nabava.net

Što trebate znati prije kupovine gaming slušalica

Bilo da se radilo o učinkovitijem dogovaranju sa suigračima ili kristalnom zvuku koji vam omogućuje pravovremenu reakciju, kvalitetne slušalice podići će vaš gaming doživljaj na posve novu razinu.  

Gaming slušalice

Žične ili bežične

Bežične slušalice pružaju ultimativni komfor - nema žice koja će se uokolo petljati i ometati vas tijekom igre. 

S druge strane, potrebno ih je redovito puniti. Što su slušalice kvalitetnije, to duže mogu izdržati na jednom punjenju, no prije ili kasnije sigurno će vam se dogoditi da se isprazne u trenutku kada vam najviše trebaju. Također, kada uspoređujete slušalice bolje kvalitete, bežične su u pravilu malo skuplje od žičnih.

Za uživanje u zvuku bez prekidanja žične slušalice sigurniji su izbor.

Preporučujemo kupovinu slušalica sa što dužom žicom kako bi imali što više prostora za micanje.

To ne znači da bežične slušalice nisu dovoljno dobre. Neke bežične slušalice imaju bolji zvuk od žičnih, te ako ste spremni izdvojiti malo više za njih i redovito paziti da su napunjene, nema razloga da izbjegavate bežične slušalice. 

Surround ili stereo

Za pravi surround zvuk slušalice moraju imati nekoliko zvučnika na svakoj strani kako bi se postigao dojam da zvukovi dolaze iz različitih smjerova, npr. približavanje neprijatelja ili šum vjetra sa strane. 

Surround zvuk posebno dolazi do izražaja u igrama gdje morate čuti ne samo i najmanji zvuk, nego i iz kojeg smjera on dolazi.

Ako igrate igre u kojima takvi detalji mogu činiti razliku izmjeđu pobjede i gubitka, gaming slušalice s 5.1 ili 7.1 surround zvukom pametno su ulaganje.

U ostalim situacijama s kvalitetnim stereo slušalicama koje imaju čist i oštar zvuk bit ćete i više nego zadovoljni.

Mikrofon

Gaming  s mikrofonom

Za one koji sudjeluju u kolaborativnim igrama, mikrofon je neizostavan dodatak gaming slušalica. 

Preporučujemo kupovinu onih gaming slušalica na kojima se mikrofon može ili odvojiti ili pomaknuti sa strane tako da vam ne smeta u situacijama kada ga nećete koristiti.

Osim toga, neka mikrofon ima opciju filtriranja pozadinske buke. To znači da će osoba s kojom razgovarate moći jasno čuti vaš glas bez dodatnih zvukova iz vaše okoline poput tihog brujanja prometa ili rada kućanskih aparata, ali i zvuka igre koji izlazi kroz vaše slušalice.

Ako ste u mogućnosti, prije kupovine gaming slušalica s mikrofonom sudjelujte u kolaborativnoj multiplayer igri gdje ćete moći slušati druge igrače. Ako nekog od igrača čujete jako dobro, to znači da ima kvalitetan mikrofon - možda vam treba upravo taj model slušalica. 

USB ili 3.5 mm

Ako se odlučite na žične gaming slušalice, postoje dva načina na koje ih možete spojiti na računalo - USB ili tradicionalni 3.5 mm.

Prednost USB slušalica je to što imaju vlastitu zvučnu karticu, a to će vam osigurati bolji zvuk ako se zvučna na vašem računalu ne može pohvaliti ekstra dobrim zvukom. No, zvučna kartica na USB slušalicama ne mora nužno biti bolje kvalitete od kartice koju imate.

Slušalice s 3.5 mm izlazom praktičnije su jer ih se može spojiti na više različitih uređaja, poput mobitela ili pojačala. Ako ste zadovoljni zvukom na svojem računalu, 3.5mm slušalice siguran su izbor. 

Frekvencijski raspon

Frekvencijski raspon mjeri se u Hertzima (Hz), a odnosi se na raspon zvuka u slušalicama. Što je raspon veći, to je zvuk kvalitetniji jer je obuhvaćeno više niskotonaca i visokotonaca.

Međutim, ljudsko uho može čuti od 20 do 20,000 Hz, a velika većina slušalica ima frekvencijski raspon upravo u tom rangu. Ako vidite neke slušalice koje se hvale rasponom većim od ovog, radi se isključivo o marketingu. Sve izvan ovog raspona neće vam koristiti jer to nećete moći čuti.

Frekvencijski raspon mikrofona malo je važniji. Ljudski glas može doseći maksimalnu frekvenciju od 255 Hz, pa su brojke iznad toga nebitne. No, neka početna brojka raspona bude što bliže 20 Hz kako bi mikrofon što bolje pokupio vaš glas.

Udobnost

Gaming slušalice

Prevelike ili preuske slušalice brzo će vam početi smetati, a možda čak i izazvati bol. Slušalice trebaju biti takve da zaboravite da ih uopće nosite

Gaming slušalice najčešće su tzv. over-the-ear, odnosno one koje u potpunosti obuhvaćaju ušnu školjku.

Osim što će vas s takvim slušalicama zvukovi iz okoline manje ometati, sam zvuk koji slušalice proizvode zvučat će jasnije i moći ćete čuti više detalja. No, s obzirom na to da takve slušalice mogu pritiskati uši, neka budu izrađene od što lakših materijala. 

Kožne presvlake natjerat će vas da se znojite, pa je nešto spužvasto bolji odabir za one koji će slušalice nositi po nekoliko sati u komadu. Gornji dio slušalica koji ide na vašu glavu neka bude podstavljen. Veličina bi se trebala lako moći prilagoditi, a također obratite pozornost na to da slušalice djeluju čvrsto i kompaktno bez puno zveckanja, škripanja i klimanja.

Cijena

Iako u pravilu veća cijena donosi i veću kvalitetu, to ne mora nužno biti tako. Neki proizvođači gaming opreme prodaju i gaming slušalice, no osim prepoznatljivog imena i upečatljivog izgleda, neće vam ponuditi dobar omjer cijene i kvalitete.

Studio slušalice ponekad su bolji izbor, pogotovo kada se o radi o vrhunskim proizvođačima kao što su Sennheiser, AudioTechnica ili Harman Kardon.

Što je cijena veća, to raste i kvaliteta slušalica, no samo do određene razine. Kod high-end slušalica razlike u kvaliteti su manje i često ih samo pravi audiofili mogu primijetiti. To znači da iako je razlika između slušalica od 200 kuna i 1000 kuna ogromna, razlika između slušalica od 1000 i 1500 kuna bit će znatno manja.

Prije kupovine pročitajte recenzije slušalica koje vas zanimaju i raspitajte se u gaming zajednici koje bi preporučili. Koncentrirajte se samo na one odlike koje vam trebaju - npr. ako ne sudjelujete u multiplayer igrama gdje razgovarate s drugim igračima tijekom igre, tada su vam specifikacije mikrofona zaista nebitne.

Kvalitetne se slušalice mogu pronaći za svaki budžet, potrebno je samo malo strpljenja i istraživanja. I obavezno ih isprobajte prije kupovine.

 

Nastavite s čitanjem: