nabava.net

Pojačivač Wi-Fi signala - savjeti za kupovinu

Pojačivači Wi-Fi signala ili Wi-Fi extenderi sve su traženiji proizvodi. Loš internetski signal uzročnik je najvećih glavobolja u današnjem svijetu, a ako i tebi stvara probleme, jedino je rješenje kupiti kvalitetan pojačivač Wi-Fi signala.

Koji pojačivač wifi signala kupiti

Zašto i kada pojačivač Wi-Fi signala?

Zašto? Zato što vam je internetski signal preslab, logično. U svakoj kući postoji taj dio u kojem je internetski signal očajan. Ako nemate sreće, taj dio baš je vaša soba. 

Međutim, ne treba uvijek kupovati pojačivač wi-fi signala. Kako ne bi bespotrebno bacili novac u vjetar, prvo pokušajte druge ideje za pojačavanje Wi-Fi signala. Ako niti jedna od njih ne upali, tada je vrijeme za kupovinu Wi-Fi pojačivača.

Kako radi pojačivač Wi-Fi signala?

Kako bi mogli dobro iskoristiti pojačivač signala, važno je da ga postavite na dobru lokaciju. Ako je u vašoj sobi internetski signal loš i pojačivač signala stavite u sobu, nećete dobiti ništa. 

Pojačivač Wi-Fi signala morate postaviti na mjesto na kojem je signal još uvijek vrlo dobar (barem 80% od punog signala) kako bi mogli koristiti sve njegove prednosti. 

Ovaj uređaj preuzima signal iz routera, a potom ga emitira (istina, nešto manjom brzinom) dalje na mjesto gdje signal iz routera vrlo teško dolazi. 

Kako radi pojačivač wifi signala

Kompatibilnost s routerom

Prva stvar na koju morate obratiti pozornost kada kupujete pojačivač Wi-Fi signala je njegova kompatibilnost s routerom, odnosno standardi na kojima rade. 

Kako ne bi ulazili u preveliku tehniku i zakomplicirali priču, standard prijenosa se odnosi na ono slovo iza brojke 802.11. Nešto stariji routeri imaju standarde 802.11b i 802.11g, dok su noviji modeli oni s 802.11N i 802.11ac

Ako vaš router radi na jednom od dva starija modela prijenosa, tada svakako predlažemo da potražite novi router, radije nego novi pojačivač Wi-Fi signala. 

Međutim, najvažnije je da router i pojačivač koriste isti standard prijenosa. Posjedujete li router koji podržava 802.11G, nema nikakvog smisla da kupujete pojačivač koji podržava novije standarde 802.11 N ili ac. Pojačivač će u tome slučaju također koristiti 802.11G standard prijenosa.

Druga stvar vezana uz kompatibilnost odnosi se na frekvenciju rada. Ponovno pojednostavljeno, nju ćete pronaći pod oznakama 2,4 ili 5 GHz ili single-band i dual-band

Dual band označava da pojačivač signala može raditi i na 2,4 i 5 GHz frekvenciji. Tu mogućnost imaju samo uređaji koji koriste 802.11N standard prijenosa. Svi ostali su single-band uređaji, koriste samo jednu frekvenciju, ali standard 802.11ac, za razliku od ostalih, radi na frekvenciji od 5 GHz.

Najočitije razlike u ovim dvjema frekvencijama:

  • 2,4 GHz ima širi domet
  • 2,4 GHz je puno 'zakrčenija' frekvencija i ima više interferencija u odnosu na 5 GHz
  • 5 GHz ima puno brži prijenos

Iako smo ranije napomenuli kako nema smisla da kupujete napredniji pojačivač, a imate stari router, to ne mora uvijek biti tako. Ako vjerujete da ćete kroz neko vrijeme kupiti novi router s novijim standardom prijenosa, onda vam se svakako već sada isplati kupiti i noviji pojačivač Wi-Fi signala. 

Sigurnost

Kako bi se zaštitili da vam susjedi ili nepoželjni gosti lagano probiju lozinku i potom neometano uživaju u internetu kojeg vi plaćate, bitno je koji zaštitni protokol koristite. 

WPA2 ili WPA2-PSK označavaju najsigurnije protokole i njihovim korištenjem bit ćete maksimalno zaštićeni. A susjed će internet morati potražiti na nekom drugom mjestu. 

WPS Setup

Pojačivači Wi-Fi signala neopisivo su lagani za upotrebu i za samu instalaciju. U većini slučajeva trebat će vam maksimalno 5 minuta od vađenja iz kutije do potpune spremnosti za rad. 

WPS Setup, početak rada pojačivača signala

Kod pojačivača signala koji koriste WPS Setup, to će vjerojatno biti još i brže. Sve što trebate napraviti je pojačivač Wi-Fi signala uključiti u struju, pritisnuti WPS gumb, a potom to učiniti i na svome routeru. I to je to. Lampice svijetle zeleno i internet leti. 

Spajanje putem žice

Vjerojatno ste već upoznati s činjenicom da povezanost putem žice omogućuje veće brzine i općenito brži internet. Ako vam žice ne predstavljaju problem i ne narušavaju vašu kućnu idilu, s ovim ćete načinom rada biti najsretniji. 

Za to će vaš pojačivač Wi-Fi signala morati biti opremljen s Ethernet ili LAN ulazom. Naravno svaki pojačivač signala na koji se možete spojiti putem žice, posjeduje i mogućnost bežičnog povezivanja tako da s time nema problema. 

Međutim, razmislite hoćete li stvarno koristiti tu opciju. Nema smisla da dajete više novca samo zbog žice, a na kraju cijelo vrijeme provedete na wirelessu.

Dizajn

Za kraj smo ostavili priču o dizajnu, tj. izgledu pojačivača Wi-Fi signala. Najčešće su to dvije opcije:

  • Plug-in pojačivači
  • Pojačivači slični routeru

Prva vrsta su pojačivači koji se uključuju direktno u struju i izgledaju kao male kutijice. Nešto nalik onim aparatima protiv komaraca koje stavljate u struju. Poneki imaju interne, a poneki eksterne antene. U svakom slučaju nemojte se plašiti antena. Vanjske antene samo povećaju mogućnost primanja boljeg signala.

TP-link pojačivač

Druga vrsta su pojačivači koji izgledom podsjećaju na routere. Oni zauzimaju više mjesta i ne uključuju se direktno u utičnicu, već imaju svoj adapter. Posjeduju i svoje antene i u pravilu su ipak moćniji i imaju više funkcija od pojačivača koji idu direktno u utičnicu. Kod njih ćete većinom pronaći i Ethernet ulaz. 

Proizvođači

Kao i kod ostale računalne opreme, i kod pojačivača Wi-Fi signala možete pronaći mnogo proizvođača. Naravno, razlike postoje, ali većinom je sve stvar osobnog dojma i preferencija. 

Dobro je znati kako su D-Link, TP-Link i Asus najčešće proglašavani najboljim kod pojačivača Wi-Fi signala pa vjerujemo kako izborom jednoga od njih nećete pogriješiti.

Dobar WiFi signal

I to bi bilo to. Nakon kupnje pojačivača Wi-Fi signala, postavite ga na ispravno mjesto i napokon nećete ludovati zbog preslabog internet signala.