nabava.net

Koji procesor kupiti - vodič za kupovinu 2017

Prilikom kupnje novog računala sigurno ste se susreli s vječitim pitanjem: "Koji procesor moram izabrati?". Vjerujemo kako ste čuli mnogo savjeta i da vam je lagano puna kapa i Intela i AMD-a, Pentiuma, i5 ili i7 i raznih drugih modela koji se pojavljuju u današnjim računalima. 

Odmah u startu ćemo naglasiti kako se ovdje radi o procesorima namijenjenima desktop i prijenosnim računalima, a o procesorima kod mobilnih uređaja (smartphonea) čitajte u našem sljedećem članku.

Procesor (CPU) je bitna stavka vašeg računala i ako ne izaberete dobro, vaš rad bi mogao patiti. Prije svega morate definirati svrhu vašeg računala. Hoćete li računalo koristiti samo za surfanje webom, korištenje Office paketa i slične osnovne zadaće? Ili ipak uz to planirate obavljati malo zahtjevnije poslove poput uređivanja fotografija, video sadržaja ili igranja igara? Ili ste okorjeli gamer i računalo vam služi primarno za ulazak u svijet igara?

Kada odgovorite na ova pitanja, izbor će vam biti znatno lakši. Sigurni smo kako ne želite platiti previše za funkcije koje vam uopće neće biti potrebne, ali i kako ne želite da vas nemoć procesora ograničava u radu.

Proizvođač

Kada govorimo u proizvođaču procesora, postoji samo jedna dvojba.

 • Intel
 • AMD 

Dvojba je to o kojoj su već napisane mnoge usporedbe, a odgovor nije i ne može biti jednoznačan. Shvatite to kao i usporedbu operativnih sustava Androida i iOS-a. Svaki ima nešto bolje i nešto lošije, a na vama je da izaberete optimalnije za sebe.

Zaista je teško odrediti koji je bolji, a kroz ostale karakteristike procesora na koje morate obratiti pažnju prilikom kupovine pokušat ćemo vam dodatno olakšati izbor.

Intel procesori

S obzirom na vrstu i performanse, poprilično je lako napraviti hijerarhiju među Intel procesorima. Najslabiji među njima je Intel Atom. Atom se koristi primarno kod Netbooka (malih laptopa), a glavna mu je prednost štednja potrošnje energije i baterije. Međutim, radnje koje možete obavljati na njemu su surfanje internetom, korištenje osnovnih programa i slično. Sve iznad toga neće ući u opis posla Intel Atoma.

Druga dva modela su Celeron i Pentium. Njih možemo predstaviti kao procesore ulaznih modela računala. Pentium je za klasu iznad Celerona, ali se oba svrstavaju u grupu low-end procesora. 

Ako želite baš osnovno računalo i ne planirate se pomaknuti dalje od surfanja, korištenja Worda, uživanja u filmovima ili najjednostavnijim igrama, ne trebate tražiti dalje od Pentiuma. 

Nakon Pentiuma, dolazimo do Intelovih malo jačih modela koje možemo svrstati u kategorije middle-range i high-end procesora. 

 • Intel Core i3
 • Intel Core i5
 • Intel Core i7

S ovim smo modelima već lagano zagazili u ozbiljnije korištenje računala, žešći multitasking, naprednije igrice i programe. Što je veći broj ispred slova i, to je procesor bolji.

Intel Core procesori: i3, i5 i i7

Intel Core i3 možete pronaći u malo boljim budget-friendly uređajima, a možemo ga opisati kao dobrog all-roundera među procesorima.

Ako kupujete računalo ili procesor za obavljanje svega po malo, surfanje internetom, ali i igranje igara, pokretanje jačih programa, Core i3 će zadovoljiti vaše potrebe.

Glavne razlike u odnosu na naprednije i5 i i7 očituju se u smanjenoj cache memoriji, uglavnom manjem broju jezgara (dvije jezgre) i izostanku turbo boost tehnologije.

Kada govorimo o i5 i i7 procesorima, onda govorimo o moćnim strojevima potrebnim prije svega jako zahtjevnim korisnicima. Bilo da ste hard-core gamer, profesionalac u sferi grafičkog dizajna, uređivanja fotografija i video sadržaja, ovo su procesori za vas.

