nabava.net

Kako odabrati najbolji hladnjak - vodič za kupovinu 2019.

S napretkom tehnologije na tržištu se pojavio iznimno velik broj hladnjaka koji se značajno razlikuju po cjenovnom rangu i funkcijama koje nude.

Hladnjak

Kako se ne biste izgubili uslijed tako velikog izbora, pripremili smo vam kratke smjernice za kupovinu novog hladnjaka.

Vrste hladnjaka

Slobodni prostor u kuhinji, broj članova kućanstva i vrste namirnica koje kupujete samo su neke od stvari o kojima trebate razmišljati prije kupnje novog hladnjaka. Prije detaljnije podjele potrebno je razlikovati dvije vrste hladnjaka:

 • samostojeći
 • ugradbeni

Samostojeći hladnjaci su najpopularniji, a karakterizira ih mobilnost i mogućnost korištenja gdje god je dostupna utičnica za struju. 

Ugradbeni hladnjaci, s druge strane, dolaze u kompletu s kuhinjom te su u potpunosti integrirani s kuhinjskim namještajem.

Sada kada znate razlike između samostojećeg i ugradbenog hladnjaka, navest ćemo koje vrste hladnjaka trebate razlikovati prije nego se odlučite za kupnju.

Kombinirani hladnjaci 

Ovakva vrsta hladnjaka je najpopularnija, a njihova prosječna širina iznosi oko 60 cm.

Razlikujemo dva tipa kombiniranih hladnjaka:

 • hladnjak sa zamrzivačem u gornjem dijelu
 • hladnjak sa zamrzivačem u donjem dijelu.

Bilo da se nalazio iznad ili ispod rashladnog dijela, zamrzivač u pravilu zauzme trećinu cjelokupnog uređaja. Stoga je ovakav hladnjak idealan za čuvanje namirnica za do 4 osobe

Kupite hladnjak koji ima zamrzivač na vrhu ako većinom pripremate smrznutu hranu.

Osobe koje više vole svježe namirnice, pogotovo voće i povrće koje se drži u posebnim ladicama, više će voljeti hladnjake koji gore imaju rashladni dio jer se tako ne moraju sagibati da bi došli do željenih namirnica.

Kombinirani hladnjak

Izvor: Flickr

French door hladnjaci

Malo većeg obujma od prethodno spomenutih hladnjaka, ova vrsta uređaja dolazi s krilnim vratima i zamrzivačem na dnu.

Hladnjaci s krilnim vratima praktični su prilikom spremanja manjih namirnica jer je tada potrebno otvoriti samo jedna vrata, a što je hladnjak manje otvoren, to troši manje energije.

French door hladnjak

Izvor: Flickr 

Side-by-side hladnjaci

Ovi su hladnjaci malo većih dimenzija jer se sastoje od dva dijela – zamrzivača i samog hladnjaka smještenih jedno pored drugog te njihova širina u prosjeku iznosi oko 90 cm.

Često dolaze i s dodacima na prednjoj strani kao što su spremište za led i vodu. Side-by-side hladnjaci idealni su za obitelji koje podjednako konzumiraju smrznutu i svježu hranu. Također su djeci jednostavniji za korištenje.

Problem kod ovakvih hladnjaka je to da unatoč velikim vanjskim dimenzijama ne pružaju značajniji prostor za pohranu hrane, a uska vrata ponekad otežavaju spremanje namirnica u većim pakiranjima.

Side by side hladnjak

Kapacitet hladnjaka

Prije nego se odlučite za vrstu hladnjaka, potrebno je uzeti u obzir njegov kapacitet. Nije svejedno hoće li hladnjak dijeliti dvije ili osam osoba.

Hladnjak iznimno velikih dimenzija koji će stajati polu-prazan samo će nepotrebno trošiti energiju, no isto tako će i mali hladnjak popunjen s previše namirnica trošiti više.

broj osoba kapacitet
1-2 100-150 litara
do 4 150-200 litara
> 5  > 250 litara

Energetska učinkovitost

Energetski razredi

Hladnjaci mogu potrošiti i do ¼ do cjelokupne godišnje potrošnje električne energije u kućanstvu. Stoga je što bolja energetska učinkovitost bitan element na koji trebate obratiti pozornost prilikom kupnje novog hladnjaka. Energetski učinkoviti hladnjaci ne samo da pogoduju vašem budžetu, već su bolji i za okoliš.

Pored osnovnih A, B i C, pa sve do G energetskog razreda, gdje A označava najveću učinkovitost, a G najveću potrošnju energije, dostupne su i A+ kategorizacije.

Trenutno najviša klasa energetske učinkovitosti dostupna na tržištu je A+++. Takvi hladnjaci mogu potrošiti čak 45% manje energije od običnog A razreda, a odlična toplinska izolacija, poboljšano brtvljenje vrata, dobra regulacija temperatura i zamrzivanja samo su neki od načina na koji to postižu.

Veći energetski razred obično zahtjeva i veća financijska ulaganja. Srećom, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 800 kuna sufinancira kupnju A+++ hladnjaka i ostale bijele tehnike. Početne cijene A+++ hladnjaka kreću se od oko 5000 kuna naviše.

Funkcije hladnjaka

S napretkom tehnologija sve se više povećava broj i oblik osnovnih i dodatnih funkcija koje hladnjaci mogu sadržavati. U nastavku smo izdvojili neke od bitnijih i zanimljivijih.

 • No frost

No frost ili frost free jedan je od najučinkovitijih elemenata hladnjaka. Radi se o tehnologiji koja sprječava nakupljanje leda na stijenkama i policama hladnjaka, a obuhvaća ventilator koji indirektno raspršuje hladni zrak. Najveća prednost je da s no frostom više nema potrebe za odleđivanjem i čišćenjem hladnjaka. Međutim, ova tehnologija može uzrokovati blago sušenje hrane. 

 • Podesive police

Neki hladnjaci nude mogućnost podešavanja visine unutarnjih polica, što je za korisnike praktično jer možete hladnjak prilagoditi vrstama i veličini namirnica koje pohranjujete, a ne obrnuto.

 • Bio fresh ladice

Danas većina hladnjaka dolazi s jednom ili dvije kutije na dnu hladnjaka prvenstveno namijenjene spremanju voća i povrća. Međutim, napredniji hladnjaci dolaze s Bio fresh tehnologijom koja u tim ladicama osvježava namirnice koristeći posebno odvojen ventilator koji struji zrak samo za tu hranu.

 • Odjeljak za vodu i led

Neki hladnjaci s prednje strane imaju spremišta za led i vodu. Iako je ovo dosta praktično, posebice tijekom ljetnih mjeseci, trebate voditi računa radi li sustav na principu refila ili je potrebno hladnjak spojiti na izvor vode kako bi ova funkcija mogla raditi.

Odjeljak za vodu na hladnjaku

 • Držač boca

Ako često u hladnjak pohranjujete boce, bilo da se radilo o običnim bocama ili bocama vina, tada  potražite hladnjak koji dolazi s rešetkama ili odjeljcima za boce.

 • Održavanje higijene i svježine

Neki hladnjaci dolaze s integriranim sustavom koji sadrži antibakterijske filtre. Oni sprečavaju nastanak bakterija koje uzrokuju neugodne mirise. Postoje i hladnjaci s ionozatorom koji raspršuje negativno nabijene ione u hladnjak te uklanja bakterije u zraku i produžuje svježinu namirnica.

Završna razmatranja

Hladnjake s osnovnim funkcijama može se kupiti po vrlo prihvatljivim cijenama koje se, ovisno o veličini hladnjaka, kreću od 1000 kuna naviše. Naravno, što je hladnjak energetsko učinkovitiji i ima više dodatnih funkcija i tehnologija, to i njegova cijena značajno raste. Cijena delux hladnjaka može se popeti do 20 000 kuna i više. 

Osnovne stvari koje trebate znati prije kupnje hladnjaka je koliko za njega imate prostora u kuhinji, koliko osoba će taj hladnjak koristiti, tj. koliko hrane očekujete da će se u hladnjak spremati te potom, ovisno o budžetu, koje dodatne značajke biste voljeli imati.

 • obratite pozornost na kapacitet hladnjaka i koliko hrane ćete stavljati u njega
 • kombinirani hladnjaci su za kućanstva za do 4 osobe
 • ako često jedete smrznutu hranu, uzmite kombinirani hladnjak kod kojeg je zamrzivač gore
 • ako više volite svježu hranu, neka gore bude rashladni dio
 • ako podjednako jedete i smrznutu i svježu hranu, uzmite side-by-side hladnjak
 • hladnjaci troše puno energije, pa prilikom kupnje pripazite na potrošnju uređaja
 • ako ne želite trošiti vrijeme na odmrzivanje hladnjaka, kupite uređaj s no frost tehnologijom