nabava.net

Par brzih savjeta za kupovinu podloge za miša

Bitno da miš ima po čemu kliziti, ne? I ne baš. Danas kada svi koristimo laptope, možda vam se čini da su podloge za miša postale suvišne. Ne možete biti više u krivu.

Podloga za miša

Nekada je podloga za miša bila neizostavni dio kompjuterske opreme i savršen način da iskažete svoju individualnost i ljubav prema WOW-u ili Gospodaru prstenova. Kako prosječan korisnik danas više koristi laptop nego desktop računalo, važnost podloge za miša danas je malo manja. 

Ako ste gamer, sigurno ste svjesni koliku razliku kvalitetna podloga može napraviti.

Ne trebate biti Einstein da biste kupili dobru podlogu za miša, no ipak smo izdvojili par stvari na koje vrijedi obratiti pozornost.

1. Koji materijal je najbolji?

Sigurno najpopularnija vrsta podloga za miša su tanke plastične. Znate o kojima pričamo, zar ne? Svi smo ih imali barem nekoliko komada, a dobivali smo ih kao promotivne materijale. Dugo traju, lako se čiste i jeftine su, ali su strašno neudobne i poprilično bučne.  

Druge najpopularnije podloge su one čija je površina izrađena od neke vrste tkanine. Često se s donje strane nalazi guma kako bi spriječila klizanje podloge dok koristite miša. Naslanjanje ruke na takvu podlogu puno je ugodnije nego što je slučaj s nekim drugim materijalima, a također nećete čuti miša kako po njoj klizi. S druge strane, takve podloge puno je teže čistiti, pa se probajte suzdržati od grickanja čipsa iznad njih.

Postoje podloge izrađene od drva, stakla ili metala, no one su manje popularne. Drvo je tvrdo i neudobno, staklo je jako osjetljivo i na njemu neki miševi ne rade, a metal je tvrd, hladan i uništava nožice na mišu.

Ako koristite optički miš, najbolje će mu odgovarati podloge od tkanine. Laserski miševi najbolje se snalaze na plastičnim podlogama. Za što bolju preciznost odlučite se za grublju površinu, a za što brže klizanje neka površina bude što glađa.

2. Jesu li debljina i veličina bitne?

Što je podloga deblja, to je udobnija i izdržljivija. No na kraju se izbor svodi na osobni ukus - nekima je lakše koristiti miša na tvrđoj podlozi, dok drugi preferiraju deblju i mekaniju podlogu.

Što je osjetljivost vašeg miša manja, to bi podloga trebala biti veća kako biste mogli u jednom potezu s mišem obaviti željenu radnju. 

Među gamerima su popularne podloge dovoljno velike da na njih stanu i miš i tipkovnica. Prednost takvih podloga je što i miša i tipkovnicu čine stabilnijima. Tipkovnica se može pomicati dok je koristite, a ovako će stajati na mjestu. A uza sve to, velika izgleda poprilično cool.

3. Trebaju li mi posebni dodaci?

Osim standardnih podloga za miša, postoje i one koje se pokušavaju izdvojiti raznim dodacima.

Na primjer, postoje ergonomske podloge koje imaju poseban naslon za ruku, obično izrađen od gume ili čak od memorijske pjene. Potrebno je neko vrijeme da se na nju priviknete, no odlično je rješenje ako vas brine bol u zglobovima.

Gamerima su namijenjene RGB podloge za miševe koje se sa svojim LED osvjetljenjem lijepo mogu uklopiti u ostatak vaše PC postave. Međutim, ovakve podloge u pravilu su znatno skuplje, a zauzimat će vam i USB utor na računalu. 

Preporučamo da podloga za koju se odlučite ima gumiranu podlogu, jer će takva podloga ostati na mjestu dok pomičete miša. 

Koliko god razni dodaci djelovali zanimljivo, znajte da često povećavaju cijenu podloge za miša - ponekad više što bi zdrava osoba ikada trebala dati za mali komad tkanine. Neka podloga odgovara vašem mišu i načinu na koji ga koristite, a sve ostalo manje je bitno.

 

Pogledaj i naše ostale članke: