nabava.net

Koji laptop kupiti 2021. - najbolji vodič za kupovinu laptopa

Kako izabrati najbolji laptop s obzirom na budžet i vaše potrebe? Ovo je svakako jedno od najtežih pitanja i zato smo se potrudili sastaviti najbolji vodič za kupovinu prijenosnog računala koji će na jednom mjestu ponuditi najbolje laptope za posao, školu, svakodnevne obaveze, gaming i još mnogo toga.

Koji laptop kupiti - vodič za kupovinu laptopa

Za što ćete koristiti laptop?

Prvo, najvažnije, glavno, fundamentalno pitanje. Najveća greška koju možete napraviti je kupiti laptop koji neće pratiti vaše potrebe. Ako vam zbog posla ili iz hobija treba photoshop ili ćete se baviti video editiranjem, sigurno nećete izabrati osnovne i ulazne modele. Ali isto tako, ako planirate samo surfati, pogledati koji film i slično, nećete morati kupiti laptop od 5000 kuna. 

Zato ćemo u nastavku definirati neke od najpopularnijih kategorija prijenosnih računala:

 • Osnovni modeli laptopa
 • Laptopi za ured i studente
 • 2 u 1 laptopi
 • Laptopi do 3000 kuna
 • Laptopi do 5000 kuna
 • Gaming laptopi

Kako kupiti jeftini laptop - osnovni modeli

Osnovni modeli su baš ono što im i ime kaže, osnovni. Zaboravite na neki žešći multitasking, brzinu otvaranja stranica, podizanja programa, korištenje naprednijih programa i igrica. 

Ne brinite i dalje ćete moći surfati, gledati filmove i serije, slati mailove, plaćati račune i obavljati sve one osnovne zadatke. Ali bilo kakvi zahtjevniji zadaci neće proći ili će obavljanje istih biti usporeno. 

Kada govorimo o ovakvim laptopima, govorimo o laptopima do 2000 kuna ili tek nešto malo više od toga. Jasno je kako za taj novac ne možete očekivati čuda, a takve će biti i specifikacije.

Procesor će vjerojatno biti Intel Pentium. Neki standard kod laptopa je postalo minimalno 4 GB RAM-a, pa je za vjerovati kako ćete tu količinu pronaći i kod ovakvih modela. Tu je najčešće 500 GB tvrdi disk. Velika je vjerojatnost da ćete dobiti HD zaslon, standardne ulaze poput HDMI i USB 3.0, a za očekivati je kako nećete dobiti optički uređaj iliti DVD. 

I nemojte očekivati kako ćete dobiti lijep, tanak i lako prijenosan uređaj. Ovi su modeli veliki, robusni, teži i nikako ne nešto s čime bi se hvalili prijateljima. Ali ako ćete ih koristiti samo u svome domu, poslužit će svrsi. 

2 u 1 laptopi

Ako ste već odlučili izdvojiti 2000 kuna ili nešto više za novi uređaj, postoje i alternative koje bi vam mogle bolje pristajati. Tu su svakako hibridi ili 2-u-1 prijenosna računala kao i noviji tableti

Jedina prednost laptopa u ovom pogledu je veliki ekran i veći tvrdi disk pa ako su vam to najvažnije karakteristike, nemate što pretjerano razmišljati. Međutim, ako vam to nije najvažnije, možete dobiti čak i moćnije strojeve, ljepšeg dizajna, u potpunosti prenosive, a za istu sumu novca. 

2 u 1 laptopi pretvaraju se u tablete na dva načina: 

 • Odvajanjem tipkovnice (hibridni laptopi)
 • Rotacijom za 360° (konvertibilni laptopi)

2 u 1 hibridni laptop

I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane, a za detaljnije informacije o ovakvoj vrsti uređaja, svakako pročitajte prednosti i mane 2 u 1 laptopa

2 u 1 laptopi dobar su izbor za osnovne korisnike (surfanje, Office, filmovi) koji puno putuju ili često koriste tablet, a žele uređaj koji će istovremeno biti dovoljno snažan, lagan i prenosiv. Hibridni laptopi nisu dobar odabir za zahtjevnije korisnike, gamere, ljubitelje velikih ekrana i osobe koje puno rade s tipkovnicom.

Laptop za ured i studente

Stalno ste na laptopu, nosite ga na posao, s posla, na fakultet, u školu, koristite ga i vani i doma? Najbolji izbor za vas je ultrabook. Ultrabook je tanak i lagan laptop koji se bazira na brzini i premium izgledu, a najčešće ima 13-inčni ekran. Najpoznatiji takav je svakako MacBook. Može se naći i drugih veličina ekrana, ali poanta ultrabooka i je u toj prenosivosti i lakoći.

