Ostali članci

Koji tablet kupiti - vodič za kupovinu 2023.

Dobar tablet omogućit će ti da surfaš internetom, čitaš knjige i članke te gledaš serije i filmove, a da se pritom možeš udobno izvaliti u krevetu ili na kauču kao što s laptopom nikada ne bi mogao. No, s obzirom na to da cijene tableta mogu narasti do nekoliko tisuća kuna, a specifikacije se jako razlikuju od modela do modela, teško je odlučiti što ti zapravo treba.

tablet

Izvor: Freepik 

U ovom vodiču za kupovinu tableta objasnit ćemo ti koje specifikacije poput veličine i rezolucije ekrana, autonomije baterije i operativnog sustava trebaš uzeti u obzir kako bi kupio najbolji tablet za svoje potrebe.

Veličina ekrana

Glavna prednost tableta je njegova prenosivost. Njime je puno lakše manevrirati nego laptopom pa ga bez problema možeš koristiti i dok si na putu, npr. u vlaku ili autobusu. S obzirom na veličinu zaslona, tablete dijelimo u tri kategorije:

  • Mali tableti - veličina zaslona do 8 inča. U pravilu se radi o najjeftinijima, ali i najslabijim tabletima. Super su opcija za putovanja jer ih se može koristiti samo jednom rukom, lako stanu u torbu, pa čak i u malo veći džep. Budući da veličinom podsjećaju na e-čitače knjiga, mogu poslužiti kao alternativa takvim uređajima ako želiš nešto na čemu možeš i čitati i gledati video sadržaje.
  • Srednji tableti - tableti veličine ekrana od 9 do 11 inča. U ovoj se kategoriji nalazi većina modela. Veći ekran i bolja rezolucija glavne su prednosti u odnosu na male tablete. Ovi su tableti bolji za gledanje filmova i igranje igara s obzirom na veći kut gledanja.
  • Veliki tableti - veličina ekrana iznad 11 inča. Riječ je o jako velikim tabletima u pravilu namijenjenim za ozbiljniji posao, a za njih ćeš morati izdvojiti pozamašnu svotu. Koriste se s tipkovnicom ili stilusom. Najbolji predstavnici su iPad Pro i Microsoft Surface Pro.

Tableti srednje veličine čine se kao najbolji izbor kada gledamo omjer cijene, kvalitete i mogućnosti obavljanja pojedinih radnji.

Četiri tableta različitih veličina

Rezolucija ekrana i omjer slike

Osim veličine zaslona, važna je i njegova rezolucija. Ne brini, stvar je poprilično jednostavna. Što je veća rezolucija, slika je oštrija i kvalitetnija.

Ako ćeš tablet koristiti kao zamjenu za e-čitač knjiga, tada je manja rezolucija prihvatljiva jer to neće utjecati na kvalitetu. No, u tom je slučaju pametnije kupiti e-čitač - baterija duže drži, e-ink ekrani su ugodniji za čitanje jer ne emitiraju plavu svjetlost, možeš koristiti riječnik itd.

No, ako ćeš surfati webom, gledati YouTube, Netflix i HBO, tu i tamo odigrati koju igricu, stavljati slike na Fejs ili uploadati video na TikTok, FHD rezolucija je optimalan izbor.

Što se tiče omjera slike, dvije su opcije: 4:3 i 16:9. Prvi je karakterističan za iPad i vrlo je ugodan za multitasking, dok je drugi omjer tipičan za Android tablete i odličan za gledanje filmova.

Omjer slike, 4:3 i 16:9

Baterija

Nastavno na priču o ekranima, najbolje se nadovezuje veličina i jačina baterije u tabletu. Što je kapacitet baterije (mAh) veći, tablet će dulje raditi.

Naravno, dugotrajna baterija je poželjna, ali ako dolazi s manjim ekranom ili rezolucijom, još jednom razmisli o prioritetima. Kod većine tableta 7 sati je minimum koliko bi baterija trebala izdržati tijekom surfanja webom, ali za točne brojke mnogo će toga ovisiti o proizvođaču, operativnom sustavu, ekranu i mnogim drugim stavkama.

Ako ne znaš od kuda krenuti, dobar izbor je baterija s baterijom od 10 sati umjerenog korištenja. Npr. 8-inčni tablet s 4 GB RAM-a trebao bi imati bateriju od barem 3000 mAh.

Operativni sustav

Uz veličinu ekrana, operativni sustav glavna je karakteristika koja razlikuje tablete. Među proizvođačima tri su najpopularnija OS-a: Apple iOS, Android i Windows. Jasno je kako do dobrog tableta možeš doći samo idealnom kombinacijom hardwarea i softwarea i tu će operativni sustav odigrati glavnu ulogu.

Apple iOS

Operativni sustav iOS koriste Apple tableti - iPad. S ovim su sustavom najbolje upoznati korisnici iPhonea jer su karakteristike gotovo identične. Njegove glavne prednosti su intiuitivno korisničko sučelje te velik broj dostupnih aplikacija, no zato tablet nije moguće personalizirati kao kod npr. Android tableta.

Android

Android koristi velika većina tableta i on je nekako najkarakterističniji za njih. Među najpoznatijim imenima su Samsung, Huawei i Lenovo. Odlična stvar za korisnike je automatska sinkronizacija i predinstalirani Google servisi poput kalendara, diska, Gmaila. Velika prednost je mogućnost potpune personalizacije operativnog sustava i prilagodba željama korisnika.

Android se čini kao najbolji izbor s obzirom na široki niz proizvođača koji su kompatibilni s njim.

Windows

Windows OS pronaći ćeš na Microsoft Surface tabletima koji su zamišljeni za korištenje u poslovne svrhe. Ovi su tableti u korištenju najsličniji tradicionalnim računalima, imaju cijeli MS Office paket te dolaze s odvojivom tipkovnicom i postoljem za tablet. Trgovina aplikacijama siromašnija je nego za iOS i Android tablete.

Memorija

Za početak bitno je razlikovati internu memoriju od RAM memorije.

Interna memorija je ona na koju se sprema operativni sustav, aplikacije i multimedijalni sadržaji. Ona u pravilu započinje od 8 GB i dalje se udvostručava, s cijenom koja raste svakim udvostručavanjem. Ako želiš spremiti filmove, glazbu i ostale zabavne sadržaje, morat ćeš se odlučiti za veću memoriju (uzmi u obzir da prosječan film zauzima oko 1GB memorije).

Android i Windows tableti mogu se dodatno prošiti s microSD karticama, ali ne i iPad.

16GB je minimum interne memorije koju bi dobar tablet trebao imati, a za ugodno korištenje preporučujemo tablet od 32GB.

Radna memorija (RAM) će se u kombinaciji s procesorom i operativnim sustavom brinuti o brzini rada tableta, pokretanju aplikacija itd. Što više gigabajta, tablet će raditi brže, efikasnije i snažnije.

Priča počinje s 2GB, ali ako želiš uređaj koji možeš koristiti bez da on zastajkuje, preporučujemo da se odlučiš za uređaj s RAM-om od barem 4GB.

Veći RAM čini multitasking jednostavnijim, ali brzina tableta ovisi i o procesoru.

Procesor

Procesor je svojevrsni mozak tableta. O njegovoj snazi ovisi koliko glatko će aplikacije raditi, koliko stvari istovremeno će tablet moći "prožvakati" te kako će izgledati grafika

Ako planiraš kupiti iPad, procesor nije nešto o čemu trebaš razmišljati. Međutim, na Android tabletima procesori se razlikuju ovisno o proizvođačima i modelima, stoga trebaš obratiti pozornost na broj jezgri i brzinu procesora.

Da bi mogao ugodno koristiti tablet, trebat će ti uređaj sa četverojezgrenim procesorom brzine od barem 1.2 GHz.

Bilo što manje od toga i tablet će raditi usporeno čim u internet pregledniku otvoriš više od dva taba.

autocesta s četiri trake i autima na njoj

Na jednostavnom primjeru autoceste kao na slici, lako se shvati razlika između single core procesora (mogućnost obavljanja samo jednog zadatka) i quad core procesora (mogućnost obavljanja više zadataka istovremeno).

Mogućnost povezivanja

Kao što smo rekli, tableti se primarno koriste za pregledavanje već postojećeg sadržaja. Upravo zato važno je da se tablet lako može povezati s internetom. Internetom se možeš povezati bežično (Wi-Fi) ili mobilom mrežom (LTE). Svi tableti imaju mogućnost bežičnog povezivanja i to je minimum koji proizvođači moraju ispuniti. No, neki podeli imaju mogućnost povezivanja putem SIM kartice.

