nabava.net

Obavezna oprema za mačku

Spremni ste otvoriti svoje srce i svoj dom novom četveronožnom ljubimcu. Bilo da se radilo o tek izlegnutom mačiću ili odrasloj mački, evo što vam sve treba od opreme.

Oprema za mačke

​Hrana i zdjelice

Kakvu hranu ćete kupovati ovisi o tome koliko je mačka stara. Na primjer, mačići trebaju hranu bogatiju proteinima. Na svakom pakiranju hrane pronaći ćete za koju dob mačke je primjerena te kako je kombinirati s ostalom hranom.

Slično kao i sa psima, ni mačkama se ne preporučuje kupovina plastičnih zdjelica. Zdjelice za mačke neka budu od nehrđajućeg čelika ili keramike jer ih je najlakše čistiti te se na njima neće skupljati bakterije i neugodni mirisi.

Zdjelice za mačke trebaju biti plitke, pogotovo za mačiće. Neka budu odvojene, jedna za hranu i jedna za vodu. Standardne zdjelice su i više nego dobre, pa se nemojte brinuti ako svojoj maci ne možete priuštiti nešto poput fontane za vodu.

Kutija za pijesak

Mački treba kutija za pijesak u kojoj će obavljati nuždu. Srećom, mačke to vole raditi na jednom mjestu, a ujedno obavljeno vole i zakopati, pa je učenje mačke na korištenje kutije s pijeskom relativno jednostavan zadatak.

Iako je idealno da je kutija što viša kako bi pijesak što manje letio uokolo dok maca kopa, pripazite da nije previsoka za mačiće.

Kutiju za pijesak je jednostavno kupiti - s pijeskom je priča malo drugačija. Naime, mačke imaju svoj ukus kada je riječ o pijesku te postoji mogućnost da joj neće odgovarati prvi kojeg izaberete. Isto je i s ljudima - svaki wc papir će poslužiti, ali neki su ipak malo bolji.

Krevet

Iako će većini mačaka najbolje poslužiti obična kutija (pro tip: što manja, to bolja), svejedno je dobro maci kupiti mjesto za spavanje.

Granica gotovo da ni nema - od jednostavnih jastuka pa do pravih malih mačjih kompleksa obješenih na zid po kojima se mogu penjati, spavati ili igrati. Bilo da se radilo o krevetiću, kućici ili običnom jastuku, neka bude što mekši i što udobniji kako bi se maca mogla udobno ušuškati.

Grebalica

Mačka negdje mora grebati sa svojim kandžicama. Ako joj za to ne nabavite posebnu grebalicu, pronaći će je sama - noge od stola, kauč, krevet... izbor je velik. Smanjite uništavanje svoje imovine na minimum i osigurajte maci mjesto za brušenje kandži.

Neka grebalica bude vertikalna i što viša - dovoljno visoka za odraslu mačku koja se proteže na zadnjim nogama. Jako je važno i da bude stabilna kako bi izdržala nasilne macine napade.

Igračke

Igračke za mačke

Mačkama su igračke sve - od konca koji visi s majice, preko žniranaca na tenisicama, do komadića tjestenine koji vam je ispao iz vrećice dok ste kuhali večeru.

Ako imate ograničeni budžet, s malo kreativnosti u svojem domu sigurno ćete pronaći stvari koje će poslužiti kao izvrsne igračke. No, isto tako se možete opskrbiti kupljenim igračkama s mačjom metvicom koje većina mačaka jednostavno obožava, raznim visuljcima i perjem s kojima nećete trebati brinuti hoće li se maca sigurno igrati.

Pravilo s igračkama za mačke isto je kao i za djecu od 3 godine - nemojte joj dati ništa manje od loptice za stolni tenis.

Transporter

Mačku ćete povremeno sigurno morati prevoziti, barem do veterinara. Nije preporučljivo zaigranu macu pustiti da istražuje auto dok vozite - vjerujemo da su razlozi očiti.

Neka transporter bude udoban i odgovarajuće veličine za vašu macu. Bonus je da se transporter može otvoriti odozgora. Može se dogoditi da se mačka prestraši i ne želi dobrovoljno izaći iz transportera - ovako ćete je bez problema izvaditi.

Ogrlica

Ako ćete mačku povremeno ili cijelo vrijeme držati vani, ogrlica je obavezna. Stavite na nju privjesak ili etiketu s unutarnje strane sa svojom adresom ili nekim drugim kontaktom u slučaju da se mačka izgubi i netko je pronađe.

Zaštitite svoju mačku posebnom ogrlicom protiv krpelja i buha. Ako mačka voli istraživati vanjski svijet, ovakve ogrlice su obavezne.

Međutim, ogrlice su i za kućne mačke. Naime, lako se može dogoditi da vam maca pobjegne van u trenutku nepažnje. Ogrlica je jednostavan način da vam macu vrati osoba koja je pronađe.

Ako pak macu namjeravate voditi u šetnju, trebat će vam povodac i oprsnica.