Ostali članci

Koji tablet kupiti - vodič za kupovinu

Kako bi što brže, lakše i jednostavnije izabrali svoj tablet, bitno je definirati njegovu namjenu. Tablet je uređaj koji primarno služi za pregledavanje već kreiranog sadržaja (surfanje internetom, gledanje filmova, igranje jednostavnijih igara, čitanje knjiga) i to je glavna karakteristika koju treba uzeti u obzir.

Mušakarac gleda u tablet uz šalicu kave

Iako tehnologija napreduje, tablet i dalje ne može doseći rang laptopa i prijenosnih računala koji vam omogućuju kreiranje sadržaja. Upravo zato tablet je više namijenjen zabavnim sadržajima, a ne poslovnom korištenju. Njegova glavna prednost je izrazita prenosivost, a ukoliko ga se nadopuni dodacima potrebnim za kreiranje sadržaja, poput vanjske tipkovnice i miša, gubi se ta prednost.

Veličina ekrana

Kao što smo rekli, tablet je uređaj kojeg krasi prenosivost i mobilnost, idealan za korištenje dok ste na putu, u vlaku ili autobusu. Njegova prenosivost uvelike je uvjetovana njegovom veličinom i težinom. S obzirom na na veličinu ekrana, tablete možemo podijeliti na tri vrste:

  • Mali tableti- oni koji imaju veličinu ekranu u rasponu od 6 do 8 inča. 7-inčni tableti pravi su primjer izuzetne prenosivosti jer stanu u manje torbice pa čak i u džep jakne. Takav tablet lako stane u jednu ruku, a najbolje se koristi kao zamjena za e-reader, osobito za one koji vole čitati u krevetu.
  • Srednji tableti- tableti veličine ekrane od 8 do 10,1 inča. Ovo je kategorija u kojoj se nalazi većina sadašnjih modela. Veći ekran i bolja rezolucija glavne su prednosti u odnosu na male tablete. Ovi su tableti bolji za gledanje filmova i igranje igara s obzirom na veću interaktivnost i veći kut gledanja.
  • Veliki tableti- veličina ekrana iznad 10 inča. Na tržištu se još uvijek ne nalazi velik broj ovakvih tableta, ali imaju svoje predstavnike. Prije svega tu su Apple iPad Pro s veličinom od 12,9“, ali za tu veličinu platit ćete pozamašnu svotu novca. Uz iPad, možete pronaći i hibridne 2-u1 uređaje, koji mogu poslužiti kao tablet i kao laptop (s odvojivom tipkovnicom).

Normalna je situacija da s veličinom ekranom proporcionalno raste i snaga tableta, njegovog procesora, jer mu treba više moći za obavljanje zadataka.

Četiri tableta različitih veličina

S obzirom na prikazane veličine i objašnjenja, srednji tableti čini se kao najbolji izbor u omjeru cijene, kvalitete i mogućnosti obavljanja pojedinih radnji.

Rezolucija ekrana

Nakon veličine ekrane, još je bitno odrediti i njegovu rezoluciju. Kod rezolucije stvar je prilično jednostavna. Što veća rezolucija, slika je oštrija i kvalitetnija. Veća rezolucija dolazi uz veći ekran i ponovno je važno odrediti primarnu funkciju korištenja tableta. Najveća rezolucija je ponovno kod iPada, koji uz gotovo 13-inčni zaslon posjeduje rezoluciju 2048 x 2732.

Prilikom kupovine obratite pažnju da veći ekran ima što veću rezoluciju kako bi slika bila bolja i oštrija.

Noviji tableti već i s manjim ekranima (od 8 inča) mogu imati Full HD rezoluciju (1920 x 1200). Manji tableti odlično funkcioniraju i s HD rezolucijom (1280 x 800). Ukoliko ćete tablet koristiti kao zamjenu za e-čitač knjiga i manja rezolucija neće utjecati na kvalitetu. Uz rezoluciju važan je i omjer slike. Omjer 16:9 pobrinut će se da tablet prikazuje slike preko cijelog ekrana, dok 4:3 ostavlja crni prostor na mjestima koje ne pokriva slika.

Omjer slike, 4:3 i 16:9

Baterija

Nastavno na priču o ekranima, najbolje se nadovezuje veličina i jačina baterije u laptopu. Manji tableti blaži su prema bateriji i produžuju njen radni vijek, dok oni s većim ekranima i većom rezolucijom i troše više baterije. Što je veći kapacitet baterije (mAh) ona će dulje raditi, ali će zauzeti i nešto više prostora. Proizvođači se maksimalno trude razviti uređaje koji će čuvati bateriju, shvaćajući želje korisnika za što dužim korištenjem.

Naravno, dugotrajna baterija je poželjna, ali ako dolazi s manjim ekranom ili rezolucijom, još jednom razmislite o prioritetima. Za očekivati je kako će tablet izdržati barem 6 sati korištenja na bateriju, ali za točne brojke mnogo će toga ovisiti o proizvođaču, operativnom sustavu, ekranu i mnogim drugim stavkama.

Kao najbolji izbor na tržištu se pojavljuju Li-ion ili Li-polymer baterije koje imaju gotovo identične značajke.

Operativni sustav

Uz veličinu ekrana, operativni sustav glavna je karakteristika koja razlikuje tablete. Među proizvođačima tri su najpopularnija OS koju posjeduje većina tableta: Apple iOS, Android i Windows. Jasno je kako do dobrog tableta možete doći samo idealnom kombinacijom hardwarea i softwarea i tu će operativni sustav odigrati glavnu ulogu.

Logo Apple Windows Android

Apple iOS

Operativni sustav iOS koriste Apple tableti, iPad. S ovim su sustavom najbolje upoznati korisnici iPhonea jer su karakteristike gotovo identične. Najnoviji OS u korištenju je iOS 9, a njegove glavne prednosti su intiuitivno korisničko sučelje te velik broj dostupnih aplikacija. Ali kao što smo već rekli ovaj operativni sustav ograničen je samo na iPad, a dodatni nedostatak je nemogućnost personalizacije tableta.

Android

Android koristi velika većina tableta i on je nekako najkarakterističniji za njih. Odlična stvar za korisnike je automatska sinkronizacija i predinstalirani Google servisi poput kalendara, diska, Gmaila. Proizvođači izrađuju sve više aplikacija za Android tako da i u tom pogledu polako stižu iOS kao vodećeg. Velika prednost je mogućnost potpune personalizacije operativnog sustava i prilagodba željama korisnika. Najnovija verzija trenutno je Android 6.0 Marshmallow, ali i prijašnji poput 5.0 Lollipop odlično će funkcionirati s ostalim postavkama tableta.

Android se čini kao najbolji izbor s obzirom na široki niz proizvođača koji su kompatibilni s njim.

Windows

S najnovijim Windows 10 operativnim sustavom, Microsoft se na tabletima približio svojim konkurentima, ponajviše zahvaljujući maksimalno prijateljskom korisničkom sučelju. Windows 10 se trudi iskoristiti sve prednosti zaslona osjetljivog na dodir. Isto tako, u većini slučajeva ti tableti dolaze s predinstaliranim Microsoft Office paketom što može koristiti onima koji ipak žele i poslovnu komponentu tableta. Ono što ćete naći kao najveći problem je smanjen broj dostupnih aplikacija i dok to ne riješe, Windows će i dalje zaostajati za konkurencijom.

Memorija

Za početak bitno je razlikovati internu memoriju od RAM memorije.

Interna memorija je ona na koju se spremaju softverske instalacije, aplikacije i multimedijalni sadržaji. Svi operativni sustavi zauzet će jedan dio interne memorije tableta. Ona u pravilu započinje od 8 GB i dalje se udvostručava, s cijenom koja raste svakim udvostručavanjem. Ukoliko želite spremiti niz filmova, glazbe i ostalih zabavnih sadržaja, morat ćete se odlučiti za veću memoriju (uzmite u obzir da prosječan film zauzima oko 1GB memorije).

Većina tableta može se dodatno prošiti s microSD karticama i to je najbolji izbor za korisnike koji žele velike kapacitete.

Radna memorija (RAM) će se u kombinaciji s procesorom i OS brinuti o brzini rada tableta, pokretanju aplikacija itd. Što više gigabajta, tablet će raditi brže, efikasnije i snažnije.

Sadašnji tableti kreću s 1 ili 2 GB RAM-a što je sasvim dovoljno za prosječnog korisnika.

Procesor

Kombinacija procesora i operativnog sustava ključna je za rad tableta. S obzirom na broj jezgara, procesori mogu biti jednojezgreni ili više jezgreni. Većina današnjih tableta i operativnih sustava „pisani“ su za procesore s više jezgara.

Dvije jezgre (dual core) minimum je koji bi tablet trebao posjedovati.

To je osobito važno za one koji svoj tablet koriste za „multitasking“. Međutim, veliki broj jezgara utječe na potrošnju energije i na veličinu samog tableta. S 4 (quad) ili 8 (octa) jezgara, tablet postaje još brži i produktivniji, ali mnogo toga ovisi i o softwareima koje koristi.

8 jezgara postaje najnoviji trend, ali s obzirom na potrošnju baterije, software i sve ostale komponente, procesor s četiri jezgre i više je nego dovoljan.

autocesta s četiri trake i autima na njoj

Na jednostavnom primjeru autoceste kao na slici, lako se shvati razlika između single core procesora (mogućnost obavljanja samo jednog zadatka) i quad core procesora (mogućnost obavljanja više zadataka istovremeno).

Brzina rada procesora ovisi i o gigahercima, što više GHz, to će tablet raditi tečnije i brže. Međutim, sama brzina ponekad će ovisiti i o proizvođaču procesora tako da i procesor s nešto više GHz ne mora nužno biti brži.

Mogućnost povezivanja

Kao što smo rekli, tableti se primarno koriste za pregledavanje već postojećeg sadržaja. Upravo zato važno je da se tablet lako može povezati s internetom. Internetom se možete povezati putem bežične (Wi-Fi) ili putem mobilne mreže. Svi tableti imaju mogućnost bežičnog povezivanja i to je minimum koji proizvođači moraju ispuniti. U posljednje vrijeme, tableti imaju mogućnost i 3G ili 4G povezivanja putem SIM kartice. Ta mreža djeluje poput povezivanja na mobilnim telefonima i nije toliko potrebna korisnicima.

Mobilne mreže idealne su za one koji puno putuju i uvijek žele internet imati kraj sebe, ali to je moguće izvesti i putem hotspota s pametnog telefona, čime se znatno smanjuju troškovi korištenja dvije ili više SIM kartica. U obzir treba uzeti i da mobilne mreže dodatno crpe bateriju, osobito 4G ili LTE povezivanje. 3G ili 4G definitivno nisu najvažnije opcije i prosječni korisnik lako može uživati u tabletu i bez njih.

Kamere

Tableti nisu najsretnija rješenja za dobivanje prekrasnih fotografija, međutim i oni napreduju po tom pitanju. Većina tableta ima i stražnju i prednju kameru s razlikama u njihovoj kvaliteti, ali su smartphoni u tom daleko napredniji. Osim za popularne selfije, prednju kameru može se iskoristiti za video pozive koji su znatno olakšani u odnosu na mobilne uređaje zahvaljujući većem ekranu.

Prosječan tablet imat će 2MP prednju i 5 MP stražnju kameru, a svaki dodatni megapiksel osigurava i bolju i kvalitetniju sliku.

Dodatni priključci

Najvažnija stvar od dodataka je mogućnost proširenja memorije putem microSD kartice. Na taj način ostvaruje se više prostora o čemu smo pisali u poglavlju posvećenom memoriji. Osim toga, noviji tableti imaju i USB i HDMI ulaze koji nisu nužno potrebni korisnicima željnih osnovnih funkcija. HDMI će vam poslužiti ukoliko svoje filmove želite pogledati na većim ekranima poput televizora ili laptopa. Tablet se može unaprijediti i vanjskom tipkovnicom, ako niste ljubitelj tipkanja po ekranu, i mišem kako bi se približio značajkama osobnog računala.

Izbor tableta nije lak zadatak, ali definirajući njegovu namjenu sve postaje puno jednostavnije. U širokoj ponudi na tržištu svatko će pronaći nešto za sebe, s najboljim omjerom cijene i kvalitete. Osim svih navedenih stavki, pažnja se može posvetiti i dizajnu koji će nekome biti najvažniji. Sve u svemu, jedino što preostaje je nabaviti tablet i uživati u njemu.