nabava.net

Pripremite svoj auto za zimske uvjete na cesti!

Nemojte da vas kiša i snijeg dočekaju nespremne. Pamet u glavu i opremu u auto.

Zimski uvjeti na cesti

Od tekućina do dijelova

Najlakše je krenuti s tekućinom za pranje stakla. Nju zamijenite zimskom verzijom, a usput provjerite i metlice brisača. U zimskim uvjetima vidljivost je smanjena, pa kada krenu padati kiša i snijeg, želite imati učinkovitu zaštitu.

Ako se skupi led na staklu, nipošto ga nemojte micati tekućinom za pranje i brisačima. Samo ćete nepotrebno oštetiti metlice. Upalite auto dvije minute ranije i pustite da toplina ventilatora otopi led, uz malu pomoć strugalice za led.

Obavezno montirajte zimske gume. Ljetne gume na nižim temperaturama gube svoju elastičnost i drastično povećavaju zaustavni put. Ako niste sigurni kakve gume vam trebaju, provjerite naš detaljni vodič za kupovinu auto guma.

Kada počne posipanje ceste solju, preporučujemo da u autopraonici premažete svojeg limenog ljubimca voskom jer ćete tako usporiti negativno djelovanje soli na lak i boju auta.

U slučaju da na limariji već postoje pukotine i oštećenja laka, sanirajte to što prije. Zimski uvjeti ubrzavaju širenje oštećenja. A da vam se ne bi smrznula vrata na vozilu, uvijek možete gumene brtve na vratima premazati sredstvom za zaštitu od smrzavanja.

Kada se temperature spuste ispod ništice, dio auta koji voli otkazati poslušnost je akumulator. U stanju mirovanja napon akumulatora ne smije pasti ispod 12V, u suprotnom ga je potrebno strujno napuniti. Problem može biti i nedovoljna razina elektrolita. U tom slučaju dodaje se isključivo destilirana voda, i to samo toliko da se prekriju olovne ploče.

Ako vozite benzinca, prekontrolirajte svjećice. Isto vrijedi za dizelaše i grijače

Pazite na razinu ulja koja bi trebala biti trećinu ispod maksimalne. Također, rashladnoj tekućini treba dodati antifriz kako bi se smanjila njezina točka ledišta. 

I dok neke stvari lako možete napraviti sami, za druge je bolje da ih riješe spretne ruke stručnih osoba u auto servisu

Trošak servisa je bolje rješenje nego auto kojeg ne možete pokrenuti kad se temperature spuste ispod ništice. Uvijek trebate gledati dugoročno.

Zimska oprema

Lanci za gume

Čak i kada sve na autu radi baš onako kako treba, zimski uvjeti na cesti podrazumijevaju i zimsku opremu.

Lanci za snijeg su obavezni. Preporučujemo da vježbate njihovo stavljanje prije nego stignu zimske mećave, jer od lanaca s kojima ne znate što biste nećete imati nikakve koristi.

Mala putna lopata za snijeg dobro će vam doći, pogotovo ako tijekom radnog vremena vaše vozilo zatrpa snijeg. U autu uvijek imajte i strugalicu za led, a za svaki slučaj pripremite i tekućinu za odmrzavanje brava ako nemate daljinsko centralno zaključavanje. Pazite da je ne zaključate u autu, inače će vam se sretno smješkati dok je gledate u 6 ujutro kroz smrznuto staklo. 

Za jednostavnije održavanje unutrašnjosti vozila preporučujemo korištenje gumenih tepiha. Kada krenu kiše i bljuzga, bit će vam drago što ne trebate ribati podove.

Prilagodite vožnju

Nije naodmet podsjetiti vozače da je kod zimskih uvjeta neoprezna vožnja još veća opasnost nego inače.

Držite malo veći razmak jer je u zimskim uvjetima zaustavni put vozila duži. Dajte žmigavac kada skrećete ili pretičete druga vozila i obavezno isključite duga svjetla pri gradskoj vožnji. 

Ništa nije toliko hitno da morate voziti 30 km/h više nego što je dopušteno. Slalom ostavite za skijališne staze, a ne Slavonsku Aveniju. Nepotrebno trošite više goriva no što je potrebno.

Pravilna briga i umjerena vožnja osigurat će da i vi i vaše vozilo poživite još dugo godina.