Hyper-Threading tehnologija poboljšava performanse procesora na način da dupla njegove mogućnosti, stvara prividni drugi, virtualni procesor, a posebno je korisna kod izvršavanja više zadataka istovremeno. 

Intel Core i5 pripada high-class procesorima, a nudi stabilnost, pouzdanost, te moć obavljanja gotovo svih zadataka koje pred njega postavite. Naravno za njega ćete morati izdvojiti i veću količinu novca, pa razmislite je li vam to nužno potrebno.

Razliku u odnosu na i7 procesore je izostanak Hyper-Threading tehnologije.

Još jači i bolji je predvodnik Intelovih procesora, Core i7. Izrazito moćan procesor potreban je primarno naprednim korisnicima. Da se razumijemo, ako želite imati najbolje na tržištu, imati brzinu i pouzdanost i uživati u njima, uzmite i7. Ali budite spremni da ćete to i platiti. 

Usporedba Intel procesora: Celeron, Pentium, Core i3, i5 i i7

Na kraju, sve se svodi na to koliko možete platiti. Ako zaista ne razmišljate o novcima, idite na najskuplje i najbolje, dakle i7. Ako ipak ne želite preplatiti i posjedovati nešto što vam realno i ne treba, predlažemo Core i3 ili neku od jeftinijih verzija i5 procesora. 

Mnogo će toga ovisiti i o generaciji procesora. Svaka od generacija ima svoje kodno ime, a već smo pisali kako će to Skylake, Broadwell ili Haswell utjecati na rad računala. Najnoviji u seriji je sedma generacija Intel procesora, poznata pod imenom Kaby Lake koja je ujedno i najmoćnija i najbrža do sada

AMD procesori

Kako smo rangirali Intelove procesore, tako ćemo rangirati i AMD procesore. Glavna prednost koju mnogi ističu u odnosu na Intel je ipak nešto jeftinija cijena i pristupačnost većoj količini korisnika.

AMD Sempron je ulazni model, bez prevelike snage i moći, dovoljan za obavljanje osnovnih zadaća poput surfanja i pokretanja osnovnih programa.

AMD Sempron prvi je na našem popisu, a možemo ga usporediti s Intel Celeronom. 

Nakon ovog basic, ulaznog modela, prelazimo na malo snažnije i većini korisnika ipak prihvatljivije procesore.

 • Athlon i Athlon 2
 • Phenom 2
 • A serija
 • FX serija
 • Ryzen

Prije svega ćemo napomenuti kako su Phenom 2 i procesori iz FX serije, procesori za desktop računala. FX serija AMD-ovih procesora najnovija je i najbrža serija. Na primjeru najpopularnijeg modela na našim stranicama, FX-6300 pokušat ćemo vam na maksimalno jednostavan način približiti oznake kod AMD-ovih procesora.

FX - serija, 6 - broj jezgara, 3 - generacija 

Zbog nešto manje cijene u odnosu na Intelove prvake, FX procesori odličan su izbor za custom-made računala.

U tom slučaju 6300 je bolji i noviji procesor od primjerice 6100, ali i lošiji od 6350 koji ima veću brzinu. Što je veća brojka, brzina i kvaliteta su veće.

FX seriju možete gledati kao high-class desktop procesore za prave entuzijaste, bilo da je riječ o gamingu ili o naprednijim programima, stvaranju multimedijalnog sadržaja i sl.

Ipak, važno je znati da procesori iz FX serije ne dolaze s integriranom grafičkom karticom te ćete se morati osloniti na odvojenu GPU. Ali ako ste gamer ili profesionalac u gore navedenim područjima, integrirana grafička kartica ionako za vas ne dolazi u obzir.

AMD procesor FX serije

APU označava da AMD procesor ima integriranu Radeon grafičku karticu.

S druge strane, A serija je namijenjena i desktop i laptop računalima, a također se svrstava u gornju klasu procesora. Glavna razlika u odnosu na FX procesore je ugrađena grafička kartica (često ćete zato kod AMD-a pronaći naziv APU umjesto CPU).

Najnoviji model u A seriji je A10 koji u pravilu posjeduje 4 jezgre, kao i A8 i A6. Modeli A10 i A8 primarno su potrebni već spomenutim entuzijastima na određenim poljima, dok se A6 i osobito A4 nalaze u ulaznim modelima i cijenom pristupačnijim računalima. A4 procesori u pravilu imaju dvije jezgre i solidan su izbor su nešto naprednije početnike.

Ako se već odlučujete za A seriju, naša je preporuka da se odlučite za minimalno A6 model, ali za obavljanje manjih svakodnevnih zadataka, niti A4 neće biti loš izbor.

Najnovije izdanje je AMD Ryzen i to je trenutno najbolje što možete dobiti od AMD-a u svijetu procesora. S ovom serijom high-class procesora, AMD se opasno približio Intelu. Najmoćniji u seriji je AMD Ryzen 7 koji je namijenjen desktop računalima i pandan je Intelovom i7 procesoru

U ponudi se mogu naći i budžet verzije, Ryzen 5 koji je ekvivalent Intelovom i5 procesoru, a očekuje se da će se ubrzo na tržištu pojaviti i najslabiji od njih, Ryzen 3.

Značenje slova u modelu procesora

Dok još uvijek govorimo o proizvođačima i njihovim modelima, odgovorit ćemo na još jedno pitanje koje smo često čuli. Što točno znače slova koja se pojavljuju na kraju modela procesora, primjerice Intel Core i5-4690K

Slovo K kod procesora označava mogućnost laganog overklokiranja, pokretanja procesora na većoj brzini od one koju je omogućio proizvođač. Slovo M govori da se radi o procesoru za laptop, G također označava procesore mobilnih uređaja, a D desktopa. Kod tableta i ultrabookova umjesto slova M možete pronaći U ili Y. 

Brzina ili takt procesora

Stvari su kod brzine procesora prilično jednostavne. Mjereno u gigahercima, što veća brojka, to je veća brzina. Međutim, nemojte se fokusirati samo na brojke. Vrlo je teško uspoređivati brzine procesora različitih modela, a osobito različitih proizvođača.

Brzina/takt procesora i dalje je dobar pokazatelj koliko brzo vaše računalo može biti, ali ne smije biti glavni razlog kupovine. Ponekad zaista procesor s manje naznačenom brzinom funkcionira brže od onog s većom brojkom. 

Osim toga, mnogi procesori koriste i Turbo Boost tehnologiju. Ako u specifikacijama procesora stoji da je njegova brzina/takt 1,80 GHz, to je minimalna brzina na koju se proizvođač obvezuje. U slučaju da posjeduje Turbo Boost tehnologiju, brzina će biti primjerice do 3,00 GHz. U tom slučaju, kada vaš procesor bude pod opterećenjem, on će izvući dodatnu snagu do brzine broja koji je naznačen u specifikacijama.

Intel Turbo Boost tehnologija

Broj jezgara

Kada govorimo o brzini rada procesora, broj njegovih jezgara uvelike će pridonijeti tome. Prošla su vremena kada su jednojezgreni procesori bili pravilo. Sada je suprotno. Oni su iznimka, a ne pravilo.

Standard su sada postali procesori s više jezgara čime brzina obavljanja zadataka raste. 

Procesori s više jezgara funkcioniraju na način da jezgre između sebe podijele opterećenje koje je pred njih stavljeno i na taj način brže i lakše obave zadatak. 

No još važnija stvar od samog broj jezgara je software uz koji ide procesor. Ako software na vašem računalu može iskoristiti samo 3 od 8 jezgara koje procesor ima, znači da 5 jezgara ostaje u potpunosti neiskorišteno.

Obratite pozornost na sinkronizaciju procesora i softvera. Ujednačavanjem broj jezgara s mogućnostima softvera izvući ćete najviše iz svog procesora. 

Dvije ili četiri jezgre trebale bi biti sasvim dovoljne za prosječne korisnike. Pod prosječne korisnike ubrajamo one koji uz osnovne poslove na računalu koriste i zahtjevnije programe i igre. 

Cache memorija

Cache memorija je zapravo mala količina brze memorije procesora koja služi za privremeno pohranjivanje podataka. Putem cache memorije, procesor brže dolazi do podataka spremljenih u nju i unaprjeđuje svoju brzinu. 

Što je veća cache memorija procesora to je veća količina podataka koje procesor može brzo dohvatiti i samim time brzina je veća. 

Cache memorija procesora mjeri se u megabajtima i obično se nalazi u rangu između 2 i 4 MB

Kompatibilnost s matičnom pločom

Ako se odlučujete na kupnju samo procesora kako bi pojačali svoje postojeće računalo, prva stvar i primarni kriterij mora biti kompatibilnost s matičnom pločom, a taj ćete dio u specifikacijama procesora pronaći pod terminom Socket (hrvatski - priključak). 

Ukoliko imate želju saznati što je točno Socket najbolje je da pročitate što o tome kaže ekipa iz Digital Trendsa

Kako saznati koji socket imate?

Postoji nekoliko jednostavnih načina putem kojih možete saznati koji socket imate, odnosno koji se socket nalazi na vašoj matičnoj ploči.

 • Preuzimanjem i instalacijom programa poput Everest Home Editiona ili CPU-Z
 • U sistemskim postavkama vašeg računala pogledajte koji procesor imate, a samim time znat ćete i koji socket koristite

Ako se odlučite za kupnju procesora koji nije kompatibilan sa socketom matične ploče, neće vam preostati ništa drugo nego krenuti u potpunu rekonstrukciju vašeg računala i kupnju nove matične ploče koja će biti kompatibilna s procesorom. 

Integrirana grafička kartica (GPU)

Ovu ćemo temu primarno obraditi zbog onih koji svoje računalo žele pretvoriti u gamerski stroj. Većina današnjih procesora dolazi s integriranom grafičkom karticom, ali s njima dolazi i smanjena kvaliteta grafičkih sadržaja.

Integrirana grafička kartica bit će sasvim dovoljna za prosječne, 'kućne' korisnike. Moći ćete uživati u nešto slabijim igrama, lakšem editiranju fotografija i naravno u svim osnovnim karakteristikama poput surfanja webom, gledanja filmova i sl.

Međutim, ako želite koristiti malo naprednije programe, osobito iz sfere foto i video uređivanja, uživati u svim vrstama igara, procesori s integriranom grafičkom karticom neće biti od nikakve koristi za vas.

U tom slučaju morate imati i dodatnu, odvojenu grafičku karticu koja podržava vaše zahtjeve, o čemu ćete moći čitati u jednom od naših sljedećih tekstova.

Hladnjak procesora

Još jedna važna stvar na koju je dobro obratiti pozornost je hlađenje procesora. Kao što i sami znate procesori generiraju toplinu i ako dođe do pregrijavanja, vaše računalo naći će se u problemima.

Pregrijavanje procesora

Preuzeto: tekspecz.files.wordpress.com

Prilikom kupnje procesora potražite oznaku TDP ili potrošnja (mjereno u Vatima (W)). Ona vam govori koju količinu topline će emitirati procesor. Najbolje je da procesor i u sebi ima ugrađeni hladnjak koji mu pomaže da se zadržava na prihvatljivoj temperaturi.

Vaš procesor (CPU) ne bi trebao raditi na temperaturi većoj od 75°C, a idealna temperatura je oko 45-50°C. 

Kako bi provjerili temperaturu procesora i ostalih komponenti vašeg računala možete se poslužiti nekim od programa, poput Real Temp ili CoreTemp

Na što posebno obratiti pozornost?

Ovisno o vašim preferencijama, na neke karakteristike prilikom kupnje procesora treba obratiti više pozornosti. Pokušat ćemo vam približiti glavne kriterije odabira s obzirom na način korištenja računala. 

Svakodnevno korištenje/kućna upotreba

 • Dvije jezgre
 • Integrirana grafička kartica
 • Intel Core i3 ili AMD A4/A6

Naprednije korištenje/gaming ili snažniji programi

 • Četiri jezgre
 • Veća Cache memorija
 • Turbo Boost tehnologija
 • Manja potrošnja 
 • Intel Core i5 ili AMD A8

Premium korištenje

 • Četiri ili više jezgara
 • Turbo Boost, Hyper Threading tehnologije
 • Velika Cache memorija
 • Odvojena grafička kartica
 • Intel Core i7 ili AMD Ryzen 7

Kao što smo i rekli, u ovom vodiču govorili smo primarno o desktop/laptop procesorima. Glavni kriterij izbora bit će cijena i način korištenja računala, a tek kada definirate te dvije stavke možete krenuti u opsežnije istraživanje funkcija procesora.