Ultrabook će najčešće imati SSD disk i nešto jači procesor, ali na njemu nećete pronaći optički uređaj. Što i ne predstavlja preveliki problem u dobu kada se većina podataka prenosi putem USB-a ili postavlja na cloud servise. Dodatan plus je svakako štednja baterije pa ultrabook vjerojatno može izdržati najduže bez potrebe za strujom.

Cijena je nešto malo žešća, ali kvaliteta bi ju trebala pratiti. Najosnovniji modeli ultrabooka mogu se pronaći po cijeni od 5000 kuna, a ovisno o specifikacijama, cijena može narasti i do 15-ak tisuća kuna. 

Ultrabook neće biti dobar izbor za hard-core gamere kao i za bilo kakav drugi oblik sličnog korištenja prvenstveno zbog integrirane grafičke kartice. Međutim, s obzirom na jačinu performansi, ultrabook bi trebao biti dovoljno dobar za video i foto editiranje (Photoshop i slični programi). 

Kada govorimo o prihvatljivim specifikacijama, predlažemo da vaš ultrabook ima barem: Intel Core i5 procesor, 256 GB SSD i 8 GB RAM-a. Ova bi kombinacija trebala biti dovoljna za obavljanje svih zadataka, brzo i jednostavno. 

Želite li kupiti najbolje od najboljeg, gotovo svi su jednoglasni kako je najbolji ultrabook trenutno Dell XPS 13. Ali takav laptop stajat će vas minimalno 10.000 kuna. 

Ultrabook Dell XPS 13

Ultrabook je najbolje što možete nabaviti, ali cijena je vjerojatno prevelika za većinu prosječnih korisnika u Hrvatskoj. Zato smo se potrudili sastaviti i poneke alternative koje bi trebale biti dovoljno dobre, a prvenstveno su bazirane na predviđenom budžetu. 

Kako izabrati dobar laptop do 3000 kuna 

Da puno ne duljimo, ovo su minimalni kriteriji koje bi vaš laptop do 3000 kuna trebao ispunjavati:

 • Procesor: Intel Core i3 ili AMD Ryzen 5
 • RAM: 8 GB 
 • Tvrdi disk: SSD 256 GB
 • Zaslon: Rezolucija 1920 x 1080
 • Grafička kartica: Intel HD 

Ovo je osnovna kombinacija koja je naravno podložna promjena. SSD disk je stvarno nešto bez čega ne bi trebao kupovati novi laptop, ali ako si izraziti fan velike količine memorije, uvijek možeš izabrati 1 TB HDD iako to ne bi bila naša preporuka.

Za što će ovakav laptop biti dobar?

Laptopi do 3000 kuna bez većih problema obavljat će svakodnevne zadatke, jednostavniji gaming i foto-video editiranje. Znači možete surfati, koristiti Office aplikacije, gledati filmove ili slušati Youtube.

Naravno možda uspijete pronaći i nešto bolje specifikacije, zato dobro pogledajte što se nudi u trgovinama. Želite li saznati još više o ovoj vrsti laptopa, ali i pogledati tri najbolja modela, svakako pročitajte naš članak kako izabrati dobar laptop do 3000 kuna.

Kako izabrati dobar laptop do 5000 kuna

S laptopima do 5000 kuna već ulazimo u kvalitetnu sferu i tu možete pronaći dobar i moćan laptop za sve potrebe. Isključit ćemo žestoki gaming i ultra zahtjevne programe, ali za naprednije korisnike, ovakvi laptopi bi trebali ispunjavati svoju svrhu.

Minimalni kriteriji koji bi trebali biti zadovoljeni su:

 • Procesor: Intel Core i5 / Ryzen 5 3500U
 • RAM: 8 GB 
 • Tvrdi disk: 512 GB SSD
 • Zaslon: Full HD 1920 x 1080
 • Grafička kartica: GeForce GTX 1650 / Radeon Vega 8

Za ovu cijenu nikako ne biste trebali pristati na ništa manje od ovoga. A velika je vjerojatnost da ćete uspjeti pronaći i laptope s najsnažnijim Core i7 procesorom ili nekom od kombinacija klasičnog tvrdog diska i SSD-a. Dobra je opcija i ako uhvatite kombinaciju 16 GB RAM-a i 256 GB SSD. Jedino za što ćete se pomučiti je grafička kartica pa dobro razmislite je li vam dovoljna obična integrirana Intel HD grafika.

Multitasking, programi poput Photoshopa i sličnih, neki noviji naslovi u svijetu igara bez problema će se vrtjeti na vašem laptopu do 5000 kuna. A imat ćete i Full HD zaslon za veći užitak u gledanju omiljenih filmova. 

Kako izabrati gaming laptop

I ptice na grani znaju da je u gamingu desktop kralj. Međutim, postoje situacije u kojima desktop teško možete vući sa sobom. Primjerice, svakoga tjedna putujete u drugo mjesto zbog fakulteta, ali ne želite se ograničiti na igranje samo preko vikenda. 

