna. Naravno, mogućnost korištenja drugog prijemnika ovisit će i o brzini interneta i udaljenosti od centrale. 

Iskon TV također nudi dodatan prijemnik i to po cijeni od 30 kuna mjesečno ako za to postoje svi uvjeti. 

B.netovci mogu izabrati do 2 dodatna prijemnika, a za njih će morati izdvojiti 70 kuna mjesečno bez ugovora ili 60 kuna mjesečno uz ugovor na dvije godine. Uz to morat ćete platiti i jednokratnu naknadu za prijemnik. Za prvi dodatni prijemnik ona iznosi 100 kuna, dok ćete za drugi morati platiti 200 kuna.  

Novi Max tv prijemnik

Zaključak

Kao što ste i sami mogli vidjeti, izbor televizijskog operatera je sve samo ne lagan posao. Predlažemo da prvi korak bude provjera dostupnosti pojedinog operatera na vašem području. Na taj ćete način biti sigurni da možete krenuti u daljnju raščlambu prednosti i mana. Nakon toga pogledajte trenutne akcije i popuste jer bi i one mogle biti faktor prevage u izboru. I za kraj još jednom dobro pregledajte kanale, razmislite što svakako želite imati na svom televizoru i izbor će vam se u konačnici nametnuti sam po sebi.