nabava.net

Najvažnije karakteristike gaming laptopa

Odlučili ste ući u začarani svijet gaminga? Prva stvar koju morate nabaviti je laptop ili desktop računalo. Ali ne bilo kakvo računalo. Gaming računala uvelike se razlikuju od onih za standardnu, svakodnevnu upotrebu.

Gaming laptop

Najveća greška koju možete napraviti je jednostavno kupiti neki 'malo bolji laptop' i očekivati da ćete postati pravi gamer. Gamerska zajednica jedna je od najjačih na internetu, a kako bi vam olakšali ulazak u nju, donosimo najvažnije karakteristike koje vaš laptop mora imati.

Grafička kartica (GPU) 

Najviše novca morat ćete potrošiti na grafičku karticu. Bez kvalitetne grafičke, možete zaboraviti na spektakularan vizualni doživljaj. Prva stvar koju morate odbaciti je integrirana grafička kartica. Iako razvojem procesora i njihovih grafičkih kartica, raste i broj igara koje uz njih možete igrati, svaki pravi gamer odmah će vam savjetovati da se odlučite za odvojenu grafičku karticu.

Kada je riječ o njima, postoji samo jedna dvojba. 

NVIDIA ili AMD.

Bitno je samo da se odmaknete od low-end grafičkih kartica. Kod NVIDIE to znači da izbjegavate modele koji imaju 20, 30 ili 40 u imenu (primjerice NVIDIA GeForce 930), dok se kod AMD-a low-endom smatraju kartice koje imaju 4, 5 ili 6 kao drugu brojku u svom imenu (Radeon 240).

Uzimajući u obzir dodijeljenu memoriju uz grafičku karticu, puno će toga ovisiti o rezoluciji vašeg ekrana. 1080p mogao bi se smatrati standardom u gamingu, a za to će vaša grafička kartica morati imati minimalno 2 GB memorije

Grafička kartica Nvidia GeForce 870m

Sve više od toga bit će odlično za vas, a sa 3 ili 4 GB bit ćete sigurni da će vaša grafička kartica bez problema otvarati i najzahtjevnije igrice. 

Procesor za gaming

U našem vodiču za kupovinu procesora već smo se dotakli procesora za gaming, a sada ćemo samo reći kako procesor nije najvažnija komponenta i puno je bolje novac uložiti u kvalitetniju grafičku + RAM memoriju, nego u procesor. 

Naravno ne možete očekivati da vaš laptop ima moć, ako imate jedan od lošijih procesora na tržištu, ali middle-range procesori s četiri jezgre (Core i5, AMD A6, A8) bit će korisni za gamere, ako dobro posložite ostale komponente računala.

U slučaju da raspolažete s većom količinom novca, Intel Core i7 4790K @ 4.0GHz kao jedan od najmoćnijih procesora današnjice, bit će pravi izbor za vas. 

Koliko je RAM-a potrebno za igrice?

Kako smo i rekli, umjesto u procesor, novac je zaista bolje uložiti u grafičku karticu i radnu memoriju. Uzimajući u obzir da je radna memorija jedna od glavnih komponenti za brzinu rada vašeg laptopa, a to ćete posebno cijeniti kod igranja zahtjevnih igara, možemo zaključiti kako je veće i bolje.

Ako izaberete laptop sa 8 GB RAM-a nećete imati problema s velikom većinom današnjih igara. 

Sve više od 8 GB definitivno će pojačati vaš stroj i učiniti ga prihvatljivim i u budućnosti.

Veličina ekrana

Za igrice je u pravilu korisno imati što veći ekran, ali ako uzimate laptop, jasno je da ne možete mnogo utjecati na veličinu svog ekrana. Definitivno se trebate odmaknuti od 13-inčnih ultrabookova koji su premali i pretanki za igre. Brže će se grijati i jednostavno neće biti ono što vama treba.

Svakako morate znati da gamerski laptopi poprilično žrtvuju svoju prenosivost, te moraju biti veliki i robusni, upravo zbog ekrana i pretjeranog zagrijavanja. Ako vam prenosivost i ne znači pretjerano, svakako se odlučite za 17-inčni ekran. Rezoluciju ekrana je najbolje ostaviti nativnom, a većina gamera zahtjeva da njihovo računalo podržava high quality pri 1080p rezoluciji.

Hard disk

Kao i kod procesora, u vodiču za kupovinu hard diska možete pronaći detaljnije savjete. Međutim, ono što bi svaki gamer želio je brzo podizanje i rad njegove igrice. Zato je idealan izbor za gamere SSD disk

SSD disk

Problem kod SSD diska mogao bi biti manji kapacitet, a najnovije igre zauzimaju i više od 40GB memorije. Zato je SSD najkorisniji onima koji planiraju uživati u jednoj ili dvije igre istovremeno. 

Za gaming će vam biti potreban SSD disk od minimalno 256 GB, a preporučljivo 512 GB.

Obratite pozornost

Naravno da gaming svijet ima cijeli niz savjeta, mogućnosti, proizvoda koji služe za dodatno podizanje iskustva igranja, ali mi ćemo navesti samo neke od kojih ćete sigurno profitirati.

  • Gaming miš i podloga
  • Slušalice
  • RGB tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem

Tipkovnica, miš i slušalice za gaming

Zaključak

Ulazak u gamerski svijet može biti jako težak, ako o njemu ne znate puno. Kupiti pravi stroj koji će biti saveznik u igranju zaista nije lagan zadatak. Na kraju vam donosimo najvažnije specifikacije koje bi gaming laptop trebao imati za one koji tek kreću u ove vode, ali ne planiraju izdvojiti bogatstvo za laptop.

  • Procesor: 4-jezgreni Intel Core i5 
  • Grafička kartica: NVIDIA (serija od 800 prema gore) ili Radeon (npr. R9 380) sa minimalno 2 GB memorije
  • RAM: 8 GB
  • Ekran: 17-inčni, 1080p rezolucija
  • Tvrdi disk: SSD (256 ili 512 GB)

Laptop s gore navedenim karakteristikama bit će dobar i pouzdan izbor za većinu današnjih igara, a samim time i za vaš ulazak u gaming svijet.