Asus ROG gaming laptop

Istovremeno ćete imati laptop za gaming, ali i za fakultetske ili druge obveze. Iako ima 'nabrijane' specifikacije, gaming laptop nemojte kupovati ako ne mislite igrati igre. Zvuči logično, ali neki ljudi ipak preskaču taj savjet. U suprotnom će vaša baterija zaista patiti, a i vi ćete patiti skupa s njom, kada shvatite koliko se brzo troši. 

No koje su to onda karakteristike koje bi dobar gaming laptop trebao imati?

 • Procesor: Intel Core i7
 • Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX1060 ili više
 • Tvrdi disk: 256 GB SSD + 1 TB HDD ili barem 512 GB SSD
 • RAM: 16 GB
 • Zaslon: 17" FHD

Ovo su specifikacije koje bi trebale pokrenuti i najzahtjevnije igre. Ako ste samo prosječni gamer koji tu i tamo zavrti neki od novih naslova i ne pati da svi detalji budu na 'High', za vas će i gore navedeni laptopi do 5000 kuna biti sasvim dobar odabir.

Gaming laptopi su robusni, veliki i teži od 'običnih', a posebnu pozornost treba posvetiti hlađenju komponenti zbog velike topline i zagrijavanja koje proizvode procesori i grafičke kartice.

Već smo ranije pisali o najvažnijim karakteristikama gaming laptopa kao i o razlikama između gaming laptopa i gaming desktopa pa ako vas više zanima o ovoj temi, svakako pročitajte i te članke. 

Apple MacBook

Još jedna dilema pred kojom se svakako možete naći je kupovina Windowsa ili Maca. Apple ima svoju vjernu vojsku fanova i to sigurno nije bez razloga. Upravo su 'poslovnjaci' ti koji se najčešće odlučuju na MacBook, a glavne su prednosti svakako:

 • Brzina
 • Intuitivnost korištenja
 • Sigurnost

Apple MacBook Pro

Naravno, kao i uvijek kada se radi o Appleu, cijena je jedan bitan faktor zašto svi ne hodamo s malim Macovima pod rukama. MacBook također nije dobra opcija za gaming. U svakom se slučaju Apple smatra i trendseterskim komadom tehnike, a upravo su ultrabookovi nastali kao odgovor na Apple MacBook. Točnije rečeno, MacBook je vjerojatno najpopularniji ultrabook ikada. 

MacBook preferiraju grafički dizajneri, profesionalci u svijetu video i audio editiranja. Tražite li samo standardan laptop za svakodnevne zadaće poput surfanja, gledanja filmova, slanja mailova i slično, apsolutno vam se ne isplati kupiti MacBook. 

MacBook se može pohvaliti i dugotrajnijom baterijom, a ako se odlučite za izdvajanje veće svote novca možete birati između MacBook Pro i MacBook Air modela. Više o razlikama Apple modela laptopa donosimo u našem sljedećem članku. 

Google Chromebook

Chromebook radi na operativnom sustavu Chrome OS i u Hrvatskoj nije pretjerano popularan. Međutim, na stranim tržištima Chromebook je prepoznat kao idealan laptop za nezahtjevne korisnike. 

Chromebook gotovo sve radi online pa ako vam je laptop potreban samo za surfanje internetom, ovo bi mogao biti pun pogodak. Mala cijena, mala težina i dugotrajna baterija glavne su odlike ovakvog prijenosnog računala. 

Međutim, Chromebook je gotovo skroz beskoristan kada ste offline. Neki programi će i raditi, ali definitivno ne onako kako ste vi navikli na to. Svi podaci i aplikacije spremaju se na cloud, a pristupiti im se može samo kada je uređaj spojen na internet.

Brendovi 

I za kraj smo odlučili istaknuti proizvođače i brendove prijenosnih računala s kojima nećete pogriješiti. Međutim, nitko vam ne može garantirati kako će jedan model laptopa 5 godina raditi bez problema, dok će drugi već nakon mjesec dana početi stvarati probleme. Puno faktora će ovisiti o radu prijenosnog računala, a jedan od njih je svakako i vaša briga i način korištenja.

No svi se slažu kako je Apple vjerojatno i najjači brend, a odmah do njega su i Dell, Asus i Lenovo. Acer je primjerice dosta popularan na našem tržištu, dok je Toshiba u laganom padu. Naših top 7 brendova zatvaramo s HP prijenosnim računalima.

Najpopularniji brendovi prijenosnih računala

Kupuješ novi laptop i želiš znati više o pojedinim komponentama računala i na taj način još preciznije izabrati pravi model za sebe? Svakako pogledaj naše vodiče za kupovinu: