nabava.net

Usisavač sa ili bez vrećice - koji odabrati?

 

Usisavač

Izvor: Samsung Newsroom/Flickr

Prednosti i nedostaci usisavača s vrećicom

Najveća prednost usisavača s vrećicom je minimalni kontakt s prašinom, što ga čini obaveznim kućanskim aparatom za alergičare.

S obzirom na to da se prašina skuplja unutar zatvorene vrećice koju, nakon što se napuni, bacamo direktno u smeće, neće doći do ponovnog udisanja i širenja čestica prašine i prljavštine koje smo usisali.

Usisavači bez vrećice općenito zahtijevaju manje brige.

Vrećice mogu zaprimiti po nekoliko litara prljavštine, a to znači da, ovisno o tome koliko često usisavate, može proći neko vrijeme prije zamjene vrećica. Nema potrebe za dodatnim i čestim čišćenjem. Čak nema ni brige oko filtera kod usisavača kod kojih je filter ugrađen u vrećicu.

Međutim, vrećice predstavljaju dodatan trošak koji se godišnje može popeti do nekoliko stotina kuna, ovisno o tome kakve vrećice koristite i za koji model usisavača.

Vrećice za usisavač

Osim cijene, valja uzeti u obzir i to koliko je vrećice jednostavno kupiti. Vrećice trebaju biti lako dostupne, a ne da morate voziti po njih na drugi kraj države.

Također, vrećice nije uvijek jednostavno promijeniti. Pregledajte kako mehanizam vađenja i stavljanja funkcionira te koliko truda je potrebno uložiti. Nemaju svi živaca provesti 20 minuta mijenjajući vrećicu na usisavaču.

Jedan od problema je i taj što je teško reći kada je vrećica puna. Zbog toga se može dogoditi da ih mijenjate češće nego što je to zapravo potrebno.

U tom slučaju preporučuje se kupovina modela sa senzorom koji pokazuje kada je vrećicu potrebno mijenjati.

Problem predstavlja i to što se kod većine modela takvih usisavača smanjuje usisna snaga što vrećica postaje punija.

I na kraju, osim ako ste posebno pažljivi, dogodit će se da vam ponestane vrećica u trenutku kada vam najviše trebaju. Bez dobre organizacije zaboravite na usisavač s vrećicom.

Prednosti i nedostaci usisavača bez vrećice

Bosch usisavač bez vrećice

Postoje dvije vrste usisavača bez vrećice - s filterom i ciklonski.

Usisavač s filterom koristi filter koji pomaže pri zaustavljanju prašine. Ciklonski, s druge strane, manipulira zrakom kako bi prašinu izdvojio iz usisanog zraka i spremio je unutar kućišta. Ciklonski usisavači se u pravilu smatraju učinkovitijima.

Za ovu vrstu usisavača ne trebate kupovati vrećice, a to znači uštedu do nekoliko stotina kuna godišnje.

Također, na usisavaču bez vrećica lako možete pratiti kada je pun i sukladno tome ga prazniti. Štoviše, nekim je korisnicima užitak gledati kako se prašina nakuplja unutar spremnika jer dobivaju konkretan dojam koliko su uspjeli očistiti.

Spremnik je praktičan ako slučajno usisate nakit, šaraf ili neku drugu sitnicu. Ako se to dogodi kod usisavača s vrećicom, potrebno je otvarati vrećicu i tražiti izgubljeno, a to znači dvije stvari: bespotrebno ćete potrošiti vrećicu i usput napraviti nered.

Najveći nedostatak usisavača bez vrećice je taj što nije preporučljiv osobama koje su alergične na prašinu.

Dok kod usisavača s vrećicom kontakt s prašinom gotovo da i ne postoji, sigurno ćete doći u kontakt s prašinom tijekom pražnjenja spremnika usisavača bez vrećice.

Također, usisavač bez vrećice može doći sa skrivenim troškovima

Neki modeli zahtijevaju promjenu filtera jednom godišnje, a to može ispasti skuplje nego zamjena vrećica. Zato se preporučuje kupovina usisavača s perivim filterom kako ne biste trebali izdvajati sredstva za novi.

Filter za usisavač

Kao i usisavači s vrećicom, i ova vrsta usisavača slabije vuče što se pretinac više puni prljavštinom.

No, za razliku od usisavača s vrećicom, usisavač bez vrećice možete bez problema isprazniti nakon svakog korištenja i osigurati optimalno čišćenje svaki put.

Usisavač bez vrećice zahtjeva puno brige. Osim što pretinac treba redovito prazniti, pretinac i filter traže redovito čišćenje. Treba ih temeljito oprati, a važno je i da se u potpunosti osuše kako bi se spriječio razvoj plijesni.

Koji izabrati?

Konkretnu preporuku teško je dati jer ovisi o osobnim navikama i potrebama pojedinca.

Osim očite preporuke da osjetljive osobe i alergičari odaberu usisavač s vrećicom, ostalo ovisi o tome koliko želite uštedjeti te koliko ste truda spremni uložiti u brigu o usisavaču.

Prije odabira preporučujemo da pregledate naš vodič za kupovinu usisavača jer postoji više stvari na koje valja obratiti pozornost prije kupovine.