Mobilne mreže idealne su za one koji puno putuju i uvijek žele internet imati kraj sebe, ali to je moguće izvesti i putem hotspota s pametnog telefona, čime se znatno smanjuju troškovi korištenja dvije ili više SIM kartica. U obzir treba uzeti i da mobilne mreže dodatno crpe bateriju.

WiFi velikoj većini korisnika bit će i više nego dovoljno, tako da se ne trebaš previše zamarati oko tableta s opcijom SIM kartice.

Kamere

Tableti nisu najsretnija rješenja za dobivanje prekrasnih fotografija, a i poprilično je nepraktično njima okidati selfije na putovanju. Većina tableta ima i stražnju i prednju kameru s razlikama u njihovoj kvaliteti. Prednja kamera će ti vjerojatno biti korisnija, pogotovo ako ćeš tablet koristiti za video pozive. Nemaju svi tableti prednju kameru, pogotovo oni jeftiniji - pripazi na to kod kupovine

Dodatni priključci

Najvažnija stvar od dodataka je mogućnost proširenja memorije putem microSD kartice. iPad tableti nažalost nemaju ovu opciju, ali zato se na Android i Windows tabletima možeš nagraditi većom memorijom ako za time osjetiš potrebu.

Na kraju si postavi ova pitanja

  • Za što ćeš tablet najviše koristiti?
  • Tko će koristiti tablet?
  • Kakvim budetom raspolažeš?

1. Za što ćeš tablet najviše koristiti?

Ako tražiš uređaj prvenstveno za čitanje knjiga, e-čitač knjiga je bolja opcija od tableta. Ako se želiš baviti crtanjem i to jako ozbiljno shvaćaš, bolji izbor od običnog tableta je grafički tablet. Ako je crtanje samo za gušt, dovoljan je tablet sa stilusom. Samsung Galaxy i iPad imaju svoje stiluse koji će te odlično služiti.

Za poslovne svrhe idealni su Microsoft Surface tableti. Općenito će ti trebati tablet većeg zaslona sa što jačim procesorom te velikim kapacitetom RAM-a i baterije. Isto vrijedi ako želiš na svojem tabletu igrati zahtjevnije igrice.

Ako ti je prioritet gledanje filmova, trebat će ti veliki zaslon i FHD rezolucija. Android tableti zbog svojeg omjera ekrana od 16:9 su savršeni za to.

Želiš li tablet za korištenje dok putuješ na posao ili da zabaviš klince u autu, manji tableti do 8 inča su najbolji izbor.

2. Tko će koristiti tablet?

tablet

Izvor: Freepik

Malu djecu nije dobro previše izlagati digitalnim sadržajima i ekranima, ali kada malo porastu mogu se zabavljati na nečemu za što ti neće biti žao ako završi na podu. Osnovne specifikacije bit će i više nego dovoljne.

Studentima je laptop bolja opcija. No, ako je tablet baš neophodan, MS Surface ili iPad su odličan izbor ako za to postoji budžet. Ako ne, probaj pronaći najbolje specifikacije za cijenu koju si spreman izdvojiti.

Ako kupuješ tablet za stariju osobu, neka zaslon bude veći, a uređaj jednostavan za korištenje

3. Kakvim budetom raspolažeš?

Do 110 € te čekaju osnovni modeli marke Noa, Vivax, Alcatel, MeanIT i slično. U pravilu imaju između 1GB i 2GB RAM-a, 16GB interne memorije te dijagonale zaslona do 9".

Od 110 € do 265 € je rang koji će odgovarati većini korisnika jer se tu nalazi najviše best buy modela. Brendovi koji se ovdje najčešće pojavljuju su Samsung, Lenovo i Huawei, kapacitet RAM-a kreće se između 2GB i 4GB, interna memorija raste do 64GB i može se pronaći nešto za svakoga.

Od 265 € do 530 € je rang u kojemu se pojavljuje iPad, a ostali tableti polako poprimaju karakteristike premium modela.

U kategoriji 530 €+ su iPad i MS Surface tableti te premium Android tableti za one koji ne žele kompromis kada je u pitanju kupovina tableta.

Izbor tableta nije lak zadatak, ali definirajući njegovu namjenu sve postaje puno jednostavnije. U širokoj ponudi na tržištu svatko će pronaći nešto za sebe, s najboljim omjerom cijene i kvalitete. Osim svih navedenih stavki, pažnja se može posvetiti i dizajnu koji će nekome biti najvažniji. Sve u svemu, jedino što preostaje je nabaviti tablet i uživati u njemu.

Povezani proizvodi