Ostali članci

Najbolji procesori za smartphone

Snapdragon nije vrsta zmaja, MTK nije samo nogometni klub u Mađarskoj, a Exynos ne pripada drugoj galaksiji. Sve su to vrste mobilnih procesora koje ćete pronaći u svojima smartphoneima. A izborom pravog procesora, vaš mobitel može postati brz kao puž ili spor kao munja. Ili obrnuto?

Qualcomm procesor

Za početak važno je uočiti glavnu razliku između ovih procesora i onih koje ćete pronaći u računalima (CPU). I dok ćete kod računala često doći na ideju kupiti procesor i unaprijediti računalo, kod smartphonea to neće biti slučaj. Ali će rad vašeg mobitela ovisiti o procesoru koji se u njemu nalazi.

Qualcomm procesori

Qualcomm procesori najpoznatiji su po svojoj seriji Snapdragon. A trenutno i najbolji na tržištu zahvaljujući modelu Snapdragon 820. Ovaj premium model možete pronaći u nekima od najboljih smartphonea današnjice.

Činjenica kako se i Samsung kod svojih najboljih uređaja odmaknuo od svog Exynos čipa dovoljno govori o kvaliteti Snapdragon 820. Qualcomm trenutno drži 65 posto 4G LTE tržišta, a posebno je dominantan u Kini gdje 5 najvećih proizvođača koristi uglavnom njihove procesore (Xiaomi, Huawei, ZTE, TCL, Lenovo).

Glavne prednosti Snapdragona 820 u odnosu na prijašnje modele ističu se u:

 • Brzini rada
 • Manjoj potrošnji energije
 • 40% unaprjeđenjima po pitanju grafike

Grafičke mogućnosti plod su pete generacije Adreno GPU-a (Adreno 530). U odnosu na prethodni, Adreno 430, razlike su i više nego jasno vidljive na slici ispod.

Razlike između Adreno 530 i Adreno 430 GPU

Osim serije 800, izuzetno kvalitetni su i Snapdragoni serije 600 koji se mogu pronaći u smartphoneima srednjeg ranga primjerice Huawei P8 Lite, OPPO R5, HTC Desire 820 i slični. 

S obzirom na uznapredovalu tehnologiju, dolazak sve zahtjevnijih sadržaja poput VR-a ili 4K, preporučamo da ne pristajete na smartphone s procesorom ispod serije 600. Izuzetak mogu biti uređaji poput Samsunga J5 2016.

Exynos procesori

Exynos procesori vlasništvo su Samsunga koji ih je prvi puta predstavio u svojem Galaxy S modelu. Qualcomm ima svog prvaka u obliku Snapdragona 820, a Exynos mu pokušava uzvratiti sa svojim 8890 modelom

I bitka je poprilično izjednačena. Najlakša usporedba radi se s istim hardverom, u ovom slučaju Samsung Galaxy S7 koji na jednom tržištu koristi Qualcomm, a na drugom (uključujući i Hrvatsku) Exynos. 

Istraživanja su pokazala kako Snapdragon 820 odlično radi kada se koristi samo jedna jezgra, dok je Exynos 8890 puno bolji pri korištenju više jezgara. Svakako treba uzeti u obzir da je Exynos 8890 procesor koji je primarno rađen za Galaxy S7 i S7 Edge pa je stoga vrlo vjerojatno i puno bolje optimiziran za taj uređaj.

Osim u S7 i S7 Edge, Exynos 8890 možete pronaći i u Samsung J7 2016 kao i u novom Samsung Galaxy Note 7

Odlučite li se za uređaje koje pokreće Exynos, pobrinite se da budu minimalno iz sedme generacije, 7000 i više.

MediaTek procesori

MediaTek procesori nisu toliko razvikani kao prethodna dva modela i njih ćete prije svega pronaći u u Sony smartphoneima i nešto slabijim uređajima kineskih proizvođača. 

Glavna prednost MediaTeka u odnosu na Qualcomm i Exynos je cijena koja zna biti i do dvostruko manja za približno iste performanse (grubo gledano). Međutim, korisnička iskustva ipak nisu toliko dobra. Najveća zamjerka MediaTekovim procesorima je izrazito brzo zagrijavanje i dostizanje velikih temperatura (isti problem imao je i Snapdragon 810).

MediaTek procesor

Najnoviji modeli su Helio X10, P10 i X20. Benchmark testiranja pokazuju kako je X20 u rangu sa Snapdragonom 820 i Exynosom 8890, ali i dalje ne pronalaze put do premium smartphonea. Jedan od rijetkih boljih uređaja sa P10 je Sony Xperia XA, dok ćete X20 pronaći u uređajima ne toliko popularnima u Hrvatskoj poput Elephona, Zopoa ili Doogeea.

Kupnjom uređaja s MediaTek procesorima ograničavate se (u većini slučajeva) na smartphone niže srednje klase ili ulazne modele. Naš je savjet ukoliko se već odlučujete za cijenom nešto niže smartphone, bolje odaberite one koji rade na Qualcommu ili Exynosu.

Preporuke za kraj

Procesor kod smartphonea možda i ne igra toliko veliku ulogu kao kod računala, ali može znatno utjecati na vaš doživljaj uređaja. Iako je teško uspoređivati procesore u dva različita hardvera, potrudili smo se sažeti cjelokupnu situaciju.

Snapdragon 820 i Exynos 8890

 • Premium uređaji
 • Visoka cijena
 • Vrhunske performanse

Snapdragon serija 600 i Exynos serija 7

 • Uređaji srednjeg ranga
 • Cijenom i performansama prihvatljivi većini

MediaTek procesori

 • Manja cijena
 • Slabije performanse
 • "Nepoznati" proizvođači

Odlučujete li se za smartphone s MediaTekom svakako prije toga istražite njegove ukupne karakteristike, pročitajte recenzije i iskustva korisnika kako bi izabrali što kvalitetniji proizvod. 

Povezani proizvodi
Samsung Galaxy A52, 128GB, 6.5"
55 ponuda
Stavi u listu želja
Samsung Galaxy A52S, 128GB, 6.5"
92 ponude
Stavi u listu želja
Xiaomi Redmi Note 9 Pro, 128GB, 6.67"
41 ponuda
Stavi u listu želja