nabava.net

Savjeti za kupovinu termalne paste

Čuli ste da ima nekakva pasta koju treba redovito mijenjati, jer u suprotnom će se računalo pregrijavati. Ali vi ste svoj laptop kupili prije tri godine i niste primijetili da se događa ništa neobično. Možda se zagrije malo brže nego na početku, ali ništa strašno. E pa, čini se da je vrijeme da promijenite termalnu pastu.

termalna pasta

Termalna pasta najčešće je sivkaste boje, konzistentnošću podsjeća na pastu za zube, a stavlja se na procesor, odnosno između procesora i hladnjaka računala, kako bi pospješila provođenje topline između te dvije komponente.

Iako vam se može činiti da procesor i hladnjak savršeno prianjaju jedno uz drugo, ustvari su površine obiju komponenti pune malih nesavršenosti i mikro praznina između kojih struji zrak. On djeluje kao izolator te smanjuje provođenje topline. Termalna pasta umanjuje te nesavršenosti i povećava učinkovitost hladnjaka.

Vrste termalnih pasta

Postoji nekoliko vrsti termalne paste:

  • na bazi silikona
  • na bazi metala (npr. aluminij ili srebro)
  • na bazi porculana/keramike
  • na bazi ugljika

Termalne paste s aluminijem, srebrom ili nekim drugim metalom najbolje provode toplinu. No, isto tako provode i elektricitet. Ovu pastu nemojte stavljati na čipove koji nemaju zaštitu (heatspreader) kako ne bi došlo do kratkog spoja. To se uglavnom odnosi na starije procesore. Zbog toga je ovu vrstu termalne paste potrebno pažljivo koristiti - kap na pogrešnom mjestu može značiti smrt računalu.

Termalne paste na bazi metala najčešće se koriste jer su kvalitetne i izdržljive.

Termalne paste na bazi keramike također su popularne, pogotovo na čipovima koji su pretrpjeli mala oštećenja (npr. ogrebotine). Keramika ne provodi elektricitet, pa je sigurna za korištenje.

U usporedbi s ostalim vrstama, termalne paste na bazi silikona su najmanje učinkovite, no to ne znači da neće provoditi toplinu kako spada. Nemojte ih koristiti na bakrenom hladnjaku jer silikon oksidira bakar. 

Važno je napomenuti da su razlike u učinkovitosti provođenja topline kod većine termalnih pasti ustvari jako male i ono što igra ulogu jest koliko vremena će proći prije nego je pastu potrebno zamijeniti - godina dana, dvije godine ili više. To u pravilu piše na pakiranju termalne paste koju kupite. Termalne paste slabije kvalitete prije će se stvrdnuti i trebat će ih češće mijenjati.

Postoje termalne paste koje nije potrebno mijenjati godinama. Riječ je o proizvodima izuzetno visoke kvalitete, no s takvom kvalitetom dolaze i malo više cijene. Takve su termalne paste na bazi ugljika, a često sadrže i dijamantni prah. Imaju izvrsnu provodljivost u rangu pasti na bazi metala, pa čak i bolju, a istovremeno ne provode elektricitet kao paste na bazi porculana.

Većina vlasnika računala su prosječni korisnici koji neće tjerati uređaj do iznadprosječno visokih temperatura. Međutim, gamerima i ostalim zahtjevnim korisnicima i više je nego isplativo uložiti u kvalitetnu termalnu pastu kao što je pasta na bazi ugljika. Samo nekoliko stupnjeva može činiti ogromnu razliku, a veliki plus je i to da je ne treba mijenjati godinama - imate jednu brigu manje.

Kako nanijeti termalnu pastu

Karakteristike termalne paste

Prilikom kupovine naići ćete na nekoliko termina koji će vam reći koliko je pojedina termalna pasta učinkovita.

Toplinska vodljivost termalne paste mjeri se u vatima po metru kelvinu (W/m-K). Gledajte da taj broj bude što veći, jer to znači da pasta bolje provodi toplinu. Također obratite pozornost na raspon temperature koju pasta podnosi - što je maksimalna temperatura veća, to bolje. 

Kvaliteti termalne paste odgovarat će i cijena. No, i dalje se radi o relativno niskim cijenama u usporedbi koliko inače koštaju komponente računala. Ako uzmemo u obzir da ćete termalnu pastu mijenjati jednom u dvije godine, nemojte gledati da uštedite 20 kuna. 

Cijena ovisi i o količini paste. Nema potrebe da kupujete velika pakiranja ako ćete pastu mijenjati svakih nekoliko godina. Velike tube ostavite servisima, a sebi kupite špricu za jedno korištenje.

Kako se nanosi termalna pasta

Prvi korak je u potpunosti ukloniti ostatke stare paste. Idealno je da za to koristite komadić vate i alkohol dostupan u svakoj ljekarni.

Potom na sredinu procesora nanesete pastu veličine graška. Pastu nipošto nemojte razmazivati. Umjesto toga, na procesor pritisnite hladnjak. I to je to.

 

Povezani članci: