nabava.net

Vrste uređaja za vanjsku pohranu podataka - koji izabrati?

USB, memorijska kartica i vanjski disk - kada, kako i za što ih koristiti?

Vanjska memorija

Koja od ova tri uređaja ćeš kupiti ovisi o tome koliko slobodnog mjesta trebaš, za što ti treba te kolikim budžetom raspolažeš.

USB

Najveća prednost USB-a je njegova prenosivost. Od džepa u jakni pa sve do privjeska za ključeve, USB sa sobom možeš nositi bilo kada i bilo gdje.

Primarna uloga USB-a je prijenos datoteke s jednog mjesta na drugi. Na primjer, na poslu Word dokument spremiš na USB i prebaciš ga na računalo kod kuće. Ili spremiš pdf na USB, koji potom odneseš u kopiraonu na print.

Osim prijenosa podataka, na USB možeš staviti i alternativni operacijski sustav, npr. Ubuntu. To je jednostavnije nego instalirati dva različita OS-a na jedno računalo, ili čak koristiti dva različita računala.

Najčešće ćeš pronaći USB između 16 i 64 GB. Na njega možda neće stati kompletne sezone Game of Thrones, ali dovoljno je dobro za prenošenje različitih dokumenata i datoteka s jednog računala na drugo.

Memorijska kartica

Memorijska kartica prvenstveno se koristi za proširivanje memorije uređaja, bilo da se radilo o pametnom telefonu, tabletu ili digitalnoj kameri.

MicroSD kartice nisu praktične kao USB jer ih je zbog malog oblika lako zametnuti. Osim toga, nemaju svi uređaji ulaz za memorijsku karticu.

Iako možeš kupiti adapter za učitavanje memorijske kartice preko USB ulaza, preporučujemo da za prenošenje datoteka s jednog uređaja na drugi ipak koristiš USB.

Kod kupovine memorijske kartice pazi koju vrstu podržava uređaj za koji ju kupuješ te tome prilagodi i kapacitet kartice.

Vanjski disk

Vanjski disk je sličan hard disku u tvojem računalu, ali se najčešće spaja na računalo pomoću USB priključka. Primarno služi za spremanje velike količine datoteka

Za razliku od USB-a i memorijske kartice koji imaju primarno jednu namjenu, vanjski disk možeš iskoristiti na više načina

  • za spremanje sadržaja za koje nemaš mjesta na računalu
  • za backup podataka.

Vanjski disk može držati i do nekoliko terabajta podataka (ovisno o modelu, naravno), zbog čega je prava šteta koristiti ga kao zamjenu za USB i prenošenje Word datoteka. Ponekad i nepraktično, jer je vanjski disk puno većih dimenzija od USB-a. 

Ako imaš laptop ili notebook manjeg kapaciteta, a pogotovo ako oni imaju SSD disk, iskoristi vanjski disk za spremanje multimedijskih i drugih sličnih sadržaja. 

Zaključak: s memorijskom karticom proširi memoriju uređaja (mobitel, tablet, fotić), s USB-om prenosi datoteke s jednog računala na drugo, a s vanjskim diskom napravi back-up ili spremaj datoteke koje ne stanu na tvoj laptop ili desktop.

 

Nastavi čitati: