nabava.net

Prvih 5 stvari za napraviti kada kupite novi laptop

Kupili ste novi laptop. I što sad?

Novi laptop što sad

Iako su ovi savjeti pisani za računala koja dolaze s predinstaliranim Windows operativnim sustavom, možete ih primijeniti i na računala s Mac, Linux ili nekim drugim OS-om.

1. Instalirajte Windows ažuriranja

Ovaj savjet vrijedi ako kupujete laptop ili PC s predinstaliranim Windows OS-om. Iako se radi o najdosadnijem dijelu na koji možete potrošiti i do nekoliko sati, nipošto ga nemojte preskočiti.

U tjednima ili mjesecima tijekom kojih je računalo stajalo na polici u trgovini prije nego ste ga kupili, Windows je izdao niz ažuriranja čija je zadaća ne samo optimizirati rad računala, već i zaštititi ga od raznih sigurnosnih prijetnji.

Windows će ponuditi da ažurirate računalo čim ga prvi put pokrenete. Nakon što se spojite na internet, pokrenite ažuriranje. No, prije toga se pobrinite da za to imate dovoljno vremena, pogotovo ako ste kupili model laptopa koji je u prodaji već neko vrijeme jer proces ažuriranja može trajati više sati.

Windows ažuriranje

2. Instalirajte antivirusni program

Ako ste kupili laptop s predinstaliranim Windowsima, vrlo vjerojatno ste dobili i predinstalirani antivirusni program, npr. Norton. Moguće je da će se raditi o besplatnom trial periodu od mjesec dana u kojem ćete imati otključane sve ili barem većinu funkcija antivirusnog programa koje se inače plaćaju.

Kada trial period završi, ako želite nastaviti koristiti proširenu verziju programa, možete platiti. U suprotnom, vaše računalo nastavit će čuvati besplatna verzija antivirusnog programa.

Pri prvom pokretanju računala, nakon što ažurirate Windowse, isto napravite s antivirusnim programom. U slučaju da vam se ne sviđa antivirusni program koji ste dobili uz računalo, izbrišite ga i instalirajte novi - evo par ideja.

3. Odlučite koji ćete browser koristiti

Ako koristite Windowse te Edge za vas predstavlja ideal internet preglednika, ovaj korak slobodno preskočite. Međutim, s obzirom na to da Edge koristi samo oko 4% korisnika interneta, vrlo je vjerojatno da ćete se opredijeliti za jednu od dvije najpopularnije opcije - Chrome ili Firefox.

Na Windowsima je Edge postavljen kao zadani web preglednik, a da biste to promijenili, napravite sljedeće: U "Postavkama" odite na "Aplikacije", tamo na lijevoj strani kliknite na "Zadane aplikacije" te na popisu ispod "Web preglednik" izaberite koji browser ćete koristiti kao primarni. Birati možete samo između browsera instaliranih na računalu.

Ako želite koristiti browser kojeg nema na računalu, prvo ga morate skinuti s interneta koristeći Edge.

Web browser

4. Uklonite bloatware

Bloatware su aplikacije i programi koje dobijete instalirane na računalu, a u stvari vam ne trebaju.

Riječ je o igricama, programima za organizaciju i sličnim dodacima koje većina ljudi nikada neće koristiti pa samo zauzimaju dragocjeni prostor na hard disku ili SSD-u. Windowsi su notorni po količini bloatwarea s kojim dolaze instalirani, dok s Macom, Linuxom i nekim drugim operativnim sustavima nećete imati takvih problema.

Kada želite ukloniti bloatware, to možete napraviti na dva načina: ručno ih deinstalirajte ili skinite program specijaliziran za uklanjanje bloatwarea (npr. IObit Uninstaller ili Geek Uninstaller). Oni su odlični ako naiđete na probleme prilikom deinstalacije pojedinih programa, primjerice kada se javlja neka greška ili se deinstalacijom ne može ukloniti čitav program.

5. Napravite back-up

Važno je imati sigurnosnu mrežu i zato se odmah bacite na stvaranje sigurnosne kopije vašeg sustava. Zlu ne trebalo.

Načine na koje možete napraviti back-up svojeg računala i podataka na njemu provjerite u jednom od naših prethodnih članaka.