nabava.net

Koji pekač za kruh kupiti - vodič za kupovinu

Želiš se ujutro probuditi uz miris svježe ispečenog kruha? Voliš domaći kruh, ali nemaš vremena svaki dan mijesiti tijesto, čekati da se digne i potom ponovo čekati da se ispeče? Pekač kruha idealno je rješenje za tvoj problem! Kupovina pekača za kruh ustvari je vrlo jednostavna, a u nastavku ćeš pročitati što uzeti u obzir.

Pekač kruha

Osnovne informacije o pekaču kruha

Princip rada pekača za kruh je super jednostavan - ubaciš sastojke, pritisneš gumb i 3-5 sati kasnije dočeka te mirisna i vruća štruca kruha.

Kod odabira pekača za kruh teško da ćeš pogriješiti. Razlike se uglavnom svode na količinu i vrstu programa pečenja te mogućnosti izrade različitih vrsti kruha i drugih proizvoda.

Dimenzije

Većina pekača kruha veličinom idu u visinu, umjesto horizontalno. To znači da je kruh ispečen u pekaču kruha kraći i viši od kupovnog. Ako želiš da izgledom tvoj kruh izgleda kao da je kupljen u pekari, opredijeli se za izduženi model pekača kruha.

Logično, dimenzije pekača imaju točno nula utjecaja na okus ispečenog kruha, a budući da visoki modeli pekača kruha zauzimaju manje prostora, izgled ispečene štruce zadnja je stvar o kojoj trebaš razmišljati.

Veličina pekača također utječe i na količinu ispečenog kruha. Kod nekih pekača težina kruha je fiksna, dok kod drugih možeš birati koliko težak kruh ćeš ispeći. U pravilu se te brojke kreću između 500 i 1200 grama

Proziran poklopac

Ako želiš pratiti napredak kruha bez da moraš otvarati poklopac pekača, pametan izbor je pekač s prozirnim poklopcem. Neki uređaji na poklopcu imaju prozorčić, često sa svijetlom ugrađenim unutar uređaja, kako bi mogao pratiti napredak kruha.

Proziran poklopac nema praktičnu ulogu, jer su svi programi optimalno složeni. To znači da kruh neće izgorjeti ili da će se program prekinuti prije nego je kruh ispečen. Prozoran poklopac tu je da zadovolji znatiželju nestrpljivih pekara koji vole pratiti napredak svojeg pekarskog uratka.

Lopatica za miješanje

Lopatica koja miješa tijesto često će ostati u kruhu dok se on peče. To znači da će štruca nakon pečenja imati rupu tamo gdje se miješalica nalazi, a koliko će biti velika, ovisi o veličini lopatice za miješanje.

U pravilu ovo ne predstavlja problem, no možeš se opredijeliti za pekač kruha sa sklopivom lopaticom koju je moguće izvaditi ili se sama sklopi prije pečenja kruha kako bi on ostao cijeli. Ako ta opcija ne postoji, pogledaj da uz pekač dobiješ alat za vađenje lopatica iz kruha.

Dodatna oprema

pekač kruha

Kupi onaj pekač za kruh uz koji dolaze posudice i žlice za mjerenje sastojaka za recept. Ako često koristiš pećnicu u svojoj kuhinji i već posjeduješ sav potreban alat, onda ti dodaci i nisu toliko važni. Međutim, recepti za pekač kruha zahtijevaju precizno praćenje recepata koji s njime dolaze. Ako s pekačem dobiješ posudice za mjerenje, znači da se proizvođač pobrinuo da ti recepti svaki put ispadnu savršeno.

Programi i opcije

Zadržavanje topline

Opcija zadržavanja topline održava toplinu kruha do sat- dva nakon što je ispečen. Ako ne želiš poslužiti kruh onog trena kada je pekač završio s radom, uključi opciju zadržavanja topline i kruh će ostati topao i svjež i do dva sata nakon završetka pečenja. 

Odgoda početka pečenja

Ako želiš uživati u svježe ispečenom kruhu za doručak, ne trebaš ustajati u 3 ujutro kako bi uključio pekač. Umjesto toga, kupi uređaj koji ima timer, tj. koji će početi s radom u vrijeme koje mu zadaš. Ubaciš u pekač sve potrebne sastojke, programiraš kada želiš da ispeče kruh i   potom uživaš u mirisu i okusu slasnog domaćeg kruha.

Programi za pekarske i ne-pekarske proizvode

Većina pekača za kruh dopušta izradu i drugih jela osim kruha. Jogurt, domaći džem, riža, tjestenina, tijesto za pizzu, bezglutenski kruh i kolači samo su neke od mogućnosti. Ako želiš multifunkcionalni uređaj s kojim ćeš moći raditi više od samog kruha, u tom slučaju neka pekač koji kupuješ ima što više programa izrade različitih obroka.

Programi za ubrzano pečenje

Pojedini modeli pekača kruha imaju opciju ekspresnog pečenja gdje je cijeli proces gotov za svega sat vremena. Osim toga, postoje i programi u kojem kruh možeš zamijesiti sam i samo ga ispeći u pekaču; i obrnuto - pustiti pekač da zamijesi tijesto za kruh koji potom sam ispečeš u pećnici ili pod pekom. 

Stupanj tamnjenja kore

Popularna opcija je mogućnost odabira koliko tamnu koricu kruha želiš. Često se sastoji od tri stupnja - svijetla, srednja i tamna boja korice. Znaj da je ovo ponekad moguće jedino prilikom pečenja bijelog kruha.

Pretinac za dodatne sastojke

Ako voliš raditi kruh sa sjemenkama, grožđicama ili nekim drugim dodacima, opredijeli se za pekač kruha koji ima program koji će te upozoriti kada te sastojke treba dodati u pekač. Ili, još bolje, neka pekač ima pretinac za takve sastojke. Ubaciš ih u pretinac na početku kada u pekač stavljaš sve ostale sastojke za kruh, a pekač sam isprazni pretinac u prikladnom trenutku.

Cijena

Cijena pekača kruha uglavnom ovisi o dodatnim mogućnostima i vrstama programa koje nudi. Što je više toga moguće raditi s pekačem kruha, to će cijena biti viša. Prije kupovine točno znaj što želiš, jer nema potrebe da plaćaš više za dodatne funkcije koje nećeš koristiti.

Ako pekač za kruh obećava mnoštvo naprednih programa i opcija, a njegova cijena je drastično niža od prosjeka, probaj za njega pronaći recenzije ljudi koji ga koriste jer je lako moguće da se radi o proizvodu upitne kvalitete.