nabava.net

Prednosti i mane 2 u 1 laptopa

Je li to laptop? Ili je ipak tablet? Ili je oboje? Igračka ili prava stvar? Za što ga mogu koristiti? 2 u 1 laptopi trude se uzeti svoj dio kolača u tehnološkom svijetu. Situacija možda i nije blistava, ali laptopi/tableti imaju svoju publiku koja prepoznaje njihove prednosti u današnjem mobilnom svijetu.

Laptop ili tablet?

2 u 1 laptopi pretvaraju se u tablete na dva načina:

 1. Odvajanjem tipkovnice (hibridni laptopi)
 2. Rotacijom tipkovnice za 360° (konvertibilni laptopi)

To je i prvi izbor koji morate napraviti kada se odlučujete za kupnju 2 u 1 laptopa. Najvažnije je definirati koji su vaši ciljevi od takvog uređaja kao i način njegova korištenja.

Ako istovremeno želite uživati u mogućnosti pisanja po tipkovnici, ali nakon toga u miru leći u krevet te pogledati film ili prosurfati internetom, pogledati što je novo na fejsu, vaš je izbor laptop s odvojivom tipkovnicom. Ako ćete laptop koristiti primarno za radnim stolom, mnogo koristiti tipkovnicu, a surfati volite mišem, a ne ekranom na dodir, odlučite se za rotirajući laptop.

Laptopi s odvojivom tipkovnicom

2 u 1 laptopi s odvojivom tipkovnicom ili hibridni laptopi veoma su jednostavni za korištenje. Kada želite koristiti funkcije laptopa, tipkovnicu imate spojenu, a kada želite tablet način, samo odvojite tipkovnicu. I to je to.

Svakako najpopularniji modeli ove vrste su Microsoft Surface Pro 4 i HP modeli kao i cijeli niz ASUS uređaja poput Asus Transformer Book T300.

Microsoft Surface Pro 4, hibridni laptop

Njihova najveća prednost je zaista jednostavno i lako korištenje tablet načina rada, težina postaje manja i tablet je u rangu s osnovnim tablet modelima. 

Laptopi s rotacijom tipkovnice

Laptopi s tipkovnicom koja se može rotirati za 360° ili konvertibilni laptopi svoju glavnu prednost vide u nekoliko načina rada. 

 • Laptop
 • Tablet
 • Šator
 • Stalak

4 načina korištenja konvertibilnog laptopa

Samo izaberite koji način želite i za toliko stupnjeva okrenite svoju tipkovnicu. Svakako najpopularniji konvertibilni laptop kod nas je Lenovo Yoga. Konvertibilni laptopi zaostaju za onima s odvojivom tipkovnicom jedino po pitanju težine prilikom korištenja. Tablet kao način korištenja u tom slučaju postaje nezgrapan i teško upotrebljiv. 

Zašto kupiti 2 u 1 laptop?

Windows 10

2 u 1 laptopi postaju sve popularniji zbog unaprjeđenja na polju snage i performansi, ali još više dolaze u fokus zbog Windowsa 10. Već smo pisali o njegovoj kompatibilnosti i načinu rada, ali glavna stvar je transformiranje iz rada na dodir na klasičan rad. Windows 10 sam će prepoznati koju vrstu uređaja koristite i na taj način prebaciti na jednu od dvije vrste rada. U prijevodu operativni sustav će sam automatski koristiti zaslon osjetljiv na dodir ili klasičan način rada.

2 uređaja

Drugi razlog zašto se trebate odlučiti na kupnju 2 u 1 laptopa je taj što dobijate 2 uređaja u jednom, kako i samo ime sugerira. Ne morate izdvajati novac posebno za laptop, posebno za tablet, već u kupnju idete samo jednom.

Fleksibilnost

Treći razlog - fleksibilnost. U životu ćete se naći u niz sasvim nepredvidivih situacija, a ponekad će vam baš mogućnost rotacije tipkovnice olakšati život. Želite na brzinu napraviti prezentaciju kolegama? Samo postavite 'stalak' način rada i spremni ste za pokazivanje. Želite leći u krevet i na tabletu pogledati film? Samo odvojite tipkovnicu i spremni ste. 

HP Spectre x360

U ovu ćemo grupu svrstati i svjetske putnike. Volite putovati, a u vašoj torbi nema mjesta za sve uređaje? Uzmite 2 u 1 laptop i mirni ste. U avionu upalite omiljeni film na tabletu, a kada sletite iskoristite laptop za poslovne obaveze.

Baterija

Velika je vjerojatnost kako će baterija na vašim hibridnim laptopima trajati duže. To se osobito odnosi na one laptope s odvojivim tipkovnicama jer kod njih najčešće postoje dvije baterije. Jedna za tablet mode i jedan za laptop. Na taj način koristite dvije baterije, a dva je uvijek više nego jedan.

Osim toga, većina takvih uređaja ima hardver prilagođen načinu korištenja i smanjenoj potrošnji baterije. U 90% slučajeva baterija na hibridnom laptopu trajat će duže nego ona na vašem klasičnom prijenosnom računalu.

Koje su mane 2 u 1 laptopa?

Vjerojatno ste već sada pomislili ok, dajte mi taj hibridni laptop. Moram ga imati. Međutim, kako bi rekao Barney: "Wait for it."

2 u 1 laptopi imaju svojih mana jer u suprotnom rijetko bi tko koristio prijenosna računala i tablete. Činjenica je kako su se izlaskom Windowsa 10 neke razlike u kvaliteti smanjile, ali još uvijek postoji nekoliko stvari zbog kojih hibridni laptopi ne mogu doći niti blizu klasičnima. 

Slabije performanse

Koliko god se trudili, hibridni laptopi po pitanju performansi još uvijek ne uspijevaju doći u rang s klasičnima. Najveće razlike primjetne su u dvije kategorije.

 • Veličina ekrana
 • Grafika

2 u 1 laptopi mnogo su sličniji ultrabookovima. To su manji i tanji laptopi, lakše prenosivi s manjim ekranima i nešto slabijim performansama. 

I 2 u 1 laptopi najčešće dolaze sa manjim ekranima, 11 ili 13 inča. Već u tom polju ste ograničeni u odnosu na 'klasičare' koji najčešće imaju 15 ili 17 inčne zaslone. Ako niste pretjerano zahtjevan korisnik, ova stavka i neće igrati ulogu u vašem životu.

Dell laptop/tablet

S druge strane smanjene grafičke mogućnosti mogle bi biti problem. Naravno, moći ćete uživati u omiljenim filmovima i serijama, kao i nešto slabijim igricama, ali odmah zaboravite na iole ozbiljniji gaming, a da ne govorimo o foto ili video editiranju. Jednostavno, grafička moć hibridnih laptopa je više nemoć nego moć.

I procesorska snaga najčešće je puno manja. Koriste se Intelovi procesori, ali mobilne verzije koje zaostaju za svojim 'velikim' blizancima. Odlučite li se za najbolje procesore, za njih ćete morati i izdvojiti veću količinu novca.

Težina

Već smo spominjali kako su 2 u 1 laptopi nešto lakši i tanji. Međutim, kada govorimo o konvertibilnim laptopima, korištenje tablet načina postaje poprilično problematično. Imate tu mogućnost, ali vaš će uređaj biti mnogo teži i robusniji od običnog tableta. U tom ćete slučaju više cijeniti ostala tri način korištenja.

Konačna presuda

Izbor 2 u 1 laptopa najviše će ovisiti o vašim preferencijama i načinima korištenja. Zato smo vam za kraj pripremili nekoliko konkretnih savjeta da možete odlučiti treba li vam ovakav uređaj ili ne. 

Za kupnju 2 u 1 laptopa odlučite se ako se pronalazite u sljedećim karakteristikama:

 • Osnovno korištenje računala (surfanje, Office paketi, filmovi)
 • Mnogo putujete i nemate prostora za dva uređaja
 • Često korištenje tableta (svakako se odlučite za hibridni, a ne konvertibilni 2 u 1 laptop)
 • Želite laptop i tablet koji će privlačiti svojim dizajnom

Od 2 u 1 laptopa trebali bi bježati:

 • Zahtjevni korisnici (napredno korištenje računala- foto i video uređivanje)
 • Gejmeri
 • Ljubitelji velikih ekrana
 • Svi oni koji mnogo koriste tipkovnicu

Na ovom tragu krenite u daljnji izbor 2 u 1 laptopa. Sada kada znate koje su njihove prednosti, ali i što nećete moći obavljati na njima preostaje vam samo da sami odlučite hoće li takav uređaj pronaći mjesto u vašem domu.