nabava.net

Sve što trebaš znati prije kupovine instant (Polaroid) fotoaparata

Instant fotoaparati postaju sve popularniji među mlađim generacijama. Iako danas možemo okinuti 500 kvalitetnih fotografija sa svojim mobitelom i odmah ih prikačiti na društvene mreže, postoji nešto posebno u automatskom ispisu fotografija koje ti omogućuju instant (Polaroid) kamere.

Instant Polaroid fotoaparat

Što su instant fotoaparati?

Instant fotoaparati su fotoaparati koji odmah po slikanju tu fotografiju i ispisuju. Dakle u minuti možeš imati fotografiju u fizičkom obliku u svojim rukama. Svi ostali fotoaparati, mobiteli i drugi uređaji za slikanje zahtijevaju i poseban uređaj za print fotografija. S instant kamerama, dobit ćeš all in one.

Instant fotoaparati često se nazivaju i Polaroid fotoaparatima ili kamerama, ali to je iz razloga što je Polaroid najpoznatija marka instant kamera pa su ljudi poistovjetili jedno s drugim. Nešto kao Kindle kod e-čitača knjiga. Međutim, Polaroid nije jedini proizvođač instant fotoaparata o čemu više u nastavku teksta.

Za korištenje instant fotoaparata trebat će ti i instant papir na koji će se slika printati. Svaki proizvođač koristi svoj papir/film i on je određen za točno određeni model fotoaparata. Tek kada u fotoaparat postaviš ispravan film, možeš početi slikati i printati fotografije.

Polaroid OneStep+ fotoaparat

Glavne prednosti instant kamera

U svijetu DSLR fotoaparata, vrhunskih kamera na mobitelima i svih ostalih čuda tehnologije, instant kamere moraju ponuditi nešto što će ih izdvojiti iz mase i natjerati ljude ih kupe makar imaju smanjenu kvalitetu samih fotografija.

Jednostavnost korištenja

Jednostavnost korištenja je definitivno najveći plus koji Polaroid fotoaparati imaju nad ostalim modelima. Sve stane u jedan pritisak gumba i to je to. Njih će podjednako lako koristiti i mladi i stari. 

Instant slika

Uz pametne telefone, navikli smo da sve fotke odmah pogledamo pa ih i podijelimo sa svima poznatima i nepoznatima na Facebooku, Instagramu i ostalim društvenim mrežama. Međutim, nekada sliku baš želimo odmah u fizičkom obliku kao vječnu uspomenu na snimljeni trenutak. Instant kamere omogućuju ti baš to.

Posebno iskustvo

Na stranu kvaliteta koju ti nude profesionalni aparati, razni filteri, trostruke kamere i sve ostalo što je postalo svakodnevnica u svijetu fotografije. Instant fotoaparati pružaju ti ipak neko drugačije, posebno iskustvo. Povratak u prošlost s velikim osmijehom na licu.

Glavne mane instant kamera

Mane instant fotoaparata su već na prvi pogled očite, ali svejedno ćemo ih i malo detaljnije predstaviti kako bi u konačnici mogao izabrati jesu li Polaroid fotoaparati prava stvar za tebe.

Kvaliteta fotografija

Ako ti je kvaliteta fotografija najbitnija, onda instant kamere nikako nisu za tebe. Iako postoje Polaroidi koji imaju čak i fotografije pristojne kvalitete, sigurno neće nadmašiti one slikane DSLR fotoaparatom ili kvalitetnim mobitelom pa potom izrađene u foto studiju.

Cijena

Cijenu smo mogli staviti i pod prednosti i pod mane instant fotoaparata. Cijena samog aparata je sasvim prihvatljiva, obično oko 1000 kuna. Međutim, film za fotografije je u pravilu dosta skup. Govorimo o cijeni od cca 100 kuna za 10 slika što na kraju ipak ispadne fini iznos. Međutim, instant fotoaparati ni nisu predviđeni za izradu 500 fotografija pa ako ćeš ih izraditi 10-20 trošak ipak neće biti toliko velik.

Nemogućnost dijeljenja fotografija

U današnje smo vrijeme većinu fotografija navikli dijeliti po društvenim mrežama iste sekunde kada ih i uslikamo (iz 48. pokušaja). S Polaroid fotoaparatima, to jednostavno neće biti moguće. Oni su namijenjeni da se slikaš za sebe i svoje uspomene, a ne za druge i skupljanje lajkova. A možeš probati i naknadno Polaroid fotku uslikati mobitelom pa ju zakačiti na Facebook.

Polaroid i Fujifilm - najpopularniji modeli

Kada govorimo o proizvođačima instant fotoaparata, najpoznatiji su svakako Polaroid i Fujifilm Instax. Već smo rekli kako se uvriježio naziv Polaroid kamere zbog toga što je Polaroid i najpopularniji proizvođač instant fotoaparata.

Fujifilm pak ima svoju Instax seriju instant fotoaparata i između ta dva brenda morat ćeš izabrati kada biraš svoju instant kameru. Fujifilm je ipak nešto jeftiniji, a gotovo je jednako kvalitetan u izradi Polaroid fotografija. Polaroid kamere s druge strane kupci preferiraju zbog imena i autentičnog iskustva Polaroid fotografija.

Fujifilm Instax Mini 9 je trenutno jedan od najpopularnijih instant fotoaparata. Osim niske cijene, Instax Mini 9 može se pohvaliti i mogućnošću snimanja selfija pa ako želiš uslikati svoju fotku, Instax Mini 9 je prava stvar za tebe.

FujiFilm Instax Mini 9 polaroid fotoaparat

Kod Polaroida, najbolja opcija je kupovina Polaroid Originals OneStep+ fotoaparata. S ovim ćeš fotoaparatom čak i dobiti mogućnost ručnog postavljanja nekih od postavki slikanja pa ćeš moći i utjecati na kvalitetu/ljepotu fotografije.

Da rezimiramo. Instant fotoaparati nisu vrhunac fotografije i kvalitetom postoji bezbroj boljih fotoaparata. Međutim, instant fotoaparati nude zabavu koja će te oduševiti i dati ti sliku u fizičkom obliku u svega nekoliko sekunda. Odlučiš li se za kupovinu instant fotoaparata, sigurni smo da nećeš požaliti.